Now Reading
Το υπαίθριο παιχνίδι προστατεύει και την όραση των παιδιών!

Το υπαίθριο παιχνίδι προστατεύει και την όραση των παιδιών!

Ένας ακόμη λόγος να τα πηγαίνουμε συχνότερα σε πάρκα και παιδικές χαρές, ακόμα και όταν η θερμοκρασία πέφτει.

Τους χειμωνιάτικους μήνες συχνά διστάζουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν έξω, επειδή φοβόμαστε τον κίνδυνο κρυολογήματος. Ωστόσο όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να καταδείξουν τα οφέλη του υπαίθριου παιχνιδιού, τα οποία φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ το παραπάνω ρίσκο.

Ένα από τα λιγότερο αναμενόμενα οφέλη; Η προστασία της παιδικής όρασης.

Οι περισσότερες ώρες υπαίθριου παιχνιδιού συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ένας βασικός παράγοντας κινδύνου της μυωπίας είναι η κληρονομικότητα.

Όπως έδειξε, μάλιστα, μια μεγάλη έρευνα, η οποία για περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησε 4.979 παιδιά (Collaborative Longitudinal Evaluation of Ethnicity and Refractive Error Study, CLEERE), όσα παιδιά έχουν δύο γονείς με μυωπία διατρέχουν κατά 60% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μυωπία, αλλά μόνο αν δεν περνούν πολύ χρόνο στο ύπαιθρο.

Από την άλλη, αν ένα παιδί με επιβαρυμένη κληρονομικότητα περνάει πολύ χρόνο στο ύπαιθρο, δηλαδή περίπου 14 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος να παρουσιάσει μυωπία πέφτει στα επίπεδα εκείνου ενός παιδιού χωρίς μυωπικούς γονείς!

Ωστόσο, το υπαίθριο παιχνίδι φαίνεται να δρα μόνο προληπτικά. Γιατί δεν φαίνεται, σύμφωνα με τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα, να μειώνει τη μυωπία στα παιδιά που ήδη φορούν γυαλιά.

Πώς όμως συνδέεται το υπαίθριο παιχνίδι με την προστασία της όρασης;

Δείτε Επίσης

Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την ώρα. Πιθανόν η άσκηση να δρα, κατά κάποιον τρόπο, προστατευτικά και στο σύστημα όρασης ενός παιδιού, όπως άλλωστε κάνει και στα άλλα συστήματα του οργανισμού του. Ίσως επίσης η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία να προλαμβάνει τη μυωπία αυξάνοντας την παραγωγή βιταμίνης D.

Η κυρίαρχη όμως αυτή τη στιγμή θεωρία είναι ότι το ηλιακό φως διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης από συγκεκριμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που συνδέονται με την ομαλή ανάπτυξη του ματιού και την προστασία, επομένως, από προβλήματα όρασης.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι τα παιδιά να φορούν αντιηλιακό και γυαλιά ηλίου όταν παίζουν στο ύπαιθρο, ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη της υπεριώδους ακτινοβολίας χωρίς να εκτίθενται στους κινδύνους της.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top