Όλες οι μαμάδες του κόσμου αντιδράμε στο κλάμα του μωρού μας με τον ίδιο τρόπο
Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας είναι αποκαλυπτικά.
Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν ζούμε, σε όποια κουλτούρα κι αν έχουμε μεγαλώσει, όλες οι μαμάδες του κόσμου αντιδράμε στο κλάμα του μωρού μας μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, παίρνοντάς το αγκαλιά και μιλώντας του. Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Υγείας, σε πάνω από 600 μητέρες από διάφορα μέρη του κόσμου.
Αυτό που ανακάλυψαν, δηλαδή, οι επιστήμονες είναι ότι είμαστε βιολογικά προγραμματισμένες να σπεύδουμε να κάνουμε το μικρό μας να νιώσει ήρεμο και ασφαλές. Και ο πιο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε, όπως προσθέτουν οι ίδιοι, είναι αγκαλιάζοντάς το και μιλώντας του τρυφερά.
«Το κλάμα φαίνεται να αναπτύχθηκε ως η πρώτη μορφή προλεκτικής επικοινωνίας για τα βρέφη», εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Marc Bornstein του Εθνικού Ιδρύματος Παιδικής Υγείας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες και στο παρελθόν, μάλιστα, η συγκεκριμένη αντίδραση ενός μωρού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς προκαλούν την ανταπόκριση της μαμάς, τόσο στους ανθρώπους όσο και σε άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου.
Με κάποιες εξαιρέσεις, ωστόσο: σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, το κλάμα ενός μωρού στην επιλόχειο περίοδο μπορεί να πυροδοτήσει καταθλιπτικά συμπτώματα στη μητέρα, να ενισχύσει το φόβο της ότι θα βλάψει το μωρό τις και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να ωθήσει ένα γονιό να ταρακουνήσει ή να τραυματίσει με κάποιον άλλο τρόπο το παιδί του.
Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί αφού κατέγραψαν τις αντιδράσεις 684 νέων μαμάδων, με παιδιά 5 μηνών, από 11 διαφορετικές χώρες, όλες τους ανταποκρίνονται στο κλάμα του μωρού τους παίρνοντάς το αγκαλιά και μιλώντας του.
«Η σταθερότητα στις αντιδράσεις των μαμάδων από διαφορετικές χώρες από άποψη πράξεων και ταχύτητας –ανταποκρίθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα από τη στιγμή που το μωρό άρχισε να κλαίει– μας ξάφνιασε κάπως», είπε σχετικά ο Bornstein. «Με τόσο δυνατά ευρήματα, υποθέσαμε ότι εμπλέκονται συγκεκριμένοι νευρωνικοί μηχανισμοί».
Πράγματι, οι επιστήμονες σε μια επόμενη έρευνά τους αφού παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα κάποιων μαμάδων με νευροαπεικονιστικές τεχνικές, ανακάλυψαν ότι όταν εκείνες ακούν το μωρό τους να κλαίει, ενεργοποιούνται στον εγκέφαλό τους περιοχές που συνδέονται με την κίνηση και την ομιλία. Δηλαδή, αυτομάτως οι μητέρες αρχίζουν να σχεδιάζουν νοερά πώς θα αγκαλιάσουν το μικρό τους και θα τι του πουν για να το παρηγορήσουν.