Now Reading
Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που τα παιδιά αγαπούν το καρπούζι

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που τα παιδιά αγαπούν το καρπούζι

Όλα όσα θες να ξέρεις για τη πιο καλοκαιρινή απόλαυση

Η πιο λαχταριστή κατακόκκινη καρδιά του καλοκαιριού είναι κυριολεκτικά για φάγωμα…

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο που σου προσφέρει πολλά οφέλη.

Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλές υγιείς φυτικές ενώσεις.

Βοηθά στην ενυδάτωση

Το νερό είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρείς το σώμα σου ενυδατωμένο.

Ωστόσο, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Λάβε λοιπόν υπόψη σου ότι το καρπούζι είναι 92% νερό.

Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών σημαίνει ότι τρως έναν καλό όγκο φαγητού χωρίς πολλές θερμίδες.

Περιέχει θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Όσον αφορά τα φρούτα, το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα σε θερμίδες – μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (154 γραμμάρια).

Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει και άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιταμινών και μετάλλων:

Βιταμίνη C: 21% της συνισταμένης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Α: 18% της (ΣΗΠ)

Κάλιο: 5% της (ΣΗΠ)

Μαγνήσιο: 4% της (ΣΗΠ)

Βιταμίνες B1, B5 και B6: 3% της (ΣΗΠ)

Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένων των β-καροτενίων και του λυκοπενίου. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών του καρπουζιού:

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που περιλαμβάνουν άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτένιο, τις οποίες το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς που δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό δίνει ένα κόκκινο χρώμα σε φυτικά τρόφιμα όπως οι ντομάτες και το καρπούζι και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Κουκουρβιτακίνη Ε

Το Cucurbitacin E είναι μια φυτική ένωση με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το πικρό πεπόνι, συγγενές του καρπουζιού, περιέχει ακόμη περισσότερη κουκουρβιτακίνη Ε.

Περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το λυκοπένιο και άλλες μεμονωμένες φυτικές ενώσεις στο καρπούζι για τις αντικαρκινικές τους επιδράσεις.

Αν και η πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεικτά. Ο ισχυρότερος σύνδεσμος μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι μεταξύ του λυκοπενίου και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Δείτε Επίσης
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κάποια στιγμή αναπόφευκτα, αλλά υπάρχουν έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατεβάζοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πολλά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στη χοληστερόλη.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας πολλών χρόνιων ασθενειών.

Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, λυκοπένιο και βιταμίνη C.

Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer.

Είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά

Δύο βιταμίνες στο καρπούζι – A και C – είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα ελαστικό και τα μαλλιά δυνατά.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και επισκευή των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα μπορεί να φαίνεται ξηρό και ξεφλουδισμένο.

Τόσο το λυκοπένιο όσο και το β-καροτένιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σου από το ηλιακό έγκαυμα.

Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και μια μικρή ποσότητα ινών – και τα δύο είναι σημαντικά για την υγιή πέψη.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε νερό και φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την προώθηση φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου.

Πηγή: botrini.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top