Now Reading
10 καθημερινές συνήθειες για να ενισχύσετε τη σχέση σας με το παιδί σας

10 καθημερινές συνήθειες για να ενισχύσετε τη σχέση σας με το παιδί σας

Απλές πρακτικές που ωστόσο κάνουν τη διαφορά σε μια ουσιαστική σύνδεση

Απλές πρακτικές που ωστόσο κάνουν τη διαφορά σε μια ουσιαστική σύνδεση

Όλοι λαχταρούμε εκείνες τις στενές στιγμές με τα παιδιά μας που κάνουν τις καρδιές μας να λιώνουν. Η σύνδεση είναι τόσο σημαντική για εμάς τους γονείς όσο και για τα παιδιά μας. Όταν η σχέση μας είναι δυνατή, είναι επίσης γλυκιά – άρα νιώθουμε ότι παίρνουμε πίσω όσα δίνουμε. Αυτό είναι που κάνει τη γονική μέριμνα να αξίζει όλες τις θυσίες.

Αυτή η σύνδεση είναι επίσης ο μόνος λόγος που τα παιδιά ακολουθούν πρόθυμα τους κανόνες μας. Τα παιδιά που αισθάνονται στενά συνδεδεμένα με τους γονείς τους ΘΕΛΟΥΝ να συνεργαστούν όταν μπορούν. Θα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι τα συναισθήματά τους μερικές φορές κατακλύζουν τον προμετωπιαίο φλοιό τους που εξακολουθεί να αυξάνεται. Αλλά όταν μας εμπιστεύονται και νιώθουν, να είμαστε στο πλευρό τους, έχουν κίνητρο να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας όταν μπορούν.

Οι ερευνητές μάς υπενθυμίζουν ότι χρειαζόμαστε πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις σε κάθε αρνητική αλληλεπίδραση για να διατηρήσουμε υγιή οποιαδήποτε σχέση. Και δεδομένου ότι αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο για να καθοδηγήσουμε, είναι σημαντικό να φροντίσουμε να αφιερώνουμε πέντε φορές περισσότερο χρόνο σε θετική σύνδεση.

Ωστόσο, υπάρχουν μέρες που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ικανοποιήσουμε τις πιο βασικές ανάγκες των παιδιών μας. Μερικές μέρες είναι από μόνο του ηρωικό το να τα ταΐζουμε, να τα λούζουμε, να κρατάμε ενθαρρυντικό τόνο και να τα βάζουμε να κοιμηθούν σε μια λογική ώρα, ώστε να τα κάνουμε όλα αυτά ξανά αύριο!

Δεδομένου ότι η ανατροφή των παιδιών είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο και συχνά την κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε έναν ισχυρό δεσμό με τα παιδιά μας είναι να χτίσουμε καθημερινές συνήθειες σύνδεσης.

Εδώ είναι 10 συνήθειες που δεν προσθέτουν χρόνο στη μέρα σας, αλλά προσθέτουν σύνδεση – και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή σας.

Στόχος 12 αγκαλιές (ή σωματικές συνδέσεις) κάθε μέρα

Όπως είπε η οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir, «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε οκτώ αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».

Αγκαλιάστε το παιδί σας σαν το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί για λίγα λεπτά και το τελευταίο πράγμα το βράδυ. Αγκαλιάστε το όταν λέτε αντίο, όταν γυρίζει από το σχολείο και συχνά ενδιάμεσα μέχρι να πάει για ύπνο. Ανακατέψτε τα μαλλιά του, χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του, χαϊδέψτε το. Κάντε οπτική επαφή και χαμογελάστε, κάτι που είναι ένα διαφορετικό άγγιγμα.

Παίξτε

Το γέλιο και το κοινό σας παιχνίδι σάς κρατούν συνδεδεμένους με το παιδί σας διεγείροντας τις ενδορφίνες και την ωκυτοκίνη και στους δύο σας. Κάνοντας το γέλιο καθημερινή συνήθεια δίνετε επίσης στο παιδί σας την ευκαιρία να ξεκαρδιστεί και να εκτονωθεί από τις ανησυχίες και τις αναστατώσεις που διαφορετικά μπορεί να το κάνουν να αισθάνεται αποκομμένο και το κάνουν πιο εύκολο το να ξεσπάσει. Και το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να θέλουν να συνεργαστούν. Ποιο είναι πιθανό να λειτουργήσει καλύτερα;

Απενεργοποιήστε την τεχνολογία όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας

Πραγματικά. Το παιδί σας θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του ότι ήταν αρκετά σημαντικό για τους γονείς του που εκείνοι έκλειναν το τηλέφωνό τους για να το ακούσουν. Ακόμη και η απενεργοποίηση της μουσικής στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι μια ισχυρή πρόσκληση για σύνδεση, επειδή η έλλειψη οπτικής επαφής σε ένα αυτοκίνητο μειώνει την πίεση, έτσι τα παιδιά (και οι ενήλικες) είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν και να μοιραστούν περισσότερα.

Σύνδεση πριν από τις μεταβάσεις

Τα παιδιά δυσκολεύονται να μεταβούν από το ένα πράγμα στο άλλο. Αν κοιτάξετε το παιδί στα μάτια, χρησιμοποιήσετε το όνομά του και συνδεθείτε μαζί του, αν μπορείτε κάντε το να γελάσει, θα βεβαιωθείτε ότι έχει τους εσωτερικούς πόρους για να διαχειριστεί τον εαυτό του μέσω μιας μετάβασης.

Βρείτε χρόνο για διάδραση έναν προς έναν

Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να προγραμματίσετε 15 λεπτά με κάθε παιδί, ξεχωριστά, κάθε μέρα. Εναλλακτικά να κάνετε αυτό που θέλει το παιδί σας και να κάνετε αυτό που θέλετε εσείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν χρειάζονται πολλά, απλώς αφήστε ελεύθερη την αγάπη σας και αφήστε την να σας κατευθύνει. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να δομήσετε τον χρόνο με δραστηριότητες. Αντίθετα, δοκιμάστε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ή παιχνίδι που σας κάνει να γελάτε.

Ευπρόσδεκτα όλα τα συναισθήματα

Το παιδί σας χρειάζεται να εκφράσει τα συναισθήματά του κι αυτή είναι μια ευκαιρία να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να τα διαχειρίζεται και θα σας φέρει πιο κοντά. Συγκεντρώστε λοιπόν όλη σας τη συμπόνια, μην αφήσετε την ταραχή ενός ξεσπάσματος να σας πυροδοτήσει και καλωσορίστε τα δάκρυα και τους φόβους που κρύβονται πάντα πίσω από τον θυμό του παιδιού. Να θυμάστε ότι είστε το άτομο που εμπιστεύεται αρκετά για να κλάψει, και να αναπνέετε μέσα από αυτό. Απλώς αναγνωρίστε όλα αυτά τα συναισθήματα και προσφέρετε κατανόηση του πόνου. Μετά, θα νιώσει πιο χαλαρό, συνεργάσιμο και πιο κοντά σας. (Ναι, αυτό είναι πραγματικά, πολύ δύσκολο. Το να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας μπροστά στην αναστάτωση του παιδιού μας είναι ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της ανατροφής των παιδιών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε.)

Ακούστε και συμπεριλάβετε

Η σύνδεση ξεκινά με την ακρόαση. Δοκιμάστε να πείτε: «Ουάου!….Καταλαβαίνω….Αλήθεια;…Πώς ήταν αυτό για σένα;…Πες μου περισσότερα…»

Δείτε Επίσης

Η συνήθεια του να βλέπετε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού σας θα διασφαλίσει ότι του φέρεστε με σεβασμό. Θα σας βοηθήσει να δείτε τους λόγους συμπεριφοράς που διαφορετικά θα σας τρέλαιναν. Και θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας σε στιγμές που νιώθετε να είστε κοντά στο να χάσετε τον έλεγχο.

Επιβραδύνετε και απολαύστε τη στιγμή

Δεν βιάζετε απλώς το παιδί σας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, ώστε να μπορείτε να περάσετε λίγα λεπτά μαζί του πριν τον ύπνο. Κάθε αλληλεπίδραση κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία για σύνδεση. Επιβραδύνετε και μοιραστείτε τη στιγμή με το παιδί σας: Αφήστε το να μυρίσει τις φράουλες πριν τις βάλετε στο smoothie.

Όταν το βοηθάτε να πλύνει τα χέρια του, βάλτε τα δικά σας στο τρεχούμενο νερό μαζί του και μοιραστείτε τη δροσερή βιασύνη του νερού. Μυρίστε τα μαλλιά του. Ακούστε το γέλιο του. Κοιτάξτε τον στα μάτια και συναντήστε τον καρδιά με ανοιχτή καρδιά, μοιραζόμενος αυτή τη μεγάλη αγάπη. Συνδεθείτε στη μεγαλοπρέπεια της παρούσας στιγμής. Αυτός είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνδεθούμε. (Για τους περισσότερους γονείς, αυτό είναι επίσης το μυστικό για να μπορούν να ανεχθούν να παίζουν ξανά το ίδιο παιχνίδι.)

Ώρα για ύπνο, κουβεντιάστε και συνομιλήστε

Ρυθμίστε την ώρα ύπνου του παιδιού σας λίγο νωρίτερα με την προϋπόθεση ότι θα περάσετε λίγο χρόνο μαζί χουχουλιάζοντας στο σκοτάδι. Αυτές οι συντροφικές, ασφαλείς στιγμές σύνδεσης φέρνουν στην επιφάνεια ό,τι αντιμετωπίζει το παιδί σας αυτήν τη στιγμή, είτε πρόκειται για κάτι που συνέβη στο σχολείο, για τον τρόπο που το ξύπνησες σήμερα το πρωί ή για τις ανησυχίες του για την αυριανή εκδρομή. Πρέπει να λύσετε το πρόβλημά του αμέσως τότε; Όχι. Απλώς ακούστε. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα.

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι ακούτε την ανησυχία του και ότι μαζί θα το λύσετε αύριο. Την επόμενη μέρα, φροντίστε να συνεχίσετε. Θα εκπλαγείτε από το πώς βαθαίνει η σχέση σας με το παιδί σας. Και μην εγκαταλείπετε αυτή τη συνήθεια καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Αργά το βράδυ είναι συχνά η μόνη φορά που οι έφηβοι ανοίγονται.

Να είστε παρόντες

Οι περισσότεροι από εμάς διανύουμε τη ζωή μισο-παρόντες. Αλλά το παιδί σας έχει μόνο περίπου 900 εβδομάδες παιδικής ηλικίας μαζί σας πριν φύγει από το σπίτι σας. Θα φύγει πριν το καταλάβετε.

Δοκιμάστε αυτό ως πρακτική: Όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας, να είστε εκεί 100 τοις εκατό. Δεν θα μπορείτε να το κάνετε αυτό συνεχώς. Αλλά αν το κάνετε συνήθεια πολλές φορές την ημέρα, θα δείτε ότι θα κάνει τη διαφορά όλο και πιο συχνά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top