Τι να κάνετε αν το νήπιό σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα; - Childit
Now Reading
Τι να κάνετε αν το νήπιό σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα;

Τι να κάνετε αν το νήπιό σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα;

Είτε διψάει, είτε βήχει, είτε απλώς επιζητάει την προσοχή σας, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να κοιμάται για πολλές συνεχόμενες ώρες.

Και εκεί που πιστεύατε ότι είχαν «στρώσει» τα πράγματα και πως το νήπιό σας άρχισε να κοιμάται κανονικά κάθε βράδυ, διάφοροι παράγοντες διαταράσσουν ξανά τον ύπνο του. Για παράδειγμα, αρρωσταίνει συνέχεια στον παιδικό σταθμό και ξυπνάει το βράδυ με κρίσεις βήχα, ή υποφέρει από τους λεγόμενους «πόνους ανάπτυξης», με συνέπεια επίσης συχνές αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να βγείτε μικροί και μεγάλοι από αυτό τον εφιάλτη;

«Να εντοπίσετε το λόγο για τον οποίο ξυπνάει ένα παιδί και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να του προσφέρετε ένα βαθμό αυτονομίας», συμβουλεύει η dr Corinn Cross, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Ένας τρόπος να προσφέρετε αυτονομία στο νήπιό σας, εξηγεί η ειδικός, είναι περιορίζοντάς το στη διάρκεια της νύχτας στην κούνια ή στο δωμάτιό του. «Αν ένα παιδί που ξυπνάει έχει τη δυνατότητα να διασχίζει το διάδρομο του σπιτιού και να πηγαίνει να βρίσκει τους γονείς του π.χ. στον καναπέ ή στο κρεβάτι τους, ίσως αρχίσει να έχει συχνότερες αφυπνίσεις», σχολιάζει η ίδια.

Καθώς πολλές από τις νυχτερινές αφυπνίσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας ενός νηπίου να εξασφαλίσει την προσοχή των γονιών του, η dr Cross συμβουλεύει να θέτουμε αυστηρά όρια στη διάρκεια της νύχτας. «Αν κάθε φορά που σας επισκέπτεται ένα νήπιο στη διάρκεια της νύχτας ικανοποιείτε όλες τις απαιτήσεις του, τότε η συνήθεια αυτή καθιερώνεται», διευκρινίζει.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια να μην καλύπτουμε τις ανάγκες του νηπίου μας, αλλά να του προσφέρουμε τα μέσα ώστε να μη μας χρειάζεται κάθε στιγμή της νύχτας. Για παράδειγμα, αν το νήπιό μας ξυπνάει συχνά και ζητάει νερό, μπορούμε να αφήνουμε το παγούρι του πλάι στο κρεβάτι του, σε σημείο προσβάσιμο από το νήπιο. Αν παραπονιέται ότι κρυώνει, πρέπει να φροντίσουμε να το ντύνουμε με έναν πιο ζεστό υπνόσακο. Ή αν, αντιθέτως, διαμαρτύρεται ότι ζεσταίνεται, καλό είναι να αφαιρέσουμε μια από τις στρώσεις των ρούχων που του φοράμε στον ύπνο.

Ένα νήπιο μπορεί, επίσης, να ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα επειδή υποφέρει από τους λεγόμενους «πόνους ανάπτυξης», οι οποίοι, παρά το όνομά τους, συχνά συνδέονται περισσότερο με την αφυδάτωση και τις ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία παρά με την ίδια τη διαδικασία της ανάπτυξης του παιδιού. Για να τους αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, η Cross συνιστά να βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας πίνει αρκετά υγρά και πως λαμβάνει μέσω της διατροφής του υψηλές ποσότητες μαγνησίου (π.χ. από μπανάνες) και σιδήρου (από κόκκινο κρέας, φακές κ.λπ.).

See Also

Αν μας παραπονιέται για πόνους στα χέρια και στα πόδια (και αφού συμβουλευτούμε τον παιδίατρο για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται όντως για πόνους ανάπτυξης), καλό είναι επίσης να αντισταθούμε στον πειρασμό να του κάνουμε μασάζ μέσα στη νύχτα, γιατί έτσι, παρόλο που το ανακουφίζουμε προσωρινά, μακροπρόθεσμα διαταράσσουμε τον ύπνο του και μπορεί να μετατρέψουμε τις νυχτερινές αφυπνίσεις σε συνήθεια.

Τέλος, σε περίπτωση που υποφέρει από κάποια ίωση, καλό είναι να προγραμματίζουμε να του δίνουμε το τελευταίο αντιπυρετικό και αναλγητικό ακριβώς πριν από τον ύπνο, ώστε η δράση του φαρμάκου να παρατείνεται για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες στη διάρκεια της νύχτας. Αν είναι μπουκωμένο, πέρα από το φυσιολογικό ορό θα βοηθήσει και ένα ζεστό μπάνιο με ατμούς, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση, καθώς και η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από το κεφάλι του παιδιού.

Και τι κάνουμε αν το παιδί μας ξυπνάει συχνά από το βήχα; «Το μέλι έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό με τα αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ ταυτόχρονα έχει αντιικές ιδιότητες», σχολιάζει η ειδικός. Μη διστάσετε λοιπόν να δώσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι στο νήπιό σας (αλλά όχι σε μωρό κάτω των 12 μηνών, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης).

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top