Υγιεινά κι απολαυστικά μάφιν με κολοκύθα
Η κολοκύθα είναι στα καλύτερά της αυτή την εποχή και δεν κουραζόμαστε να την χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη για δημιουργικούς πειραματισμούς
Η κολοκύθα πέρα από ένα υλικό με πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, μας δίνει και πολλές επιλογές για να την χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη ποικιλία σε συνταγές όλων των ειδών, από βελουτέ σούπες και πίτες μέχρι αυτά τα απολαυστικά και όχι τόσο παχυντικά μάφιν.
ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ ΤΕΜΑΧΙΟ
199
ΥΛΙΚΑ
15 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 λεπτά
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο, κύμινο, γλυκιά πάπρικα)
1 φλ. πουρέ κολοκύθας
1/2 φλ. μέλι
2 μεγάλα αυγά
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1/4 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
1 φλ. φρυγανισμένα και ψιλοκομμένα πεκάν
2 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη βιολογική καστανή ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° και βάζετε σε μια φόρμα για μάφιν τις ειδικές χάρτινες θήκες σε κάθε θέση.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας, το μέλι, τα αυγά, το βούτυρο και το γιαούρτι, και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέστε τα 3/4 από τα πεκάν.
Διαχωρίστε το μείγμα στις θήκες μάφιν, στη συνέχεια πασπαλίστε τα με τα υπόλοιπα πεκάν και τη ζάχαρη. Ψήστε μέχρι τα μάφιν να γίνουν χρυσαφένια καφέ και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε τα μάφιν να κρυώσουν, στη συνέχεια σερβίρετε.
Εναλλακτικά, αντί για ακατέργαστη ζάχαρη μπορείτε μετά το ψήσιμο να τα πασπαλίσετε με άχνη – επίσης, αντί για πεκάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολοκυθόσπορους!
Διατροφή (ανά μερίδα): 199 θερμίδες, 4 γρ. πρωτεΐνες, 23 γρ. υδατανθράκων, 2 γρ. ίνες, 12 γρ. ζάχαρη, 11 γρ. λίπος, 4 γρ. κορεσμένα λίπος, 192 mg νατρίου.