Τι πρέπει να γνωρίζετε για την έκθεση των εφήβων στην πορνογραφία
Ένα κρίσιμο θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς
Ένα ευαίσθητο θέμα που καλούμαστε οι γονείς των εφήβων να αντιμετωπίσουμε ή να συζητήσουμε κάποια στιγμή είναι η πιθανή (ή βέβαιη) έκθεση των παιδιών στην εφηβεία στην πορνογραφία. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Psychology Today ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της ψυχολόγου-συγγραφέα Amanda L. Giodano το οποίο αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας.
Οι σημερινοί έφηβοι απέχουν πολύ πλέον από το μακρινό παρελθόν κι από το να κοιτάξουν απλώς ένα αισθησιακό περιοδικό και πλέον βλέπουν διαδικτυακά πορνογραφικά βίντεο με κινήσεις και ήχους, που απεικονίζουν κάθε πιθανή σεξουαλική πράξη που μπορεί κανείς να φανταστεί. Το Διαδίκτυο, της εύκολης προσβασιμότητας και της ανωνυμίας, έχει αλλάξει δραματικά τη βιομηχανία της πορνογραφίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη των εφήβων εξακολουθούν να ξεδιπλώνονται.
Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
Η έκθεση στην πορνογραφία κατά την εφηβεία γίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Για παράδειγμα, μεταξύ ενός δείγματος Αμερικανών μαθητών γυμνασίου, το 56 τοις εκατό είδαν πορνογραφία το προηγούμενο έτος (Maheaux et al., 2021). Σε μια άλλη μελέτη της νεολαίας των ΗΠΑ στην ύστερη εφηβεία, το 80,3 τοις εκατό ανέφερε ότι είχε πρόσβαση σε πορνογραφία (Astle et al., 2020). Οι ερευνητές που μελετούν την πορνογραφία μεταξύ Ολλανδών εφήβων (13 έως 17 ετών) σημείωσαν: «Περισσότερο από το 70 τοις εκατό των εφήβων του δείγματός μας είχαν ήδη καταναλώσει διαδικτυακό πορνογραφικό υλικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πλέον ένα κανονιστικό μέρος της ανάπτυξης των εφήβων» (Vandenbosch & Peter, 2016, σελ.516).
Πώς γίνεται η πρόσβαση στην πορνογραφία; Τα δεδομένα από το PornHub Insights αποκάλυψαν ότι το 86 τοις εκατό της επισκεψιμότητας του ιστότοπου προέρχεται από κινητές συσκευές. Επιπλέον, η χρήση smartphone για πρόσβαση σε δωρεάν πορνογραφία στο διαδίκτυο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος προβολής πορνογραφικού υλικού (Herbenick et al., 2020; Ma & Shek, 2013). Επομένως, το πορνογραφικό υλικό είναι προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, μέσω smartphone.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 68,4 τοις εκατό των εφήβων ανέφεραν ότι είδαν πορνογραφία κάποια στιγμή στη ζωή τους (Wright et al., 2020). Υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πορνογραφίας – ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας αποκαλύπτει ότι για τους εφήβους, μια τέτοια έκθεση μπορεί να είναι επιβλαβής (Rothman, 2021). Για παράδειγμα, η έκθεση σε πορνογραφία εφήβων έχει συνδεθεί με μη επιτρεπτικές σεξουαλικές συμπεριφορές (Doornwaard et al., 2015), κυρίαρχες ή επιθετικές σεξουαλικές συμπεριφορές (Wright et al., 2021), αυτοαντικειμενοποίηση και σύγκριση σώματος (Maheux et al., 2021). , και την ανάπτυξη σεξουαλικών σεναρίων που επηρεάζονται από την πορνογραφία (Bryant, 2010).
Επιπλέον, η μέση ηλικία πρώτης έκθεσης σε πορνογραφία είναι μεταξύ 11 και 12 ετών (Kraus & Rosenberg, 2014; Rothman, 2021). Οι έφηβοι στην ηλικία των 11 ετών μπορεί να έχουν ή να μην έχουν γνωστική κατανόηση του σεξ και της υγιούς σεξουαλικότητας, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, η έκθεση σε πορνογραφικά βίντεο (ειδικά βίντεο βίαιων, εξαναγκαστικών, ομαδικών ή βάναυσων σεξουαλικών πράξεων) μπορεί να είναι τραυματική. Αυτοί οι νέοι μπορεί να μην έχουν ακριβή άποψη για το σεξ για να αντιπαραβάλουν αυτά που βλέπουν οι ηθοποιοί να υποδύονται/παριστάνουν σε πορνογραφικά βίντεο. Μπορεί να μην έχουν ένα σχήμα (ή νοητική αναπαράσταση ή κατηγορία) που τους ενημερώνει ότι αυτό που βλέπουν είναι μη ρεαλιστικό, ανήθικο, παράνομο ή μη φυσιολογικό. Η έλλειψη υγιούς σεξουαλικότητας μπορεί να κάνει την έκθεση στην πορνογραφία ενοχλητική ή τραυματική καθώς τα παιδιά προσπαθούν να αφομοιώσουν αυτό που έχουν δει («Αυτό είναι το σεξ;»).
Επιπλέον, οι εγκέφαλοι των εφήβων βρίσκονται σε κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στην επίδραση της πορνογραφίας σε σύγκριση με τους ενήλικες (Brown & Wisco, 2019). Πράγματι, η εξαιρετικά ανταποδοτική φύση της πορνογραφίας (διεγερτική, συναρπαστική, ευχάριστη) μπορεί, για ορισμένους εφήβους, να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου της χρήσης πορνογραφίας, καταναγκαστική χρήση και έκθεση που οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες. Πράγματι, μεταξύ των νεαρών ενήλικων ανδρών συμμετεχόντων, το 21,61 τοις εκατό ανέφερε ότι έπρεπε να αυξήσει την ποσότητα ή να εντείνει τη φύση της πορνογραφίας για να επιτύχει το ίδιο επίπεδο διέγερσης (υποδηλώνει ανεκτικότητα, Jacobs et al., 2021)
Τέλος, η ρύθμιση της απόκρισης διέγερσης κάποιου σε διαδικτυακή πορνογραφία μπορεί να αλλάξει την εμπειρία διέγερσης με σεξουαλικούς συντρόφους εκτός σύνδεσης (Barrett, 2010· Carnes, 2001· Doidge, 2007· Hilton, 2013). Πράγματι, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η προβληματική χρήση πορνογραφίας σχετίζεται με σεξουαλική δυσλειτουργία (Jacobs et al., 2021). Ως εκ τούτου, παρόλο που δεν βιώνουν όλοι οι νέοι που βλέπουν πορνογραφία αυτές τις αρνητικές συνέπειες, υπάρχει η πιθανότητα βλάβης για ορισμένους νέους.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Οι εγκέφαλοι των εφήβων βρίσκονται σε μια περίοδο ανάπτυξης κατά την οποία το λογικό, μετωπιαίο τμήμα του εγκεφάλου που λύνει προβλήματα (προμετωπιαίος φλοιός) δεν είναι τόσο συνδεδεμένο όσο το συναισθηματικό τμήμα του μεσεγκεφάλου που βιώνει ανταμοιβή (μετωπιαίος εγκέφαλος) λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μυελίωση (Ashwell, 2019; Volkow & Boyle, 2018). Ως εκ τούτου, οι έφηβοι έχουν αυξημένη ευαισθησία σε συμπεριφορές ανταμοιβής (όπως η χρήση ναρκωτικών κατάχρησης, πορνογραφίας, τυχερών παιχνιδιών, κ.λπ.) και συχνά χρειάζονται βοήθεια με στόχο, λογική, επίλυση προβλημάτων, η οποία δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα όσο η επεξεργασία των ανταμοιβών .
Ως εκ τούτου, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να παρέχουν βοήθεια βοηθώντας τους εφήβους να πλοηγηθούν στον εξαιρετικά ανταποδοτικό διαδικτυακό κόσμο. Εδώ είναι μερικά προτάσεις:
Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση ηλικία της πρώτης έκθεσης σε πορνογραφία, συζητήστε με το παιδί σας από νωρίς σχετικά με το τι μπορεί να συναντήσει στο διαδίκτυο και τι πρέπει να κάνει όταν το δει («Στο διαδίκτυο, μπορεί να δείτε πράγματα που δεν καταλαβαίνετε, όπως φωτογραφίες ή βίντεο ανθρώπων χωρίς ρούχα, που κάνουν πράγματα που δεν έχετε ξαναδεί. Αν συναντήσετε κάποια από αυτές τις φωτογραφίες ή βίντεο, ελάτε να μου πείτε και μπορούμε να το συζητήσουμε»)
Παρέχετε εκπαίδευση σχετικά με την πορνογραφία και τις διαφορές μεταξύ πορνογραφίας και υγιούς, συναινετικής σεξουαλικής δραστηριότητας (ρεαλισμός πορνογραφίας, ηθοποιοί, αντικειμενοποίηση ανδρών και γυναικών, ενίσχυση του σώματος, οι βλάβες της βίας, η σημασία της συναίνεσης).
Χρησιμοποιήστε τεχνολογικά συστήματα αποκλεισμού και φιλτραρίσματος για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητης έκθεσης πορνογραφίας στο νοικοκυριό σας ή στη συσκευή του παιδιού σας. Μειώστε τον χρόνο που το παιδί σας χρησιμοποιεί μια συσκευή μόνο του και, αντ’ αυτού, κάντε τη χρήση του διαδικτύου οικογενειακή δραστηριότητα.
Μιλήστε στο παιδί σας για τη σεξουαλικότητα, τις υγιείς σεξουαλικές συμπεριφορές, τη σεξουαλική περιέργεια και τις αξίες που θα θέλατε να του εμφυσήσετε σχετικά με το σεξ. Χωρίς αυτούς τους ανοιχτούς, μη αξιολογητικούς, ασφαλείς, μη επικριτικούς διαλόγους, τα παιδιά θα στραφούν σε άλλες πηγές ως «δάσκαλοί» τους, που μπορεί να είναι χρήσιμοι και προσαρμοστικοί.
Το αναπτυξιακό τοπίο για παιδιά και εφήβους συνεχίζει να αλλάζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Είναι σημαντικό για τους φροντιστές στη ζωή τους να είναι ενημερωμένοι, αφοσιωμένοι και ενεργοί για να ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη τους.
What to Know About Adolescent Pornography Exposure | Psychology Today