Now Reading
Όσα πρέπει να κάνετε με το μωρό σας τους πρώτους 6 μήνες!

Όσα πρέπει να κάνετε με το μωρό σας τους πρώτους 6 μήνες!

Ένας οδηγός δραστηριοτήτων για να γνωρίσετε και να χαρείτε το μωρό σας!

Κάθε μήνας στον πρώτο χρόνο του μωρού σας φέρνει νέες εκπλήξεις, από το πρώτο του χαμόγελο μέχρι τα πρώτα του βήματα. Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, οι αναπτυξιακές του ανάγκες εξελίσσονται και τότε είναι απαραίτητο να βρίσκετε διασκεδαστικές δραστηριότητες για να καλλιεργήσετε την ανάπτυξή του. Το παιχνίδι δεν είναι απλώς μια μορφή ψυχαγωγίας για το παιδί σας,  έχει ζωτικό ρόλο στη συνολική του ανάπτυξη και μάθηση, από την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης έως την κατανόηση του πώς λειτουργεί ο κόσμος μέχρι την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ σας

Αναζητήστε και προσφέρετε εμπειρίες αισθητηριακού παιχνιδιού, διαδραστικά παιχνίδια ή δραστηριότητες παιχνιδιού ανοιχτού τύπου για να καλλιεργήσετε τις δεξιότητές τους, σε όποιον μήνα κι αν βρίσκεται το μωρό σας. 

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για τα μωρά καθώς υποστηρίζει τη γνωστική, αισθητηριακή, κινητική, κοινωνική, συναισθηματική και γλωσσική τους ανάπτυξη. Προωθεί μια ολιστική προσέγγιση στη μάθηση, επιτρέποντας στα μωρά να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους διασκεδάζοντας. 

Με απλά λόγια, τα μωρά και τα μικρά παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσω του παιχνιδιού. Όταν τα μωρά παίζουν, εξασκούνται και ενισχύουν τις εκτελεστικές τους λειτουργικές δεξιότητες, οι οποίες θα υποστηρίξουν τη μάθησή τους σε όλη τους τη ζωή. Η ανθεκτικότητα, ο αυτοέλεγχος και η προσοχή είναι βασικοί τομείς που το παιχνίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει. 

1 μήνας

Η μικρή σας αγάπη προσπαθεί να συνηθίσει τον κόσμο γύρω της. Είστε ο οδηγός της και ο αγαπημένος της δάσκαλος. Εστιάστε στο να της δίνετε πολλή στοργική προσοχή και αγκάλιασμα και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες της. Αυτή είναι όλη η δραστηριότητα που χρειάζονται τα νεογέννητα τον πρώτο μήνα, αλλά αν θέλετε δοκιμάστε τα παρακάτω.  

  • Μιλήστε με το μωρό για τα πράγματα που κάνετε καθημερινά, όπως να φτιάξετε τσάι, να κάνετε μια βόλτα και να κοιτάξετε τα δέντρα. ακόμα και καθώς πραγματοποιείτε την αλλαγή της πάνας τους.
  • Δοκιμάστε να κάνετε διασκεδαστικές εκφράσεις για να τις μιμηθεί το μωρό σας, όπως να τσαλακώσετε τη μύτη σας, να βγάζετε τη γλώσσα σας και να χαμογελάτε. 
  • Ξαπλώστε το μωρό με την κοιλιά προς τα κάτω στην αγκαλιά σας ενώ κάθεται, ώστε να καταλάβει ότι είστε εκεί μαζί του. Προχωρήστε σε ένα διασκεδαστικό χαλάκι παιχνιδιού με γραφικά, ασπρόμαυρα παιχνίδια ή βιβλία για να ξεφυλλίσετε.

Το βρεφικό μασάζ μπορεί να βελτιώσει τις αλληλεπιδράσεις σας, να μειώσει το κλάμα και να ανακουφίσει το άγχος. Επιπλέον, ένα μασάζ πριν τον ύπνο μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και τον ύπνο. 

 2 μηνών

Γνωρίζετε περισσότερο το μωρό σας και μαθαίνουν περισσότερα για εσάς επίσης. Επιπλέον, αυτή η σύνδεση και η ασφαλής σύνδεση με δραστηριότητες που προάγουν τη σύνδεση και την επικοινωνία.

  • Τραγουδήστε γλυκά τραγούδια και νανουρίσματα όλη την ημέρα, είτε μαγειρεύετε, είτε οδηγείτε, λούζεστε ή ετοιμάζεστε για ύπνο. Το μικρό σας θα επωφεληθεί από τη μουσική και το ρυθμό αλλά και να ακούει τη φωνή σας.
  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να τεντώσει το σώμα του βοηθώντας το να απλώσει τα χέρια του και φέρνοντας τα χέρια του κοντά για να χτυπήσουν παλαμάκια. Βοηθήστε να δημιουργήσει κίνηση στο κάτω μέρος του σώματός τους μετακινώντας απαλά τα πόδια του σαν να κάνουν πετάλι με ποδήλατο. 
  • Η ενστάλαξη της αγάπης για το διάβασμα από νωρίς μπορεί να ενισχύσει τις γλωσσικές δεξιότητες και τη σχέση γονέα-παιδιού, μια δραστηριότητα που θα εμβαθύνει την αγάπη του παιδιού σας για τα βιβλία και θα προωθήσει το δέσιμο μαμάς-μωρού. 

3 μηνών

Το μωρό σας είναι πιο ξύπνιο και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι έχετε περισσότερο χρόνο ανάμεσα στο τάισμα και τον μεσημεριανό ύπνο για να δοκιμάσετε μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες μαζί. 

  • Αν σας χαμογελάσει, χαμογελάστε πίσω. Η διατήρηση αυτού του αισθητηριακού παιχνιδιού βοηθά να τεθούν τα θεμέλια για συναισθηματική ανάπτυξη και δεκτική γλώσσα.
  • Είναι το μωρό σας έτοιμο να ανέβει επίπεδο πάνω στην κοιλιά σας. Ενθαρρύνετε το να συνεχίσει να αποκτά δύναμη τοποθετώντας ένα παιχνίδι κοντά που είναι μακριά. Θα πιέσει για να το αρπάξει;
  • Ξεκινήστε να χτίζετε το λεξιλόγιό τους δείχνοντας τα μέρη του σώματός τους και ονομάζοντάς τα και στη συνέχεια βοηθώντας το να τα μετακινήσει: «Το βλέπεις αυτό; Αυτός είναι ο αγκώνας σου! Κοίτα πώς λυγίζει».

4 μηνών

Στους 4 μήνες, το μικρό σας μπορεί να αρχίσει να κυλάει, να βάζει τα πάντα στο στόμα του και να παίζει αυτό το διασκεδαστικό «παιχνίδι» του να πετάει τα παιχνίδια στο πάτωμα για να τα μαζεύετε τουλάχιστον 36 φορές. Ακολουθούν μερικές ακόμη εποικοδομητικές ιδέες.

  • Δώστε στο μωρό σας ασφαλή αντικείμενα από την κουζίνα για να τα εξερευνήσει που δεν είναι παιχνίδια, όπως ένα ξύλινο κουτάλι ή ένα δοχείο σιλικόνης για να τα κρατήσει, να τα βγάλει και να τα κοιτάξει.
  • Τα μωρά λατρεύουν να βλέπουν τον εαυτό τους! Θα χαμογελάσουν και θα γελάσουν καθώς επισημαίνετε το μωρό στον καθρέφτη.
  • Ασκήστε την αίσθηση του συντονισμού χεριού-ματιού στο μωρό βοηθώντας το να κυλήσει μια μπάλα στο δωμάτιο. Μπορεί ακόμα να μην μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως σε ένα παιχνίδι αλλά θα εκπλαγούν βλέποντας τη δράση.

5 μηνών

Το 5 μηνών ανθρωπάκι σας εργάζεται για να βελτιώσει τις δεξιότητες που έχει μάθει μέχρι τώρα για να προετοιμαστεί για να καθίσει και να ξεκινήσει τις στερεές τροφές. Συνεχίστε την πρόοδο με μερικούς νέους τρόπους παιχνιδιού.

  • Αυτή η μινιατούρα έκδοση του κρυφτού είναι βέβαιο ότι θα το ενθουσιάσει. Κρύψτε ένα μικρό παιχνίδι ή ένα αγαπημένο παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα, με μια μόνο άκρη να κρυφοκοιτάζει προς τα έξω. Ζητήστε από το μωρό σας να βρει το παιχνίδι και όταν το βρει, κρύψτε το ξανά αλλού. 
  • Γεμίστε ένα άδειο κουτί με μερικά μικρά αντικείμενα που αγαπούν τα μωρά, τα οποία μπορούν να τραβήξουν μέσα και έξω εύκολα, ενισχύοντας τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και την κατανόηση της μονιμότητας των αντικειμένων.
  • Είτε επιλέγετε να φυσάτε φυσαλίδες σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, παρακολουθήστε το μικρό σας να εστιάζει στην αιωρούμενη φυσαλίδα και να απλώνει το χέρι για να το αγγίξει ή να το σκάσει. Μιλήστε για το μέγεθος των φυσαλίδων για να ενθαρρύνετε τις δεξιότητες οπτικής διάκρισης.

6 μηνών

Το αγγελούδι σας έφτασε στα μισά του πρώτου χρόνου! Δουλεύει σε πολλές νέες δεξιότητες αυτόν τον μήνα, τρώει στερεές τροφές, κάθεται χωρίς βοήθεια και βγάζει νέους ήχους. 

  • Το μωρό σας θα λατρέψει να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν πύργο από μπλοκ και στη συνέχεια να τον γκρεμίσετε αμέσως. Αναζητήστε ένα σετ μαλακά αντικείμενα που είναι ιδανικά για να πιάνουν τα μικρά χεράκια.
  • Δοκιμάστε να βάλετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας και να ρωτήσετε, “Πού είναι η μαμά;” στη συνέχεια αφαιρέστε τα. Αυτό το παιχνίδι βοηθά το μωρό σας να μάθει ότι φεύγετε, αλλά μετά επιστρέφετε. Επιπλέον, είναι τόσο διασκεδαστικό!
  • Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τα στερεά; Τα μωρά μπορούν να εξερευνήσουν χρώματα, υφές και μυρωδιές σε όλα τα τρόφιμα που τρώνε. Το παιχνίδι με το φαγητό είναι σημαντικό μέρος της αισθητηριακής τους ανάπτυξης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top