11 οφέλη της γιόγκα για τα παιδιά
Όταν τα παιδιά κάνουν τακτικά γιόγκα, βιώνουν οφέλη που κυμαίνονται από τη μείωση του άγχους έως την αυξημένη αυτοεκτίμηση. Εδώ, αναλύουμε πώς η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία στα παιδιά.
Μια πρακτική νου-σώματος που υπάρχει εδώ και αιώνες, η γιόγκα εστιάζει σε τεχνικές αναπνοής, στάσεις και διαλογισμό. Οι υποστηρικτές αναφέρουν οφέλη που κυμαίνονται από τη βελτιωμένη επίγνωση του σώματος και την ευελιξία έως τη μείωση του στρες και την πνευματική διαύγεια. Αλλά ξέρατε ότι τα πλεονεκτήματα της γιόγκα μπορούν να επεκταθούν και στα παιδιά;
Οι ειδικοί λένε ότι η γιόγκα προετοιμάζει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Εισάγει αξίες όπως η ειλικρίνεια, το μέτρο, η καθαριότητα, η ευγνωμοσύνη και η αυτοπειθαρχία. Η γιόγκα έχει επίσης συσχετιστεί με την αυτοανακάλυψη, την περιέργεια, τη βελτιωμένη συμπεριφορά και την αυξημένη ακαδημαϊκή απόδοση.
Αναρωτιέστε αν το παιδί σας πρέπει να ξεκινήσει μια πρακτική γιόγκα; Συνεχίστε να διαβάζετε για τα οφέλη της γιόγκα για τα παιδιά και μάθετε γιατί δεν χρειάζεται να είστε ενήλικες για να πάρετε μια στάση δέντρου.
Η γιόγκα χτίζει την αυτοεκτίμηση
Η γιόγκα χτίζει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό. Η πρακτική της γιόγκα ενός παιδιού είναι μια σπάνια ευκαιρία να βιώσει το παιχνίδι και να επικεντρωθεί χωρίς να ανησυχεί μήπως κάνει λάθος.
Η γιόγκα βοηθά στην παροχή δομικών στοιχείων για το μέλλον, διδάσκοντας στα παιδιά να επιμένουν, να είναι υπομονετικά και να εργάζονται για την επίτευξη των στόχων τους. Τα παιδιά μπορούν να βασίζονται στον δάσκαλό τους γιόγκα για οδηγίες, αλλά όταν κατακτήσουν μια νέα πόζα ή τεχνική, θα καταλάβουν ότι καταβάλλουν σκληρή δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης και η βελτίωση της αυτοεκτίμησης.
Η γιόγκα ενισχύει τη δύναμη και την ευελιξία
Η γιόγκα προάγει τη σωματική δύναμη και τον κινητικό συντονισμό και επίσης διδάσκει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τους μυς τους με διαφορετικούς τρόπους. Είτε μια στάση γίνεται όρθια, καθιστή ή ξαπλωμένη, η καθεμία μπορεί να προκαλέσει διάφορες μυϊκές ομάδες. Ταυτόχρονα, ένα παιδί αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός του και του πώς λειτουργεί.
Μια μελέτη παρακολούθησε παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών που έκαναν τακτικά γιόγκα για 12 εβδομάδες, δύο φορές την εβδομάδα, 45 λεπτά τη φορά. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά «επέδειξαν σημαντικές και θετικές αλλαγές στις συνολικές βαθμολογίες κινητικών ικανοτήτων (ισορροπία, δύναμη και ευελιξία)».
Οι αθλητές μπορούν να ενισχύσουν την απόδοσή τους μέσω της γιόγκα
Ενδιαφέρεται το παιδί σας για το ποδόσφαιρο, την κολύμβηση ή κάποιο άλλο άθλημα; Όπως αποδεικνύεται, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα αθλητικά παιδιά να διαπρέψουν σε άλλες σωματικές δραστηριότητες. Όταν κάνουν γιόγκα, οι δρομείς ενισχύουν και τεντώνουν τους γοφούς, τα πόδια και τους αχίλλειους τένοντες. Οι παίκτες του μπέιζμπολ ενισχύουν τους μύες των χεριών και του άνω μέρους του σώματος. Οι αθλήτριες αυξάνουν την ευελιξία, την ισορροπία και τη συγκέντρωση.
Η γιόγκα βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό
Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τη γιόγκα με την εκλεπτυσμένη ισορροπία στα παιδιά. Οι στάσεις που βασίζονται στην ισορροπία προάγουν τη διανοητική διαύγεια και τη σωματική σταθερότητα και διδάσκουν επίσης επιμονή – αν ένα παιδί κάνει μπρος-πίσω ενώ δοκιμάζει τη στάση του δέντρου με ένα πόδι, για παράδειγμα, μπορεί να επικεντρωθεί στο να παραμείνει ήρεμος και να μην τα παρατά. Ο συντονισμός είναι ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τη γιόγκα και συνδέεται με τη συνολική επιδεξιότητα του παιδιού με τις αδρές και λεπτές κινητικές δεξιότητες.
Η γιόγκα αναπτύσσει την εστίαση και τη συγκέντρωση
Είτε διατηρούν μια στάση είτε αναπνέουν βαθιά, η γιόγκα ενθαρρύνει τα παιδιά να καθαρίσουν το μυαλό τους. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μαθαίνουν να επικεντρώνονται στην εργασία που έχουν. Μελέτες έχουν συνδέσει τη γιόγκα με καλύτερη μνήμη και βελτιωμένη συγκέντρωση – χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για την ακαδημαϊκή επιτυχία.
Οι μαθητές που ασκούνται στη γιόγκα δείχνουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις
Επειδή η γιόγκα βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη διανοητική διαύγεια, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πρακτική έχει συνδεθεί με βελτιωμένες σχολικές επιδόσεις στους εφήβους. Μέρος του λόγου μπορεί να είναι οι δυνατότητες μείωσης του στρες της γιόγκα, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μαθητές χαμηλού στρες είχαν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις . Οι τάσεις της γιόγκα να μειώνει το άγχος και να ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μπορεί επίσης να μπουν στο παιχνίδι.
Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τις εκτελεστικές λειτουργίες – αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως «τις λειτουργίες γνωστικού ελέγχου που απαιτούνται όταν πρέπει να συγκεντρωθείς και να σκεφτείς, όταν το να ενεργείς σύμφωνα με την αρχική σου παρόρμηση θα ήταν ακατάλληλο». Παραδείγματα είναι η δημιουργικότητα, η ευελιξία, ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία». Αυτές οι δεξιότητες είναι ουσιαστικές για την επιτυχία στο σχολείο, τη σταδιοδρομία και άλλες πτυχές της ζωής.
Η γιόγκα ενισχύει τη σύνδεση μυαλού-σώματος
Η γιόγκα ενθαρρύνει τα παιδιά να αποκτήσουν υγιές μυαλό και υγιές σώμα. Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να ενεργούν και να συμπεριφέρονται με επίγνωση και συμπόνια, να είναι γενναία, να γνωρίζουν την αγάπη και την ευτυχία και να βρουν εσωτερική γαλήνη.
Δεδομένου ότι ο σύγχρονος κόσμος κινείται πολύ, πολύ γρήγορα για τα παιδιά, δεν αργούν να νιώσουν κάθε είδους πίεση (προσωπική, γονική, κοινωνική) να συμβαδίσουν με όλους τους γύρω τους. Η γιόγκα λειτουργεί ως βαλβίδα απελευθέρωσης που μειώνει την πίεση και ως βάση για να γαλουχήσει και να αναπτύξει ένα ανθεκτικό και πολυμήχανο σώμα, μυαλό και πνεύμα.
Η γιόγκα προωθεί τη διαχείριση του στρες
Η γιόγκα εφαρμόζει τεχνικές χαλάρωσης, διατάσεις και ασκήσεις αναπνοής – όλα αυτά είναι σημαντικά εργαλεία για την απελευθέρωση της έντασης. Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 10 εβδομάδων εφαρμόστηκε σε τάξη της Β’ τάξης και της τρίτης τάξης και τα αποτελέσματα πρότειναν βελτιωμένη συμπεριφορά και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης. Οι νέοι μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνικές μείωσης του στρες σε όλη τους τη ζωή (στο σχολικό περιβάλλον και πέρα ), και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη μακροπρόθεσμη ψυχική και σωματική υγεία.
Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ
Η γιόγκα θεωρείται ως μια ασφαλή και δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για παιδιά που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές, ψυχικές, σωματικές και συμπεριφορικές καταστάσεις υγείας – και αυτό περιλαμβάνει τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Συγκεκριμένα, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠ-Υ να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση γιόγκα υποδηλώνει βελτίωση στα βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, όπως απροσεξία, υπερκινητικότητα/παρορμητικότητα, άγχος και γνωστικές λειτουργίες. Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε παιδιά ηλικίας 6 και 11 ετών με ΔΕΠ-Υ που ξεκίνησαν τακτικό ετήσια πρακτική γιόγκα, και ανέφερε «αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών που διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να επωφεληθούν από τη γιόγκα
Μια μελέτη στο The American Journal of Occupational Therapy είχε στόχο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα ενός προγράμματος γιόγκα 16 εβδομάδων στην τάξη σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD). Το αποτέλεσμα; «Η χρήση καθημερινών παρεμβάσεων γιόγκα σε όλη την τάξη έχει σημαντικό αντίκτυπο στις βασικές συμπεριφορές στην τάξη των παιδιών με ΔΑΦ», σύμφωνα με τους ερευνητές. Ουσιαστικά, τα παιδιά παρέμειναν πιο ήρεμα μετά την ενστάλαξη της πρακτικής της γιόγκα. Έδειξαν επίσης βελτιώσεις με το άγχος και την κοινωνική απόσυρση, καθώς και επίπεδα επιθετικότητας.
Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία
Οι λειτουργίες του σώματος συνδέονται και η γιόγκα μπορεί να έχει κάποια απροσδόκητα οφέλη για την υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με το AAP, αυτά περιλαμβάνουν:
Τόνωση του πεπτικού συστήματος
Ρύθμιση ορμονών
Μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Βοηθώντας στη δυσκοιλιότητα
Ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης