Now Reading
Συνταγή για σπιτική απολαυστική μαρμελάδα φράουλας

Συνταγή για σπιτική απολαυστική μαρμελάδα φράουλας

Γεύση αγαπημένων παιδικών χρόνων που αλείφεται τέλεια!

Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων. Καμιά άλλη μαρμελάδα δεν συνδέεται ταυτόχρονα με τη συγκίνηση των παιδικών χρόνων αλλά και το πάθος των πρώτων πρωινών που έχεις μοιραστεί με το ερωτικό σου ταίρι.

Κόκκινη όσο πρέπει, γλυκιά όσο χρειάζεται, με μια πολύτιμη εσάνς λεμονιού – η παρακάτω συνταγή για μαρμελάδα φράουλας είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσει!

 

Μαρμελάδα φράουλας

1 κιλό φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες

2 κιλά οργανικά λεμόνια ή μαζεμένα από τον κήπο (9 μικρά ή 5-6 μεγάλα λεμόνια)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

 

 Ημέρα 1:

Ξύσε όλα τα λεμόνια. Μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις ένα zester (όχι έναν τρίφτη) για να δημιουργήσεις μικρές κορδέλες από ξύσμα. Ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να «ξυρίσεις» το πάνω στρώμα του φλοιού και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψεις τον φλοιό σε λεπτές κορδέλες.

Στύψε αρκετά λεμόνια για να πάρεις ένα φλιτζάνι χυμό. Τύλιξε τυχόν σπόρους και τουλάχιστον το ένα τρίτο των φλοιών σε έναν μικρό σάκο από λινό ή πανί για να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μείγμα, αποτρέποντας τη διαφυγή οποιουδήποτε φλοιού ή σπόρου.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ξύσμα και 2 φλιτζάνια νερό. Στη συνέχεια βυθίζεις τη δέσμη με τους σπόρους και τις φλούδες στο μπολ. Καλύπτεις και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζεις τις φράουλες σε 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτεις τη ζάχαρη στις φράουλες και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν. Σκεπάζεις και στη συνέχεια αφήνεις να ρυθμιστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Δεν χρειάζεται να κόψεις τις φράουλες, άφησε τη ζάχαρη να κάνει τη δουλειά για σένα.

Δείτε Επίσης

Ημέρα 2:

Απολυμαίνεις τα βάζα και τα καπάκια κονσερβοποίησης. Θα χρειαστείς γύρω στα 5 βάζα.

Ζεσταίνεις ένα δοχείο με βραστό νερό για να βράσει και να διατηρήσεις τα επίπεδα του νερού ψηλά ενώ φτιάχνεις τη μαρμελάδα, ώστε να είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την κονσερβοποίηση όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Βγάλε τη δέσμη των σπόρων και των φλοιών από το μπολ με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη, βαθιά, βαριά κατσαρόλα βάλε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τις φράουλες και τα υπόλοιπα 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη.

Σε μέτρια φωτιά φέρε τη μαρμελάδα σε σημείο βρασμού Μείωσε τη θερμότητα για να διατηρήσεις ένα απαλό σιγοβράσιμο. Ανακατεύεις κάθε 5-10 λεπτά. Αφού αρχίσει να σιγοβράζει, το μαγείρεμα θα διαρκέσει 40-60 λεπτά. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία. Καθώς πλησιάζει στους 222 βαθμούς, δοκίμασε το τεστ της κρύας πλάκας για να ελέγξεις την υφή της μαρμελάδας σας. Επίσης, οπτικά το μείγμα θα σκουραίνει στο χρώμα και οι φυσαλίδες θα γίνουν παχύτερες όταν φτάσουν τους 222-223 βαθμούς F.

Βάλε τη μαρμελάδα σε ζεστά και αποστειρωμένα βάζα και γεμίζεις κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος. Σφραγίζεις το βάζο καλά με το επίσης αποστειρωμένο καπάκι και γυρίζεις το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τυχόν βάζα που δεν έχουν σφραγιστεί πρέπει να ψύχονται και να τρώγονται τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Αποθήκευσε τη σφραγισμένη μαρμελάδα σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος.

(πρώτη δημοσίευση botrini.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top