Τσιμπήματα εντόμων: πώς θα τα αντιμετωπίσετε βήμα βήμα - Childit
Now Reading
Τσιμπήματα εντόμων: πώς θα τα αντιμετωπίσετε βήμα βήμα

Τσιμπήματα εντόμων: πώς θα τα αντιμετωπίσετε βήμα βήμα

Για να μην έχετε αυτό το καλοκαίρι να έχετε να θυμάστε δυσάρεστες αναμνήσεις

Δεν είναι μόνο τα τσιμπήματα από κουνούπια που μας απασχολούν το καλοκαίρι. Αυτά άλλωστε μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με μια απλή αλοιφή ή να τα αφήσουμε να υποχωρήσουν από μόνα τους, εφόσον δεν προκαλούν ιδιαίτερη ενόχληση στο παιδί. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα έντομα που μας απειλούν, ειδικά στις διακοπές μας στην εξοχή: σφήκες, μέλισσες, ακόμα και αράχνες και σκορπιοί. Τι πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση που το παιδί γίνει στόχος τους;

-Αν το παιδί τσιμπηθεί από σφήκα ή μέλισσα και το κεντρί του εντόμου διακρίνεται στην επιδερμίδα, για να το αφαιρέσετε ξύστε το δέρμα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω με ένα λεπτό και λείο αντικείμενο (όπως μια πιστωτική κάρτα) ή χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι που έχετε απολυμάνει με οινόπνευμα. Προσέξτε να πιάσετε το κεντρί από τη βάση του, ώστε να μην πιέσετε το σάκο με το δηλητήριο και να μην αφήσετε υπολείμματά του στο εσωτερικό του δέρματος. Μετά, πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και άφθονο νερό, δέστε την πληγή και προσθέστε ένα παγωμένο επίθεμα, για παράδειγμα πάγο τυλιγμένο σε ένα πανί.

-Αν τσιμπηθεί από αράχνη ή σκορπιό, καλέστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Οι ενδείξεις ενός τέτοιου τσιμπήματος (αν το παιδί είναι ακόμη πολύ μικρό για να σας το πει) μπορεί να είναι έντονος πόνος, πρήξιμο στην περιοχή, ναυτία, δυσκαμψία ή πόνος σε αρθρώσεις ή μυς, ζαλάδα, ταχυκαρδία. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, αφού πλύνετε σχολαστικά την πληγή απλώστε αντιβιοτική αλοιφή, δέστε τη με ελαστικό επίδεσμο και καλύψτε τη με κάποιο παγωμένο επίθεμα.

See Also

Προσοχή: Αν ο ερεθισμός από τσίμπημα, έστω και αν προέρχεται από ένα κουνούπι, επιμένει και επιδεινώνεται, π.χ. αν το κοκκίνισμα εξαπλώνεται και η περιοχή πρήζεται, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για περαιτέρω οδηγίες γιατί αυτές είναι ενδείξεις μόλυνσης.

SOS: Αν το παιδί μετά από οποιοδήποτε τσίμπημα παρουσιάσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως έντονο κνησμό, εξάνθημα, πρήξιμο στα άκρα ή το πρόσωπο και ειδικά αν έχει σημάδια αναφυλαξίας, δηλαδή διαταραχές στη συνείδηση (σύγχυση ή τάσεις λιποθυμίας) και δύσπνοια, καλέστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, χρησιμοποιήστε μια κρέμα κορτιζόνης ή κάντε του μια ένεση αυτοχορηγούμενης αδρεναλίνης, σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top