Όταν κάνουμε ολόκληρες συζητήσεις με το νήπιό μας ανεβάζουμε το IQ του - Childit
Now Reading
Όταν κάνουμε ολόκληρες συζητήσεις με το νήπιό μας ανεβάζουμε το IQ του

Όταν κάνουμε ολόκληρες συζητήσεις με το νήπιό μας ανεβάζουμε το IQ του

Όσο παρατείνουμε την κουβέντα μαζί του τόσο περισσότερο ευεργετούμε την ευφυΐα του και τις γλωσσικές δεξιότητές του, όπως έδειξε μια νέα έρευνα.

Στην επικοινωνία σας με το νήπιο δεν περιορίζεστε στο να του κάνετε μια ερώτηση και να περιμένετε μια απάντηση, αλλά παρατείνετε όσο μπορείτε τη συζήτηση μαζί του, ακόμα και αν το νήπιο μόλις έχει αρχίσει να μιλάει; Τότε το βοηθάτε να γίνει πιο έξυπνο και να αναπτύξει ευφράδεια λόγου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην Pediatrics, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, τα νήπια που έχουν την ευκαιρία να κάνουν εκτενέστερες συζητήσεις με έναν ενήλικα σημειώνουν 14-27% υψηλότερες επιδόσεις σε τεστ ευφυΐας, γλωσσικής κατανόησης, ενεργητικού και παθητικού λεξιλογίου (όπως ονομάζονται οι λέξεις που μπορεί να πει και, αντίστοιχα, να κατανοήσει).

Επομένως, ακόμα και αν το μικρό σας δεν έχει αρχίσει καλά καλά να μιλάει, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να του απευθύνετε το λόγο και να προσπαθήσετε να κάνετε μια κουβέντα μαζί του έστω και με «πενιχρά» μέσα. «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης με τα πολύ μικρά παιδιά, ακόμα και με εκείνα που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να μιλούν» σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης, Jill Gilkerson.

Η Gilkerson και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν μια ομάδα παιδιών για έξι μήνες από τη στιγμή που έκλεισαν 18 μήνες μέχρι τα δύο χρόνια τους και, στη συνέχεια, τα ίδια παιδιά, από τα 9 έως τα 14 χρόνια τους. Ποιο ήταν το συμπέρασμά του;

See Also

«Η πρώιμη ομιλία και αλληλεπίδραση, ιδιαίτερα στη διάρκεια του σχετικά αναπτυξιακού παραθύρου μεταξύ των 18 και 24 μηνών, αποτελεί δείκτη πρόβλεψης των γλωσσικών και νοητικών λειτουργιών τους στη σχολική ηλικία» κατά τα λεγόμενα της Gilkerson. «Πολλές αναπτυξιακές αλλαγές συμβαίνουν μεταξύ των 18 και 24 μηνών. Τα παιδιά εμπλουτίζουν σημαντικά το λεξιλόγιό τους και ενώνουν λέξεις για να σχηματίσουν φράσεις» πρόσθεσε η ίδια. Είναι σημαντικό λοιπόν να δημιουργήσουμε στο σπίτι ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την καλλιέργεια των γλωσσικών, και όχι μόνο, δεξιοτήτων τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top