Now Reading
Σταματήστε να ανησυχείτε για το πόσο κοιμάται το παιδί σας, λέει νέα μελέτη

Σταματήστε να ανησυχείτε για το πόσο κοιμάται το παιδί σας, λέει νέα μελέτη

Υπάρχει πολύ «άγχος των γονιών γύρω από τον ύπνο» επισημαίνουν οι επιστήμονες

Υπάρχει πολύ «άγχος των γονιών γύρω από τον ύπνο» επισημαίνουν οι επιστήμονες

Τα μωρά που κοιμούνται πιο συχνά μπορεί να έχουν μικρότερο λεξιλόγιο και χαμηλότερες γνωστικές δεξιότητες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JCPP Advances.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας μελέτησαν 463 μωρά που ήταν μεταξύ οκτώ μηνών και τριών ετών. Οι γονείς των παιδιών ρωτήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους, την ικανότητα εστίασης σε μια εργασία, την ικανότητα να θυμούνται πληροφορίες και τον αριθμό των λέξεων που το παιδί τους καταλάβαινε και μπορούσε να πει.

«Υπάρχει πολύ γονικό άγχος γύρω από τον ύπνο», δήλωσε στο ScienceDaily.com η Teodora Gliga, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και επικεφαλής ερευνητής στη σχετική δημοσίευση. «Οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δεν κοιμούνται όσο αναμένεται για την ηλικία τους – ή ότι κοιμούνται πολύ συχνά και για πολύ. Αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι το πόσο συχνά ένα παιδί κοιμάται αντανακλά τις ατομικές του γνωστικές ανάγκες».

Ορισμένα μωρά είναι πιο αποτελεσματικά στην ενοποίηση πληροφοριών ενώ κοιμούνται, επομένως πρέπει να κοιμούνται λιγότερο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε τον ύπνο του παιδιού σας με την ελπίδα να διευρύνει το λεξιλόγιό του, εξηγεί. Αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί όσο χρειάζεται.

«Τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου»

Οι ερευνητές μελέτησαν τα μωρά το 2020, όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα.

Κανένα από τα μωρά δεν βρισκόταν σε παιδική φροντίδα.

«Το κλείδωμα μάς έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουμε τις εγγενείς ανάγκες ύπνου των παιδιών γιατί όταν τα παιδιά βρίσκονται σε παιδική φροντίδα, σπάνια κοιμούνται όσο χρειάζεται», είπε η Gliga.

Δείτε Επίσης

Τα ευρήματα της ομάδας έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα.

«Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι οι φροντιστές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους συχνούς υπνάκους σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου».

Μερικά παιδιά μπορεί να σταματήσουν να κοιμούνται νωρίτερα επειδή ο ύπνος δεν είναι χρήσιμος για την ανάπτυξή τους, ενώ άλλα μπορεί να συνεχίσουν τους μεσημεριανούς υπνάκους μετά την ηλικία των τριών ετών.

«Τα μικρά παιδιά θα κοιμούνται φυσικά για όσο χρόνο χρειάζονται και θα πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν ακριβώς αυτό», τόνισε η Gliga.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top