Now Reading
Τα μωρά αγόρια έχουν ανάγκη από περισσότερη συναισθηματική στήριξη

Τα μωρά αγόρια έχουν ανάγκη από περισσότερη συναισθηματική στήριξη

Σε αντίθεση με τα κοινωνικά στερεότυπα που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας, νέες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι είναι από κούνια πιο ευάλωτα από τα κορίτσια

Ακόμα και σήμερα οι μαμάδες μικρών αγοριών ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωπες με στερεότυπα όπως «τα αγόρια δεν κλαίνε» ή «τα αγόρια είναι πιο ανθεκτικά». Ωστόσο οι νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: πως τα αγόρια από την ενδομήτριο ακόμα ζωή τους όχι μόνο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αλλά επιπλέον έχουν περισσότερο ανάγκη τη συναισθηματική μας στήριξη από τα κορίτσια.

Σύμφωνα, ενδεικτικά, με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2000 με τίτλο «Το ευάλωτο αρσενικό», τα αρσενικά έμβρυα είναι πιο ευάλωτα στο μητρικό στρες κατά την εγκυμοσύνη και σε επιπλοκές όπως η εγκεφαλική παράλυση. Είναι επίσης περισσότερο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, ενώ τα κρούσματα θνησιγένειας είναι συχνότερα ανάμεσα στα αρσενικά έμβρυα.

Μετά τη γέννα, τα αρσενικά μωρά είναι πολύ πιθανότερο να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) και να τραυματιστούν ψυχικά από αμελή φροντίδα. Επιπλέον, καθώς ο εγκέφαλος του αγοριού μετά τον τοκετό είναι λιγότερο αναπτυγμένος από εκείνον του κοριτσιού, τα νεογέννητα αγοράκια αναπτύσσονται πιο αργά από τα κοριτσάκια. Όπως σχολιάζει ο Sebastian Kraemer, συγγραφέας της μελέτης «Το ευάλωτο αρσενικό», «η φροντίδα των αγοριών είναι γενικά πιο δύσκολη και, επομένως, είναι περισσότερο πιθανό να πάει κάτι στραβά, για να προστεθεί στα ελλείμματα που ενδέχεται να προϋπάρχουν του τοκετού».

Σε μια άλλη μελέτη με τίτλο «Όλοι οι γιοι μας: Η αναπτυξιακή νευροβιολογία και νευροενδοκρινολογία των αγοριών που βρίσκονται σε κίνδυνο» του Dr. Allan Schore, της Ιατρικής Σχολής David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επισημαίνεται η σημασία της καλλιέργειας μιας θετικής σχέσης ανάμεσα στο αγόρι βρέφος και τους γονείς και/ή φροντιστές του. Αυτή η θετική σχέση παίζει μακροπρόθεσμα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του.

Δείτε Επίσης

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι μπορούμε να αμελήσουμε χωρίς συνέπειες τη φροντίδα ενός νεογέννητου κοριτσιού, αλλά πως η ανάγκη να δημιουργήσουμε από κούνια μια στενή, γεμάτη αγάπη σχέση με γιο μας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο επιτακτική.

Οφείλουμε, επίσης, να διδάξουμε στο μικρό μας αγοράκι ότι μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματά του, προστατεύοντάς το από επικίνδυνα κλισέ του τύπου «τα αγόρια δεν κλαίνε». Επικίνδυνα, γιατί συχνά εμποδίζουν τα αγόρια να αναζητήσουν βοήθεια όταν αληθινά τη χρειάζονται, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα σε διάφορες ψυχικές νόσους αλλά και πιο επιρρεπή σε πράξεις επιθετικότητας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top