Συμβουλές για την ανάπτυξη συναισθηματικής ανθεκτικότητας στα παιδιά
Η οικοδόμηση συναισθηματικής ανθεκτικότητας βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καθημερινά εμπόδια και προκλήσεις στη ζωή
Όταν μιλάμε για ανθεκτικότητα, αναφερόμαστε στην ικανότητα του παιδιού να αντιμετωπίζει τα σκαμπανεβάσματα καθώς και να ξεπερνάει με επιτυχία και προσαρμοστικότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την παιδική του ηλικία, όπως η μετακόμιση σπιτιού, η αλλαγή σχολείου, η μελέτη για εξετάσεις ή η αντιμετώπιση του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά εμπόδια και επίσης να αναπτύξουν τις θεμελιώδεις ικανότητες και συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αργότερα στη ζωή τους, κατά την εφηβεία και την ενήλικη ζωή.
Επιπλέον, είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα τις κρίσεις, οι οποίες στην κοινωνία μας και στις μέρες μας έχουν γίνει συχνές. Ευτυχώς, η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι μια δεξιότητα που μπορεί κανείς να μάθει και να βελτιώσει. Στην πραγματικότητα, είναι μια ποιότητα που αξίζει να καλλιεργηθεί για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ο σημαντικότερος είναι ο τρόπος που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας και να μειώσει το άγχος.
Ακολουθούν οι 5 πιο αποτελεσματικές συμβουλές για την οικοδόμηση συναισθηματικής ανθεκτικότητας στα παιδιά που πρότεινε η Trinity Dang, Σύμβουλος Σχέσεων και Οικογένειας και ιδρύτρια της Halcyon Counselling, σε μια πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram.
Η ποιότητα έχει σημασία
Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Η συναισθηματική δύναμη αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα του να νιώθεις αγάπη και ενθάρρυνση. Αφιερώστε έναν καθημερινό χρόνο σύνδεσης με το παιδί σας. Το να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας δεν χρειάζεται να είναι τεράστιο εγχείρημα, μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να περάσετε μαζί χωρίς περισπασμούς.
Κάντε μια συζήτηση
Μιλήστε για τα συναισθήματα με τα παιδιά σας, ώστε να μάθουν να επικοινωνούν τις ανησυχίες και τους φόβους τους με τους ανθρώπους που αγαπούν. Ακούστε τα υπομονετικά, απαντήστε στις ερωτήσεις τους και μην αγνοείτε ποτέ αυτά που λένε. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν τα πάντα μαζί σας.
Μην αποθαρρύνετε
Όταν τα παιδιά αποτυγχάνουν ή απογοητεύονται, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις προσπάθειές τους και να τα ενθαρρύνετε να προσπαθήσουν ξανά. Προσπαθήστε να τα κάνετε να καταλάβουν ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια, ώστε να μη φοβούνται ποτέ να δοκιμάσουν οτιδήποτε λόγω του φόβου της αποτυχίας.
Αναγνωρίστε τα λάθη σας
Αναγνωρίστε και παραδεχτείτε τα δικά σας λάθη για να διδάξετε στα παιδιά ότι τα λάθη είναι σημαντικά για τη μάθηση και την πρόοδο. Ζητήστε συγγνώμη αν ποτέ νιώσετε ότι πληγώσατε άθελά σας τα παιδιά σας ή είπατε κάτι που πονούσε.
Να είστε περίεργοι
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να λύσει ένα πρόβλημα, χρησιμοποιήστε ευγενικές ερωτήσεις για να το καθοδηγήσετε στη σωστή κατεύθυνση. Πάντα να αναγνωρίζετε την περιέργειά τους αντί να την καταπιέζετε.