Το να έχετε παιδιά σας κάνει μεν πιο ευτυχισμένους, αλλά αφού τα παιδιά αφήσουν τη φωλιά τους - Childit
Now Reading
Το να έχετε παιδιά σας κάνει μεν πιο ευτυχισμένους, αλλά αφού τα παιδιά αφήσουν τη φωλιά τους

Το να έχετε παιδιά σας κάνει μεν πιο ευτυχισμένους, αλλά αφού τα παιδιά αφήσουν τη φωλιά τους

Τι δείχνουν έρευνες χρόνων και σε ποια συμπεράσματα καταλήγουν

Το θέμα της ευτυχίας είναι κάτι που απασχολεί τον καθένα. Όσον αφορά το ποιος είναι πιο ευτυχισμένος, τα άτομα με παιδιά ή τα άτομα χωρίς, οι περισσότερες έρευνες τείνουν να υποστηρίζουν το τελευταίο. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι από τους μη γονείς αργότερα στη ζωή τους, όταν τα παιδιά τους έχουν φύγει από τη φωλιά τους και γίνονται πηγή κοινωνικής απόλαυσης και όχι άγχους.
Οι περισσότερες έρευνες για τη γονική ευτυχία έχουν επικεντρωθεί σε εκείνους των οποίων τα παιδιά ζουν ακόμα στο σπίτι. Αυτές υπάρχει η τάση να δείχνουν ότι τα άτομα με παιδιά είναι λιγότερο ευχαριστημένα από τους συνομηλίκους τους χωρίς παιδιά, επειδή έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο, λιγότερο ύπνο και λιγότερα χρήματα.
Ο Christoph Becker στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία και οι συνάδελφοί του αναρωτήθηκαν αν η ιστορία θα μπορούσε να είναι διαφορετική για τους γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι. Για να το μάθουν, ανέλυσαν δεδομένα από μια ευρωπαϊκή έρευνα που ρώτησε 55.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω για τη συναισθηματική τους ευημερία.

Διαπίστωσαν ότι, σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, τα άτομα με παιδιά είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τα άτομα χωρίς παιδιά, αλλά μόνο εάν τα παιδιά τους είχαν φύγει από το σπίτι.

Επιστρέφοντας τη φροντίδα

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και μείνουν σε δικό τους σπίτι, παρέχουν κοινωνικό εμπλουτισμό στους γονείς τους, έχοντας ωστόσο αφαιρέσει το καθημερινό άγχος της φροντίδας τους, εξηγεί ο Becker. Μπορούν επίσης να δώσουν κάτι πίσω στους γονείς τους, παρέχοντας φροντίδα και οικονομική υποστήριξη στους γονείς τους, συνεχίζει. «Ως εκ τούτου, ο ρόλος των παιδιών ως φροντιστές, παρέχοντας οικονομική υποστήριξη ή απλώς ως κοινωνική επαφή μπορεί να υπερτερεί των αρνητικών πτυχών της γονικής μέριμνας», τονίζει.

See Also

Η εικόνα είναι παρόμοια και στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Nicholas Wolfinger στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Πρόσφατα ανέλυσε 40 χρόνια δεδομένων από τη Γενική Κοινωνική Έρευνα των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι οι γονείς με «άδειες φωλιές» ηλικίας 50 έως 70 ετών είχαν 5 έως 6 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είναι περισσότερο χαρούμενοι από εκείνους με παιδιά που βρίσκονται ακόμα στο σπίτι.

Εάν οι γονείς αποκλείουν την ιδέα να περιμένουν τα παιδιά τους να αφήσουν το σπίτι για να μεγιστοποιήσουν την πιθανή ευτυχία τους, θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε μια χώρα με καλύτερη υποστήριξη στη φροντίδα των παιδιών, προτείνει ο Wolfinger. Μια μελέτη του 2016 σε 22 χώρες διαπίστωσε ότι οι γονείς με παιδιά στο σπίτι ήταν στην πραγματικότητα ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι από τους συναδέλφους τους χωρίς παιδιά, εάν ζούσαν σε μέρη όπως η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σουηδία που προσφέρουν γονική άδεια, γενναιόδωρες επιδοτήσεις παιδικής φροντίδας, ειδικές αργίες και αναρρωτική άδεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top