Now Reading
10 σημάδια του διαβήτη στα παιδιά που είναι εύκολο να προσπεράσετε

10 σημάδια του διαβήτη στα παιδιά που είναι εύκολο να προσπεράσετε

Στα παιδιά, τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί μερικές φορές να είναι εύκολο να χαθούν. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, περίπου 283.000 άτομα κάτω των 20 ετών έχουν λάβει διάγνωση διαβήτη – και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) και ο καθένας έχει διαφορετικές αιτίες, παράγοντες κινδύνου και επιπλοκές.

Διαβήτης τύπου 1: Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος, σταματώντας τη φυσική παραγωγή ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι σημαντική επειδή βοηθά τη ζάχαρη (επίσης γνωστή ως γλυκόζη) στην κυκλοφορία του αίματος να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Η ζάχαρη μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα χωρίς ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο συχνός σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τον διαβήτη τύπου 1, αλλά γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Διαβήτης τύπου 2: Αν και δεν είναι τόσο συχνός στους νέους, οι διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται με τη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας στους νέους. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη που παράγεται. «Το σώμα δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη και δεν μπορεί να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα», σύμφωνα με το CDC. Εκτός από το υπερβολικό βάρος, άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν την αδράνεια, το οικογενειακό ιστορικό, τον διαγνωσμένο προδιαβήτη και άλλα.

Αναρωτιέστε αν το παιδί σας μπορεί να έχει διαβήτη; Παρακάτω, αναλύουμε ορισμένα συμπτώματα του διαβήτη όσον αφορά την πρόσληψη και την παραγωγή.

Συνήθη σημάδια διαβήτη στα παιδιά

Πολλά σημάδια διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 επικαλύπτονται στα παιδιά. Μια σημαντική διαφορά περιλαμβάνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με το CDC, ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα (σε λίγες εβδομάδες ή μήνες) και μπορεί να είναι σοβαρός. Οι γονείς μερικές φορές παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν συμπεριφέρεται όπως οι ίδιοι, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς τον λόγο, λέει ο Larry Deeb, M.D., πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας και διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη του Tallahassee Memorial HealthCare στη Φλόριντα. Τα συμπτώματα μπορεί εύκολα να απορριφθούν ως φυσιολογικοί πόνοι ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 τείνει να αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τα παιδιά δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ή ενός ραντεβού που δεν σχετίζεται με μια πιθανή διάγνωση.

Ακολουθούν 10 πιθανά σημάδια διαβήτη στα παιδιά — αλλά σημειώστε ότι αυτή η λίστα δεν είναι εξαντλητική. Πάντα να μιλάτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν ανησυχίες.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον ύπνο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα άτομα με διαβήτη τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Η κατάσταση της υγείας μπορεί να τα κάνει να νιώθουν πολύ διψασμένα ή πεινασμένα — ανεξάρτητα από το τι και πόσο καταναλώνουν.

Διακυμάνσεις βάρους

Οι αλλαγές βάρους είναι συχνές πριν από τη διάγνωση του διαβήτη – ιδιαίτερα σημαντική η απώλεια βάρους. Η Mayo Clinic λέει ότι το «ακούσιο» είναι η λέξη κλειδί όταν συζητάμε την απώλεια βάρους ως πιθανό σύμπτωμα του διαβήτη.

Αλλαγές στη Συχνότητα Ουρών

Η αύξηση του αριθμού των φορών που πηγαίνει το παιδί σας στην τουαλέτα έχει άμεση συσχέτιση με μια ξαφνική αυξημένη πρόσληψη νερού και θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία. Οι αισθητές αλλαγές στην ούρηση και στο περιεχόμενο των κοπράνων δικαιολογούν επίσης ανησυχία.

Μεταβαλλόμενα Επίπεδα Ενέργειας και Εξάντληση

Η υπερβολική κούραση και οι αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας είναι λόγοι για να σηκώσετε μια κόκκινη σημαία, ειδικά εάν το παιδί σας αισθάνεται πιο αργό και νωθρό από το συνηθισμένο. Όσον αφορά τα συμπτώματα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι παρόμοια με τους ενήλικες, οπότε μπορεί να παρατηρήσετε ότι υπάρχει λίγο περισσότερο λήθαργος και το παιδί είναι κουρασμένο, μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα στα ενεργειακά του επίπεδα.

Στομαχικά προβλήματα

Σύμφωνα με το CDC, τα άτομα με διαβήτη «μπορεί επίσης να έχουν ναυτία, έμετο ή πόνους στο στομάχι. Αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα τείνουν να είναι πιο συχνά με τον διαβήτη τύπου 1.

Θολή όραση

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του φακού του ματιού, οδηγώντας σε θολή όραση. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν καλή ισορροπία και να μην μπορούν να εστιάσουν καθαρά.

Δείτε Επίσης

Μούδιασμα ή Μυρμήγκιασμα

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει διαβητική νευροπάθεια, η οποία είναι μια μορφή νευρικής βλάβης. Μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης «καρφιτσών και βελονιών» στα χέρια ή τα πόδια.

Πληγές που επουλώνονται αργά

Εάν το παιδί σας έχει πληγή, τραύμα ή μόλυνση που αργεί να επουλωθεί/θεραπευτεί περισσότερο από το κανονικό, μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη τύπου 2. Μπορείτε να κατηγορήσετε παράγοντες όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, τη διαβητική νευροπάθεια και τη μειωμένη κυκλοφορία. Σημειώστε ότι οι συχνές λοιμώξεις είναι επίσης συχνότερες με τον διαβήτη.

Σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να παρατηρήσουν σκουρόχρωμα στις πτυχές του δέρματος τους, όπως οι μασχάλες και η περιοχή του λαιμού. Αυτό το σύμπτωμα, που ονομάζεται acanthosis nigricans, δεν μοιάζει απαραίτητα με μώλωπες και μπορεί να έχει μια βελούδινη υφή.

«Φρουτώδης»-όξινη Αναπνοή

Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αναπνοή που μυρίζει φρουτώδης – συχνά συγκρίνεται με μια τσίχλα Juicy Fruit. Αυτό το δυνητικά απειλητικό για τη ζωή σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει διαβητική κετοξέωση και συνήθως είναι παρόν μόνο για διαβήτη τύπου 1.

Ενδείξεις του διαβήτη στα παιδιά που είναι εύκολο να προσπεράσετε – Γλυκούλι (glykouli.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top