Now Reading
Υπάρχουν 2 τρόποι ανατροφής που οδηγούν τα παιδιά στο να γίνουν ναρκισσιστές ως ενήλικες

Υπάρχουν 2 τρόποι ανατροφής που οδηγούν τα παιδιά στο να γίνουν ναρκισσιστές ως ενήλικες

Η ψυχολόγος Δρ Ramani Durvasula δίνει τα φώτα της για το πώς οι γονείς να μην ενισχύουν στα παιδιά ναρκισσιστικές συμπεριφορές

Η ψυχολόγος Δρ Ramani Durvasula δίνει τα φώτα της για το πώς οι γονείς να μην ενισχύουν στα παιδιά ναρκισσιστικές συμπεριφορές

Η Δρ Ramani Durvasula υπολογίζει ότι έχει περιθάλψει 50 ναρκισσιστές στη ζωή της. Όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, λέει η κλινική ψυχολόγος: «Και οι 50 ήταν δύσκολα παιδιά ή είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια».

Υπάρχουν δύο τρόποι ανατροφής που οδηγούν ένα παιδί να εξελιχθεί σε ναρκισσιστή, λέει η Durvasula. Και, παραδόξως, είναι αντίθετοι μεταξύ τους.

«Υπάρχει ο τραυματισμένος, παραμελημένος, ελλιπής τρόπος προσκόλλησης, και μετά υπάρχει το μονοπάτι του κακομαθημένου παιδιού», εξηγεί.

Τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας

Τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας τους γονείς τους και τους άλλους γύρω τους. Εάν ένα άτομο μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου τα συναισθήματά του δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, έμαθε ότι η αναγνώριση ή ο σεβασμός των συναισθημάτων και των αναγκών των άλλων δεν είναι απαραίτητος.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που ήταν κακομαθημένα ή έλεγαν ότι όλα όσα έκαναν και ένιωθαν ήταν έγκυρα, ανέπτυξαν μια διογκωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

«Οι άνθρωποι που λένε στα παιδιά τους ότι είναι οι πιο ξεχωριστοί και ότι αξίζουν τα πάντα – δεν βάζουν σωστά θεμέλια αυτοεικόνας ή αυτοεκτίμησης», υποστηρίζει η Durvasula. «Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου τα παιδιά αποτελούν μέρος του ιδανικού σκηνικού και όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν 10.000 δολάρια για μια συναυλία της Taylor Swift, τι στο καλό λέει αυτό σε ένα παιδί;»

Και τα δύο περιβάλλοντα ενισχύουν ένα είδος εγωκεντρικής ύπαρξης, όπου το παιδί διδάσκεται ότι αυτό που συμβαίνει με άλλους ανθρώπους δεν είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό που συμβαίνει στους ίδιους. Και τα δύο οδηγούν σε κακές δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης, επισημαίνει ο Durvasula.

Τα παιδιά μπορούν να ξεμάθουν τοξικές συμπεριφορές

Τα παιδιά μπορούν να ξεμάθουν τοξικές συμπεριφορές, πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες.

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αναπτύσσει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, μπορείτε να βοηθήσετε να περιορίσει ορισμένες από αυτές τις παρορμήσεις, υποστηρίζει η νευροεπιστήμονας Cody Isabel, σε άρθρο στο CNBC Make It.

Ξεκινήστε επιδεικνύοντας στην καλή συναισθηματική ρύθμιση, έγραψε.

Αν ένας υπάλληλο κάνει λάθος την παραγγελία σας, για παράδειγμα, εξακολουθείτε να τους συμπεριφέρεστε με καλοσύνη και υπομονή ή του φωνάζετε; Το πώς θα αντιδράσετε θα επηρεάσει τον τρόπο συμπεριφοράς του παιδιού σας.

Δείτε Επίσης

Ο καθρέφτης των συναισθημάτων του παιδιού σας μπορεί επίσης να το βοηθήσει να μάθει πώς να αυτορυθμίζεται επίσης.

«Ο καθρέφτης απαιτεί να συναντάς το παιδί σου εκεί που είναι και να βοηθάς να χαρακτηρίζεις τα συναισθήματά του», εξήγησε η Cody. «Η επικύρωση των συναισθημάτων τους σημαίνει ότι τα αφήνουμε να γνωρίζουν ότι αυτό που νιώθουν είναι λογικό».

Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται λιγότερη ντροπή, φόβο και ανασφάλεια, συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ναρκισσιστικές συμπεριφορές.

Και αν το παιδί σας έχει ξεσπάσματα, καλέστε το κοντά σας. Μην τα ντρέπεστε. Απλώς κάντε τους τις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις:

  • «Τι συνέβη;»
  • «Πώς αισθάνεσαι;»
  • «Πώς πιστεύετε ότι η αντίδρασή σας κάνει το άλλο άτομο (ή τους ανθρώπους γύρω σας) να νιώθει;»

Έτσι, αντί να αποδεχτείτε τη συναισθηματική τους δυσλειτουργία, τα βοηθάτε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, αυτές της ενσυναίσθησης, της κοινωνικής επίγνωσης και της συναισθηματικής ρύθμισης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top