Now Reading
Η υπερβολική ώθηση ή ενθάρρυνση των γονιών προς τα παιδιά μερικές φορές οδηγεί στο αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα, προειδοποιεί ειδικός του Χάρβαρντ

Η υπερβολική ώθηση ή ενθάρρυνση των γονιών προς τα παιδιά μερικές φορές οδηγεί στο αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα, προειδοποιεί ειδικός του Χάρβαρντ

Πώς να αφαιρέσετε το άγχος διακρίσεων κι επιτευγμάτων από τα παιδιά, ενσταλάζοντας έναν πιο υγιή ορισμό της επιτυχίας

Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πετύχουν είναι να συγκρατήσουν τη φόρα τους. Αυτό προτείνει η ερευνήτρια γονέων Jennifer Breheny Wallace. Στο πρόσφατο βιβλίο της, «Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic — and What We Can Do About It», η Wallace διερευνά την ιδέα της «τοξικής κουλτούρας επιτευγμάτων» και τους τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πίεση για επίτευξη μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Η Wallace πήρε συνέντευξη από ψυχολόγους και συνεργάστηκε με έναν ερευνητή στο Harvard Graduate School of Education για να ερευνήσει 6.500 γονείς σε όλες τις Η.Π.Α. (Η ίδια η Wallace κατέχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.)

Σε πολλές περιπτώσεις, συνάντησε γονείς που ένιωθαν ότι τα παιδιά τους ήταν αυτά που επέμεναν να εγγραφούν σε δύσκολα μαθήματα και εντυπωσιακές εξωσχολικές δραστηριότητες.

«Οι γονείς που γνώρισα και οι οποίοι είχαν τους πιο υγιείς επιτυχόντες εμπόδιζαν μερικές φορές τα παιδιά τους», εξηγεί η Wallace στο CNBC Make It. «Δεν ενθάρρυναν κάθε ευκαιρία. Τοποθέτησαν προστατευτικά κιγκλιδώματα».

Αυτά τα παιδιά συνήθως απλώς αντανακλούν το περιβάλλον γύρω τους, λέει — προσπαθούν να ξεχωρίσουν μέσα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό για να μπουν στα καλύτερα κολέγια της χώρας, για παράδειγμα.

«Μπορεί το παιδί σας να το έχει από το χαρακτήρα του, αλλά συχνά παίζει μεγαλύτερο ρόλο το περιβάλλον απ’ όπου παίρνουν αυτήν την κοινωνική μετάδοση από τους συνομηλίκους τους ή τους οικείους ενήλικες», τονίζει η Wallace.

Οι στάσεις και οι συμπεριφορές μπορεί να είναι μεταδοτικές, δείχνει η έρευνα. Το άγχος και η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μπορεί να επιδεινωθούν απλώς με το να βρίσκονται κοντά σε συμμαθητές που είναι επίσης αγχωμένοι για το σχολείο ή τα εξωσχολικά μαθήματα.

Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χρειαστεί να παρέμβετε και να επιμείνετε στο παιδί σας να επιβραδύνει.

Δείτε Επίσης

«Είπαν: “Εδώ είναι το θέμα. Στο σπίτι μας, πρέπει να κοιμάσαι οκτώ με εννέα ώρες τη νύχτα και θα το επιβάλω. Πρέπει να έχεiw χρόνο για διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους σoυ κι ελεύθερο χρόνο. Πρέπει να κάνεις διαλείμματα και να ξεκουράζεσαι αρκετά», επισημαίνει η Wallace.

Κυρίως, ίσως χρειαστεί να επιβραδύνετε εσείς οι ίδιοι επίσης: Πολλοί γονείς με υψηλά επιτεύγματα είπαν στη Wallace ότι ήταν σημαντικό να διαμορφώνουν οι ίδιοι πιο υγιεινές συνήθειες και σχέσεις. Μην υπερφορτώνετε το δικό σας πρόγραμμα με τη δουλειά. Κοιμηθείτε αρκετά και βεβαιωθείτε ότι έχετε τακτικά διαλείμματα για να περάσετε με την οικογένειά σας – όπου δεν επιτρέπονται τα διαλείμματα για να ελέγξετε το email σας.

«Τα παιδιά μας βλέπουν την ασυμφωνία μεταξύ των λόγων και των πράξεών μας όταν εξαντλούμε τον εαυτό μας, προσπαθώντας να τους εξασφαλίσουμε το καλύτερο», γράφει η Wallace στο βιβλίο της.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top