Τι πρέπει να ξέρετε για την πυελική φλεγμονώδη νόσο
Και πώς επηρεάζει τη σύλληψη αλλά και την εξέλιξη της κύησης
Η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά τη θεραπεία της πυελικής φλεγμονώδους νόσου (PID) είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης λοίμωξης, ακόμα και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα εκτός από τη στειρότητα κατά την πρώτη διάγνωση. Το PID μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η θεραπεία, τόσο λιγότερες βλάβες θα υποστείτε στα αναπαραγωγικά σας όργανα.
Το PID μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εγκυμοσύνης, κάτι που είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αντιμετωπιστεί το PID προτού μείνετε έγκυος. Μόνο μετά την ίαση της λοίμωξης θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η θεραπεία της προκύπτουσας στειρότητας.
Συνήθως, η θεραπεία της PID απαιτεί αντιβιοτικά, που λαμβάνονται για μία έως δύο εβδομάδες. Μια ποικιλία μικροοργανισμών μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και μερικές φορές εμπλέκονται περισσότεροι από ένας μικροοργανισμοί. Επειδή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια βακτήρια μπορεί να ευθύνονται, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με δύο ή περισσότερα διαφορετικά αντιβιοτικά ταυτόχρονα.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αλλάξει τη θεραπεία με αντιβιοτικά βάσει εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Τα αντιβιοτικά συνήθως λαμβάνονται από το στόμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να απαιτούν ενέσεις. Μπορεί επίσης να λάβετε φαρμακευτική αγωγή για πόνο και να απαιτείται ξεκούραση μέχρι το τέλος της θεραπείας.Σε περιπτώσεις οξείας PID ή όταν τα αντιβιοτικά που χορηγούνται δεν εξαλείφουν τη νόσο, μπορεί να χρειαστείτε ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Αυτό συνήθως σημαίνει νοσηλεία.
Άλλοι λόγοι νοσηλείας για θεραπεία πυελικής φλεγμονώδους νόσου περιλαμβάνουν πιθανή εγκυμοσύνη, απόστημα στο φαλλοπιανό σωλήνα ή σε ωοθήκη, HIV-θετικές, σοβαρές επιπλοκές του PID ή αβεβαιότητα εάν το PID είναι η αιτία μιας ασθένειας ή άλλου σοβαρού ιατρικού προβλήματος, όπως η σκωληκοειδίτιδα. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν ένα απόστημα στις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες δεν θεραπευθεί με αντιβιοτική αγωγή ή εάν το απόστημα υπάρχει πιθανότητα να σπάσει. Αυτό μπορεί συνήθως να γίνει μέσω λαπαροσκόπησης ή λαπαροτομής. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη υστερεκτομή. Η υστερεκτομή οδηγεί σε στειρότητα και δεν θα είστε σε θέση να μείνετε έγκυος. Εάν είναι απαραίτητη η υστερεκτομή, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων ή την κρυοσυντήρηση των εμβρύων πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η οποία μαζί με ένα κύριο υποκατάστατο μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε βιολογικό παιδί σε μελλοντική ημερομηνία.
Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πυελικής φλεγμονώδους νόσου δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί από τη νόσο. Μπορούν μόνο να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση και, όταν είναι επιτυχείς, να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα.Η πιο συνηθισμένη αιτία της στειρότητας που σχετίζεται με PID είναι η παρεμπόδιση των σαλπίγγων. Εάν αποκλεισθεί ένας μόνο σωλήνας και ο άλλος είναι σαφής, ανάλογα με άλλους παράγοντες γονιμότητας, μπορεί να είστε σε θέση να συλλάβετε μόνοι σας. Εάν και οι δύο σωλήνες είναι αποκλεισμένοι, οι επιλογές θεραπείας σας περιλαμβάνουν χειρουργική διόρθωση της απόφραξης ή της θεραπείας IVF.
Με το PID, το μπλοκάρισμα είναι συνήθως στο απομακρυσμένο άκρο, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αποκλεισμένο από την ωοθήκη. Αυτό το είδος παρεμπόδισης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί χειρουργικά παρά η παρεμπόδιση από τη μήτρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, περίπου το 25%, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας επιτρέψει να συλλάβετε φυσικά, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες αιτίες για τη στειρότητα.
Μια άλλη κοινή αιτία της σχετιζόμενης με PID στειρότητας είναι η υδροσαλπιξία. Αυτό συμβαίνει όταν ο σαλπιγγικός σωλήνας διαστέλλεται και γεμίζει με υγρό. Για άγνωστους λόγους, η υδροσαλπιξία μπορεί να αποτρέψει τη βέλτιστη επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε εντελώς τον πληγείσα σάλπιγγα για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας.
Αν έχετε εκτός από το σάλιο μπλοκάρισμα πολλές παχιές συγκολλήσεις μεταξύ των σωλήνων και των ωοθηκών σας, η πιθανότητα επιτυχίας μετά από χειρουργική επέμβαση είναι χαμηλή. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς.
Όταν αποφασίζετε μεταξύ της χειρουργικής θεραπείας ή της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη άλλους παράγοντες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σας, της γονιμότητας του συντρόφου σας και οποιωνδήποτε άλλων περίπλοκων προβλημάτων. Μερικές φορές, είναι καλύτερο να παραλείψετε τη θεραπεία IVF και να μην επιχειρήσετε χειρουργική επέμβαση. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.
Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πυελικό άλγος, μπορεί να αξίζει να κάνετε χειρουργική επέμβαση για να απομακρύνετε τυχόν συμφύσεις και ενδεχομένως να διορθώσετε μπλοκαρίσματα, ακόμη και αν η πιθανότητα για φυσική εγκυμοσύνη δεν είναι υψηλή. Απλά να γνωρίζετε ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην σας απαλλάξει εντελώς από τον πυελικό πόνο. Είτε στη συνέχεια συλλάβετε φυσικά, μετά από χειρουργική αποκατάσταση ή με εξωσωματική γονιμοποίηση, ο κίνδυνος έκτοπης κύησης είναι υψηλότερος μετά από πυελική φλεγμονώδη διαταραχή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας έκτοπης εγκυμοσύνης και ο γιατρός σας θα πρέπει να σας παρακολουθεί στενά μετά από τη σύλληψη.