Το να ακολουθήσουν τα παιδιά μια χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να είναι μια υγιεινή επιλογή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics
Πρόσφατη έρευνα παρουσιάζει τις επιπτώσεις της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία των παιδιών που την ακολουθούν
Το να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να είναι μια υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, με λίγες ουσιαστικές διαφορές στα βασικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη μεταξύ των παιδιών που την ακολούθησαν ή δεν την ακολούθησαν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πιθανά οφέλη για την υγεία από την υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά – μια φράση που δεν σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με μια χορτοφαγική διατροφή. Στις περισσότερες μελέτες, μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά έχει οριστεί ως η κατανάλωση κυρίως υγιεινών φυτικών τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και άλλα όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι. Μια χορτοφαγική διατροφή, από την άλλη πλευρά, συνήθως περιλαμβάνει την πλήρη αποφυγή κρέατος και πουλερικών, με ορισμένους ορισμούς να περιλαμβάνουν επίσης την αποφυγή ψαριών. Οι περισσότεροι ορισμοί του «χορτοφάγου» επιτρέπουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών, ενώ μια εξ ολοκλήρου φυτική ή vegan διατροφή σημαίνει να μην τρώμε αυτά τα τρόφιμα.
Η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και μια φυτική διατροφή που περιλαμβάνει ζυμωμένα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πιο κοινών μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν εάν η εστίαση στη διατροφή με βάση τα φυτά θα μπορούσε να είναι ευεργετική κατά την παιδική ηλικία ή εάν μια χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε πράγματι να είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής. Οι διατροφικοί παράγοντες κατά την παιδική ηλικία έχουν κερδίσει την προσοχή καθώς αυξανόμενος αριθμός εφήβων στις ΗΠΑ αναπτύσσουν προδιαβήτη, θέτοντάς τους ενδεχομένως σε κίνδυνο για διαβήτη και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν.
Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα υγείας σε μια ομάδα 8.907 Kαναδών παιδιών που ήταν 6 μηνών έως 8 ετών όταν εγγράφηκαν στη μελέτη, με μέση ηλικία τα 2,2 έτη. Κατά τη στιγμή της εγγραφής στη μελέτη, 248 από αυτά τα παιδιά ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή και 25 ακολουθούσαν vegan διατροφή. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 2,8 χρόνια κατά μέσο όρο, όπως σημειώνεται σε άρθρο για τη μελέτη στο Medscape. Τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή έτειναν να είναι παρόμοια με άλλους συμμετέχοντες εκτός από μερικές βασικές διαφορές – ήταν πιο πιθανό να είναι ασιατικής καταγωγής και είχαν μέση διάρκεια θηλασμού 12,6 μήνες, σε σύγκριση με 10,0 μήνες για τα μη χορτοφάγα παιδιά.
Αυξημένα ποσοστά λιποβαρών, καμία ουσιαστική διαφορά ύψους στα χορτοφάγα παιδιά
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, τα παιδιά που ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή με βάση τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, ένα μέτρο του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος). Αλλά έτειναν να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη όσον αφορά το ύψος, χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών που ακολούθησαν ή δεν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή. Δεν υπήρχε επίσης σημαντική διαφορά όσον αφορά το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα ή τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια).
Ξεχωριστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέθηκε με υψηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή «κακή») χοληστερόλη σε παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή. Όμως τα επίπεδα αυτών των λιπιδίων ήταν παρόμοια σε όλα τα παιδιά που κατανάλωναν τα συνιστώμενα επίπεδα δύο φλιτζανιών αγελαδινό γάλα την ημέρα, ανεξάρτητα από το αν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.
«Σε αυτή τη μελέτη, δεν βρήκαμε στοιχεία κλινικά σημαντικών διαφορών στην ανάπτυξη ή στα βιοχημικά μέτρα διατροφής για παιδιά με χορτοφαγική διατροφή», κατέληξαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, η χορτοφαγική διατροφή συνδέθηκε με υψηλότερες πιθανότητες λιποβαρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσεκτικό διατροφικό σχεδιασμό για λιποβαρή παιδιά όταν εξετάζουν τις χορτοφαγικές δίαιτες».