Now Reading
Υπό έρευνα νέες θεραπείες για τους κολικούς των μωρών

Υπό έρευνα νέες θεραπείες για τους κολικούς των μωρών

Η ανακούφιση των κολικών του μωρού απασχολεί ευτυχώς και τη σύγχρονη ιατρική πέρα από τους γονείς…

Μια ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με τη χρήση συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών για τη θεραπεία μωρών με κολικούς έχει δείξει ότι ορισμένες θεραπείες – συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, του εκχυλίσματος μάραθου και της φυσιοθεραπείας (ή μασάζ) στη σπονδυλική στήλη – φαίνονται να βοηθούν, αλλά συνολικά οι πληροφορίες για τη χρήση και την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών είναι περιορισμένη και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR) του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εξέτασαν δημοσιευμένες «συστηματικές αναθεωρήσεις» σχετικά με τη χρήση συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών για τη θεραπεία μωρών με κολικούς. Οι συστηματικές ανασκοπήσεις συγκεντρώνουν όλες τις μελέτες σε ένα θέμα, προκειμένου να κατανοήσουν το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων.

Οι κρίσεις κολικού μπορεί να είναι τρομακτικές τόσο για τα μωρά και τους γονείς, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι τις προκαλεί. Αυτό καθιστά δύσκολη τη θεραπεία και πολλοί γονείς καταφεύγουν σε συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες CAM λόγω αυτής της έλλειψης συμβατικών θεραπειών.

Η ανασκόπηση συμπεριελάμβανε 16 συστηματικές ανασκοπήσεις για μια ποικιλία θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, της βοτανοθεραπείας, του βελονισμού και το χειροπρακτικό μασάζ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ τα προβιοτικά, το εκχύλισμα μάραθου και το μασάζ της σπονδυλικής στήλης φάνηκαν ελπιδοφόρες ως θεραπείες, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Κυρίως επειδή οι έρευνες περιλάμβαναν μικρά μεγέθη δείγματος, υπάρχει πιθανότητα μεροληψίας στα ευρήματα, ενώ η μέτρηση των αποτελεσμάτων μέσω μητρικών ημερολογίων μπορεί να είναι εξαιρετικά υποκειμενικά. Επίσης υπάρχει έλλειψη έρευνας για τη χρήση προβιοτικών σε μωρά που τροφοδοτούνται με γάλα φόρμουλας, το οποίο ανάλογα με τον τύπο της μπορεί να περιέχει ήδη προβιοτικά.

Η ομάδα, η οποία περιελάμβανε ερευνητές από το NIHR Bristol Biomedical Research Center (BRC) και τη NIHR Applied Research Collaboration West (ARC West), κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός και η σόγια δεν συνιστώνται για τη θεραπεία κολικού.

Δείτε Επίσης

Η Dr. Rachel Perry, Ανώτερη Ερευνητική Συνεργάτης στο θέμα της θρεπτικής διατροφής του NIHR Bristol BRC στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Πολλοί γονείς θα γνωρίζουν πόσο δυσάρεστη είναι η φροντίδα ενός μωρού με κολικό, αλλά οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι το προκαλεί, αυτό το κενό στη συμβατική ιατρική γνώση οδηγεί πολλούς γονείς να δοκιμάσουν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.

Η ανασκόπηση μάς δείχνει ότι κάποιες θεραπείες – τα προβιοτικά, το εκχύλισμα μάραθου και το χειρουργείο της σπονδυλικής στήλης – φαίνονται να βοηθούν, αν και οι μελέτες που έδειξαν ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλες ή καλά σχεδιασμένες ώστε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας ωστόσο δείχνουν πού πρέπει να επικεντρωθούν οι μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες».

(πηγή άρθρου Science Daily)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top