TOP

10 προτάσεις δημιουργικού παιχνιδιού στη φύση μαζί με το παιδί σας

Μοιραστείτε υπέροχες εμπειρίες στην εξοχή ως οικογένεια.

Δεν χρειάζονται πανάκριβα παιχνίδια για να δημιουργήσετε, να επικοινωνήσετε και να εκφραστείτε με τα παιδιά σας. Το παιχνίδι στη φύση είναι ευεργετικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς και θα σας προτείνω 10 δραστηριότητες για να μοιραστείτε υπέροχες εμπειρίες ως οικογένεια.

Ο κόσμος των εντόμων

Δεν υπάρχει καλύτερο παιχνίδι για ένα παιδί από το να γνωρίσει τα έντομα στο φυσικό τους περιβάλλον. Εσείς να έχετε μαζί σας μεγεθυντικό φακό, βιβλίο εντόμων, ειδικό Gel (γέλη) ή Roll On με μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ώστε να υποχωρήσουν ο ερεθισμός και η φαγούρα από τυχόν τσιμπήματα κουνουπιών, μελισσών, σφηκών και άλλων εντόμων που βρίσκονται στο ύπαιθρο, και ένα διάφανο κουτάκι.

Μεταμορφωθείτε σε εντομολόγους και αναζητήστε έντομα στη φύση. Μόλις εντοπίσετε κάποιο έντομο, μεταφέρετέ το με μεγάλη προσοχή στο διάφανο κουτάκι για να το παρατηρήσετε. Εκεί, με το μεγεθυντικό φακό, θα ανακαλύψετε την κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να έχει το σώμα του και θα προσπαθήσετε να το αναγνωρίσετε στο βιβλίο των εντόμων. Έτσι, το παιδί μαθαίνει το όνομα του εντόμου και διάφορα στοιχεία για αυτό. Μην ξεχάσετε να του διδάξετε πόσο χρήσιμα είναι τα έντομα στη ζωή μας και πως σε καμία περίπτωση δεν τα σκοτώνουμε. Εξηγήστε στα πιο μικρά παιδιά πως τα έντομα δεν είναι κακά και πως ο μόνος λόγος που τσιμπάνε είναι γιατί μπορεί να νιώθουν από εμάς απειλή. Στη συνέχεια λοιπόν, μπορείτε μαζί με το παιδί σας να απελευθερώσετε το έντομο, για να βρει κι αυτό την οικογένειά του.

  

Σκαρφάλωμα δέντρων

Μπορεί να ακούγεται εύκολο ή απλό, αλλά δεν είναι. Επισκεφθείτε ένα δάσος και ξεκινήστε να σκαρφαλώνετε πιο απλά δέντρα μέχρι το παιδί σας να μάθει τον τρόπο. Στην αρχή πρέπει να του δείξετε τι πρέπει να προσέχει, και να προνοήσετε σε περίπτωση που συμβεί κάποιο αναπάντεχο τσίμπημα εντόμου ή άλλου ζωύφιου.

Στη συνέχεια όμως οι πίστες θα δυσκολεύουν και τα δέντρα θα είναι πιο περίπλοκα ή πιο ψηλά ίσως… Το παιχνίδι αυτό είναι μια πρόκληση για το παιδί, καθώς του δίνει την ευκαιρία να βάλει ένα στόχο και να τον κατακτήσει σιγά σιγά. Εσείς μπορείτε να του δείξετε από κάτω τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκαρφαλώσει στο δέντρο και μετά, τουλάχιστον στην αρχή, να το βοηθήσετε να κατέβει. Το να σκαρφαλώσεις σε ένα δέντρο προϋποθέτει στρατηγική, ευελιξία, θάρρος και σκέψη. Άλλωστε η θέα από εκεί ψηλά σίγουρα θα επιβραβεύσει το παιδί σας και με το παραπάνω.

Φυτολόγιο

Αγοράστε ένα φυτολόγιο, όπου τα παιδιά θα κολλάνε διάφορα είδη λουλουδιών που συναντούν και που τους κάνουν εντύπωση, φτιάχνοντας μια υπέροχη συλλογή. Και εδώ δεν πρέπει να παραλείψετε το ειδικό Gel ή Roll On, καθώς η επαφή με τα φυτά μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ερεθισμό και εξανθήματα. Το φυτολόγιο τα μαθαίνει να παρατηρούν, να συγκεντρώνονται στο στόχο τους, ώστε όταν βρίσκονται στη φύση να αναζητούν π.χ. διαφορετικά είδη λουλουδιών και να τα μαθαίνουν. Ένα βιβλίο με τα είδη τους θα είναι ένα υπέροχο εργαλείο για τη διεύρυνση των γνώσεών τους και, γιατί όχι, τα παιδιά μπορούν και να βάλουν τα δικά τους ονόματα σε κάθε λουλούδι τους!

Ήχοι ηρεμίας 

Όταν τα παιδιά κουραστoύν από το παιχνίδι στη φύση, μπορείτε να τα βοηθήσετε να χαλαρώσουν μέσα από ένα άλλο παιχνίδι! Καθίστε όλη η οικογένεια κάτω από μια σκιά ενός δέντρου και κλείστε τα μάτια σας. Προσπαθήστε στη συνέχεια να ακούσετε τους ήχους τριγύρω… Όταν είστε έτοιμοι, ανοίξτε τα και περιγράψτε ένας-ένας τι ακούσατε και τι ήχος θα μπορούσε να είναι. Με αυτό τον τρόπο έρχεστε κοντά ως οικογένεια, ενώ τα παιδιά σας μαθαίνουν να παρατηρούν τους ήχους και να έρχονται σε αρμονία και ηρεμία με το περιβάλλον τους, νιώθοντας όμορφα.

Fenistil Gel & Roll On για την ανακούφιση από τη φαγούρα στο δέρμα!

Συννεφούλα

Ένα ακόμη παιχνίδι χαλάρωσης αλλά και φαντασίας είναι η «συννεφούλα». Ξαπλώστε οικογενειακά στην παραλία ή στο βουνό και αρχίστε να παρατηρείτε τα σύννεφα. Κάθε ένα απο αυτά κρύβει μια εικόνα. Προσπαθήστε με τη σειρά να μαντέψετε τι σας θυμίζει το κάθε σύννεφο που βλέπετε και, γιατί όχι, να σκεφτείτε μια μικρή ιστορία για αυτό. Πώς έφτασε μέχρι εδώ; Πώς το λένε; Aφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε. Θα εκπλαγείτε με την φαντασία του παιδιού σας!

Xρωματιστά βότσαλα

Μαζέψτε όλων των ειδών τα βότσαλα από την παραλία και, αφού τα καθαρίσετε καλά από τυχόν σκόνη, βάψτε τα ολόκληρα, με ένα χοντρό πινέλο και χρώμα. Μόλις στεγνώσουν, δημιουργήστε με ένα μολύβι το σχέδιο της επιλογής σας και στη συνέχεια με ένα πιο λεπτό πινέλο ζωγραφίστε πάνω από το μολύβι τις λεπτομέρειες. Αν θέλετε να κρατήσει το χρώμα στην πέτρα, περάστε τις πέτρες με βερνίκι. Με αυτό το παιχνίδι εξασκείται η δημιουργικότητα, η φαντασία και η λεπτή κινητικότητα του παιδιού, ενώ όλη η οικογένεια διασκεδάζει και δημιουργεί!

Η τέχνη της άμμου 

Μια πολύ όμορφη και δημιουργική κατασκευή είναι η «αφηρημένη τέχνη της άμμου». Χρειάζεστε χαρτί, κόλλα (ρευστή κατά προτίμηση) και άμμο ή χώμα. Ανάλογα λοιπόν με το πού βρίσκεστε (θάλασσα ή βουνό), δίνετε στα παιδιά σας ένα χαρτί. Πάνω σε αυτό, κάνουν διάφορα σχέδια με την κόλλα. Αμέσως μετά, σκεπάζουν τη δημιουργία τους με άμμο ή χώμα και την αφήνουν για λίγα λεπτά να στεγνώσει. Στη συνέχεια τινάζουν το χαρτί ψηλά, και ο πίνακάς τους είναι έτοιμος!

Τα 5 στοιχεία

Ένα παιχνίδι εξερεύνησης που θα λατρέψουν τα παιδιά είναι «τα 5 στοιχεία». Πλάθετε μια ιστορία μυστηρίου και τους ζητάτε να βρουν και να σας φέρουν 5 σημαντικά στοιχεία από το περιβάλλον όπου βρίσκεστε. Το κάθε παιδί θα φέρει τα δικά του «σημαντικά» αντικείμενα από τη φύση και θα σας πει τι είναι το καθένα και τι δύναμη κρύβει! Στη συνέχεια, θα τα ρίξετε όλα μαζί σε ένα δοχείο ή ένα κουβαδάκι και, με άμμο, χώμα, νερό, πέτρες ή ό,τι άλλο φανταστείτε, θα δημιουργήσετε το πιο δυνατό μαγικό φίλτρο όλων των εποχών. Αν έχετε μια μεγάλη κουτάλα, βάλτε τα παιδιά να το ανακατέψουν και να πουν τα μαγικά τους λόγια. Στη συνέχεια, αφού ονοματίσουν το φίλτρο, πρέπει να εντοπίσουν σε ποιο σημείο της φύσης θα το ρίξουν για να την προστατεύσουν από τις δυνάμεις του κακού.

Θυμάσαι;

Μαζεύετε 2 έως 10 αντικείμενα από τη φύση (κοχύλια, αστερίες, κουκουνάρια, καρπούς, πέτρες κ.ά.), ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Στα τρίχρονα βάζετε 2-3 αντικείμενα για να δοκιμάσετε την προσοχή, τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους. Στα παιδάκια που είναι τεσσάρων χρόνων, καθώς και στα μεγαλύτερα, προσθέτετε 1 με 2 αντικείμενα διαδοχικά ανά έτος ηλικίας. Βάζετε τα πραγματάκια που συγκεντρώσατε πάνω σε ένα μαντίλι και με ένα δεύτερο μαντίλι τα σκεπάζετε (ή τα βάζετε μέσα σε ένα κουτί). Αφήνετε τα αντικείμενα ξεσκέπαστα για 25 δευτερόλεπτα περίπου, για να τα κοιτάξουν τα παιδιά προσεκτικά. Τα ξανασκεπάζετε και τους ζητάτε να θυμηθούν τι είδαν.

Aρκούδα, σολομός, κουνούπι

Χωρίζεστε σε 2 ομάδες, όπου η κάθε ομάδα στέκεται παράλληλα στην άλλη, σε απόσταση 20 μέτρων μεταξύ τους. Κάθε φορά, την ίδια στιγμή, η κάθε ομάδα αποφασίζει ομόφωνα ανάμεσα στο κουνούπι, την αρκούδα ή το σολομό χωρίς όμως να την ακούσουν οι άλλοι. Με το τρία, ανάλογα με το τι έχουν επιλέξει, πρέπει να κάνουν και την αντίστοιχη κίνηση του κάθε ζώου που μπορείτε να έχετε ορίσει από πριν.

Ανάλογα με το ζώο θα κερδίζει η ομάδα που στην τροφική αλυσίδα τρώει το άλλο. Αρκούδα τρώει σολομό, σολομός τρώει κουνούπι, κουνούπι τσιμπάει αρκούδα! Αν οι 2 ομάδες επιλέξουν το ίδιο ζώο, γίνεται επανάληψη. Όταν ένα ζώο είναι πιο δυνατό από εκείνο της άλλης ομάδας, τότε πρέπει να κυνηγηθούν. Η κάθε ομάδα έχει το «σπίτι» της, όπου εκεί κανείς δεν την αγγίζει. Αν κάποιος πιαστεί από την άλλη ομάδα πριν προλάβει να φτάσει «σπίτι», τότε πηγαίνει με την αντίπαλη ομάδα.

Αρκούδες προσοχή, γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών είναι δυνατό!

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Καταχώρησε Σχόλιο