Now Reading
10 ανεκτίμητα Montessori δώρα για τα παιδιά

10 ανεκτίμητα Montessori δώρα για τα παιδιά

Είναι πολύτιμα, δεν μπαίνουν σε κουτί και κρατάνε για πάντα!

Αν αναρωτιέστε τι δώρο να κάνετε στα παιδιά αυτές τις γιορτές, σας προτείνουμε τα δέκα πιο σημαντικά – όπως  αυτά προκύπτουν από το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα.

 

Το δώρο της εργασίας

Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους: τις κινητικές δεξιότητές τους, τη συγκέντρωση και την αίσθηση ότι συνεισφέρουν στις υποχρεώσεις του σπιτιού και στις γιορτινές προετοιμασίες. Βάλτε τα να κόψουν χάρτινο ποπ κορν για χιόνι στο δέντρο, φτιάξτε διακοσμητικές ζύμες αλατιού για στολίδια, αφήστε τα να σας βοηθήσουν στη συσκευασία των δώρων.

Το δώρο της περιβαλλοντικής συνείδησης

Να έχετε στο νου σας τη Μητέρα Φύση όταν θα φτιάχνετε τη λίστα με τις αγορές των γιορτών. Αποφύγετε την ανάγκη να απολαύσετε αμέτρητα πλαστικά μπιχλιμπίδια ή αντικείμενα που πηγαίνουν χαμένα ή καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Μοντέλο περιβαλλοντικής ευθύνης στις αγορές σας επιλέγοντας παιχνίδια από φυσικά υλικά όταν είναι δυνατόν. Είναι εξίσου σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί αυτή η επιλογή είναι σημαντική.

 

Το δώρο της δημιουργικότητας

Αγοράστε παιχνίδια που ενθαρρύνουν το ανοιχτό εξερευνητικό παιχνίδι. Μερικά παραδείγματα είναι τα ξύλινα τετράγωνα, τα σύνολα Lego, Magna-πλακίδια, μαριονέτες, Κινητική άμμος, σύνολα επιστήμης και σύνολα τέχνης και χειροτεχνίας. Εάν επιλέγετε βιντεοπαιχνίδια, βεβαιωθείτε ότι είναι δημιουργικά προσανατολισμένα και όχι καταστροφικά ή βίαια.

Το δώρο της πολιτιστικής συνείδησης

Ενθαρρύνετε την έννοια της σύνδεσης των παιδιών σας με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περάστε χρόνο με τα παιδιά δείχνοντάς τους πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες, και φροντίστε να τους δείξετε τι γιορτάζουν την ίδια χρονική περίοδο οι άνθρωποι άλλων θρησκειών.

 

Το δώρο της ευθύνης

Ανάλογα με την ηλικία τους δώστε του τις κατάλληλες αρμοδιότητες ή ευθύνες που συμβάλλουν στο κοινό καλό: προετοιμασία φαγητού, δουλειές στο σπίτι, εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τακτοποίηση μετά από ανταλλαγές δώρων. Τα Χριστούγεννα θα πρέπει να απολαμβάνουν όλη η οικογένεια και τα παιδιά σας μπορούν να έχουν ακόμα μια μαγική εμπειρία επιτρέποντας ταυτόχρονα να αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους βοήθησαν να γίνει καλύτερη η σεζόν για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Το δώρο των προσωπικών ορίων

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που μακρινοί συγγενείς και φίλοι ζητάνε με το ζόρι σχεδόν αγκαλιές και φιλιά από τα παιδιά. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να ορίσουν φυσικά όρια και να προετοιμάστε τα μέλη της οικογένειας και τους έτσι ώστε να μην αναγκάζουν τα παιδιά να κάνουν κάτι αλλά πρώτα να ζητάνε την άδειά τους. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν σίγουρα να ρωτήσουν αν τα παιδιά σας αν θα ήθελαν αγκαλιές, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμα να ακούσουν “όχι τώρα, ευχαριστώ”, αν τα παιδιά σας αισθάνονται άβολα.

 

Το δώρο της ευγένειας

Η χάρη και η ευγένεια είναι σημαντικές. Ενώ ενδυναμώνετε τα παιδιά σας να θέτουν προσωπικά όρια, βεβαιωθείτε ότι ξέρουν να το κάνουν με καλό τρόπο. Μάθετε στα παιδιά να εκτιμούν τη χειρονομία, αυτό που συμβολίζει ένα δώρο κι όχι το δώρο αυτό καθαυτό – κι έτσι να δείχνουν την εκτίμησή τους λέγοντας ‘ευχαριστώ’ όταν τους κάνουν ένα δώρο, ακόμα κι όταν δεν τους αρέσει.

Δείτε Επίσης

Το δώρο της αυτοεκτίμησης

Σπάστε την παράδοση που θέλει τον Άγιο Βασίλη να επιβραβεύει ή να ‘τιμωρεί’ τα καλά και τα κακά παιδιά αντίστοιχα – και μάθετε τα παιδιά να κρίνουν τη συμπεριφορά τους. Βοηθήστε να αναπτύξουν την κρίση τους και κυρίως την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους – περάστε ένα βράδυ γύρω από το δέντρο και θυμίστε τους τα κατορθώματα και τις καλές στιγμές της χρονιάς που τελειώνει.

 

Το δώρο της καλοσύνης

Κάντε οικογενειακή σας παράδοση το να περάσετε τουλάχιστον μερικές ώρες κάθε εποχή Χριστουγέννων εθελοντικά για να ωφελήσετε τους λιγότερο τυχερούς στην κοινότητά σας. Αυτό είναι ένα δώρο που εκτείνεται με μεγάλο μήκος και πλάτος στις ζωές των παιδιών σας. Όχι μόνο τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πόσο πρέπει να είναι ευγνώμονες, τους διδάσκει επίσης τη χαρά να κάνουν καλές πράξεις.

Το δώρο του χρόνου σας

Περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό δώρο που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα, το δώρο του χρόνου που περνάτε μαζί σας, όταν είστε πλήρως παρόντες, είναι το καλύτερο δώρο που είναι δυνατό. Είναι το δώρο που θα αντέξει, πολύ καιρό μετά το “πρέπει να έχει” είναι μια μακρινή μνήμη. Μείνετε κι εσείς το παιδί για λίγο μακριά από οθόνες και περάστε ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο μαζί. Παίξτε, τραγουδήστε, γελάστε, πάτε βόλτα ή μην κάνετε τίποτα – ακόμα και μερικές στιγμές ηρεμίας είναι η βάση για να φτιάξετε τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες (και όχι μόνο) αναμνήσεις!

Καλές γιορτές!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top