Now Reading
1-7 Αυγούστου: Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού

1-7 Αυγούστου: Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού

Μήνυμα για το 2019: «Ενδυνάμωση των Γονέων, Διευκόλυνση του θηλασμού»

«Το να είσαι γονιός ενός νέου μωρού είναι ταυτόχρονα ένα δώρο που αλλάζει τη ζωή και μια τεράστια ευθύνη. Αυτή την εβδομάδα, καθώς οι χώρες του κόσμου γιορτάζουν την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, η UNICEF και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) καλούν τις κυβερνήσεις και όλους τους εργοδότες να υιοθετήσουν φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές που να υποστηρίζουν τον θηλασμό.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι η «Ενδυνάμωση των Γονέων, Διευκόλυνση του θηλασμού».

Οι φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές -όπως η αμειβόμενη γονική άδεια- επιτρέπουν τον θηλασμό και βοηθούν τους γονείς να τρέφουν και να συνδέονται με τα παιδιά τους από την πρώτη στιγμή, τότε δηλαδή που έχει εξαιρετική σημασία. Τα στοιχεία είναι σαφή ότι κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, η βέλτιστη διατροφή που παρέχεται από το θηλασμό, παράλληλα με τη φροντίδα και τη σύνδεση, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών με θετικές επιπτώσεις που απολαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι φιλικές πολιτικές προς την οικογένεια είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους γονείς που εργάζονται. Οι μητέρες χρειάζονται χρόνο άδειας από την εργασία τους για να ανακάμψουν από τη γέννηση και να έχουν στον θηλασμό μια επιτυχή εκκίνηση. Όταν η θηλάζουσα μητέρα επιστρέφει στην εργασία, η ικανότητά της να συνεχίσει τον θηλασμό εξαρτάται από την πρόσβαση σε διαλείμματα θηλασμού. Ένας ασφαλής, ιδιωτικός και υγιεινός χώρο για την άντληση και την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος είναι απαραίτητος όπως και η προσφορά οικονομικά προσιτής φροντίδας παιδιών κοντά ή στον χώρο εργασίας της.

Η απουσία εργασίας είναι επίσης σημαντική για τους πατέρες: Η άδεια πατρότητας επιτρέπει στους πατέρες να συνδέονται με τα μωρά τους και προάγει την ισότητα των φύλων, μεταξύ άλλων μέσω της κατανομής των παιδικών και οικιακών ευθυνών.

Η επιστροφή στην εργασία πολύ σύντομα αποτελεί εμπόδιο για την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού, τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες και τη συνέχιση του θηλασμού μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή και περισσότερο – πρακτικές που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, να τους προστατεύσουν από ασθένειες και να προστατεύσουν από μη μεταδοτικές ασθένειες αργότερα στη ζωή. Ο θηλασμός προστατεύει επίσης την υγεία της μητέρας – οι γυναίκες που θηλάζουν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Εκτός από την επίδρασή τους στα παιδιά, οι φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές υποστηρίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία και ενισχύουν την οικογενειακή ευημερία. Προωθούν επίσης τους επιχειρηματικούς στόχους και ενισχύουν την οικονομία. Αυτές οι πολιτικές έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη διατήρηση των εργαζομένων, βελτιώνουν την ικανοποίηση από την εργασία και ωθούν σε λιγότερες απουσίες. Με λίγα λόγια, οι φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές είναι σημαντικές και ωφέλιμες για οικογένειες, μωρά και επιχειρήσεις.

Δείτε Επίσης

Καθώς ο κόσμος σηματοδοτεί την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, ο ΠΟΥ και η UNICEF καλούν τις κυβερνήσεις και όλους τους εργοδότες να υιοθετήσουν φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές – συμπεριλαμβανομένης της αμειβόμενης άδειας μητρότητας για τουλάχιστον 18 εβδομάδες και κατά προτίμηση για περίοδο έξι μηνών.

Σύμφωνα με τις δράσεις πολιτικής που υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Σύλλογος για τον Θηλασμό υπό την καθοδήγηση της UNICEF, ζητούμε επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις σε ολοκληρωμένα προγράμματα θηλασμού, βελτιωμένη συμβουλευτική του θηλασμού και υποστήριξη γυναικών στις εγκαταστάσεις υγείας και την κοινότητα και να δοθεί ένα τέλος στην προώθηση υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος, προκειμένου οι γονείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο τροφοδότησης των βρεφών τους.

Μαζί, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των κοινοτήτων, έχουμε τη δύναμη να επιτρέψουμε τον θηλασμό και να στηρίξουμε τις οικογένειες στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος που θα καλλιεργεί όλα τα παιδιά να ευδοκιμούν».

Απόσπασμα από τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus και της διευθύντριας της UNICEF Henrietta Fore

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top