Now Reading
Πώς τα ψώνια των εορτών μπορούν να γίνουν για τα παιδιά ένα πολύτιμο μάθημα οικονομικής διαχείρισης

Πώς τα ψώνια των εορτών μπορούν να γίνουν για τα παιδιά ένα πολύτιμο μάθημα οικονομικής διαχείρισης

Ακολουθούν εύκολοι κι έξυπνοι τρόποι για να ενσωματώσετε μαθήματα οικονομικών στην προετοιμασία των εορτών σας.

Ακολουθούν εύκολοι κι έξυπνοι τρόποι για να ενσωματώσετε μαθήματα οικονομικών στην προετοιμασία των εορτών σας.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι δαπάνες τείνουν να αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν στις παραδόσεις της προσφοράς δώρων και των γιορτών με την οικογένεια και τους φίλους. Για τους γονείς, τα ψώνια των εορτών προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να διδάξουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα ζωής σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείρισή τους.

Όπως πολλοί γονείς γνωρίζουν, τα παιδιά συνήθως δεν έχουν από μόνα τους φυσική κατανόηση των χρημάτων ή ρεαλιστικές προσδοκίες για τις γιορτές. Συμμετέχοντας σε συζητήσεις κατάλληλες για την ηλικία και επεξηγώντας οικονομικές έννοιες χρησιμοποιώντας παραδείγματα πραγματικής ζωής, οι οικογένειες μπορούν να εμφυσήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά τους για να διαχειρίζονται τα χρήματα υπεύθυνα καθώς μεγαλώνουν, με αρκετή χαρά στην πορεία.

Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα! Οι επιλογές είναι απαραίτητες όταν κάνετε ένα σχέδιο για δαπάνες και αποταμίευση. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν ότι ο προϋπολογισμός είναι απλώς ένα σχέδιο για τα χρήματα.

Τα δώρα μπορεί να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των εορτών, αλλά υπάρχουν και άλλα έξοδα, όπως διακόσμηση, φαγητό, διασκέδαση, ταξίδια και άλλα εποχιακά είδη ή εμπειρίες. Εάν αποφασίσετε να ξοδέψετε σε έναν τομέα, αποφασίζετε να μην ξοδέψετε σε έναν άλλο – και αυτά ονομάζονται συμβιβασμοί.

Εξηγήστε πώς δίνετε προτεραιότητα στις επιλογές δαπανών σας, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Εάν έχουν ξεπεράσει μια παλιά παράδοση, σκεφτείτε έναν νέο τρόπο να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα.

Ενθαρρύνετέ τα να δώσουν τα δικά τους δώρα

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορείτε να τους δώσετε ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό για να αγοράσουν δώρα για τους δασκάλους τους και το ένα στο άλλον. Όταν πάνε στην εφηβεία, μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα δικά τους χρήματα και να νιώσουν περισσότερο το πνεύμα των εορτών καθώς θα έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Οι προϋπολογισμοί δώρων δεν χρειάζεται να είναι μεγάλοι για να έχουν νόημα. Είτε τα παιδιά σας κερδίζουν τα χρήματα με τις δουλειές είτε εσείς παρέχετε ένα μικρό χαρτζιλίκι, μαθαίνουν την έννοια του δώρου και την αξία ενός ευρώ.

Βάλτε τα υπεύθυνα σε κάτι

Προκαλέστε τα παιδιά σας να σχεδιάσουν κάτι για την οικογένεια, είτε πρόκειται για γεύμα, κινηματογραφική βραδιά, διασκεδαστική δραστηριότητα ή οικογενειακή παράδοση. Παρέχετε έναν προϋπολογισμό και ενθαρρύνετέ τα να σκεφτούν όλα τα κόστη – ακόμα και αν είναι ελάχιστα. Τους παρέχετε πρακτικά μάθηση σχετικά με τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων.

Σκεφτείτε να προσφέρετε κάτι στην κοινότητά σας

Πολλές οικογένειες κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή προσφέρονται εθελοντικά κατά τη διάρκεια των γιορτών, κάτι που είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδάξετε στα παιδιά σας την έννοια της προσφοράς.

Ξοδέψτε με σύνεση για να μεγιστοποιήσετε τα χρήματα

Μόλις ξοδευτούν τα χρήματα, χάνονται. Κανείς δεν θέλει να μετανιώσει για μια αγορά ή να σπαταλήσει χρήματα – και οι έξυπνες αγορές βοηθούν στην αποφυγή αυτού.

Αυτό έχει επίσης μεγάλη σημασία όταν τα παιδιά δημιουργούν τις λίστες επιθυμιών τους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να επικεντρωθούν στα «θέλω» που θα απολαύσουν και θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο. Είτε ένα αντικείμενο λίστας επιθυμιών είναι ακριβό είτε όχι, θα πρέπει να έχει καλή αξία για το κόστος.

Ενθαρρύνετέ τα να εκφράσουν ευγνωμοσύνη και να νιώθουν ικανοποίηση με αυτά που ήδη έχουν. Οι οικογένειες μπορούν επίσης να επιλέξουν να συμπεριλάβουν τις «ανάγκες» στις λίστες επιθυμιών.

Κάντε τις συναλλαγές χρημάτων με ασφάλεια

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία αγορών. Είτε χρησιμοποιείτε μετρητά είτε ηλεκτρονικές πληρωμές, μπορείτε να τους μάθετε περισσότερα από το πώς να επαληθεύουν την αγορά τους ή να χρησιμοποιούν μια κάρτα. Μιλήστε για το πώς να αποφύγετε την κλοπή με ασφαλείς πρακτικές στο κατάστημα και στο διαδίκτυο, όπως η προστασία των αριθμών PIN και των προσωπικών πληροφοριών. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε πώς να αποφύγετε εκπλήξεις, κατανοώντας τα βασικά στοιχεία του φόρου επί των πωλήσεων και του κόστους αποστολής.

Κάντε κάποιες συγκρίσεις

Ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα; Ποτέ μην υπερπληρώνετε. Διδάξτε στα παιδιά να είναι έξυπνοι αγοραστές συγκρίνοντας τις τιμές για παρόμοια προϊόντα σε διαφορετικά καταστήματα. Πάντα να αναζητάτε εκπτώσεις και εκπτώσεις που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε εντός του προϋπολογισμού.

Δείτε Επίσης

Εξοικονομήστε τώρα για να ξοδέψετε αργότερα

Για να ξοδέψετε χρήματα στο μέλλον, πρέπει να τα αποθηκεύσετε σήμερα. Ξεκινήστε να εκπαιδεύετε τα παιδιά σας όταν είναι μικρά για το τι σημαίνει να ζείτε σύμφωνα με τις δυνατότητές σας και αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καταλάβουν ότι η χρήση πίστωσης για την αγορά πραγμάτων που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά έχει πρόσθετο κόστος. Η κατανόηση των επιπτώσεων του χρέους στους μακροπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς στόχους είναι κρίσιμη.

Αναλογιστείτε την χρονιά που πέρασε

Πραγματοποιήστε μια συζήτηση για τα χρήματα με την οικογένειά σας «Επιθεώρηση έτους». Ελέγξτε την πρόοδο των συνεχών στόχων αποταμίευσης ή γιορτάστε όσα έμαθαν τα παιδιά σας για τα χρήματα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις δαπάνες, όπως μεγάλα έξοδα ή επαναλαμβανόμενες αγορές που αθροίζονται κατά τη διάρκεια του έτους. Εάν υπάρχουν εκπλήξεις, σκεφτείτε τι μπορεί να θέλετε να αλλάξετε για να εξοικονομήσετε περισσότερα στο μέλλον.

Επικεντρωθείτε στους βραχυπρόθεσμους στόχους για το επόμενο έτος

Βρείτε μερικούς χρηματικούς στόχους που μπορούν να θέσουν τα παιδιά ή οι έφηβοί σας για το επόμενο έτος, είτε πρόκειται για έναν στόχο που θα συνεισφέρουν για τον εαυτό τους από ένα επίδομα είτε έναν στόχο που θα παρακολουθήσουν μαζί σας. Υπενθυμίστε στα παιδιά ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου τους κάθε φορά που τηρούν το σχέδιο και κάνουν την αποταμίευση συνήθεια.

Εξετάστε μακροπρόθεσμους στόχους με την επένδυση

Συζητήστε την αποταμίευση για μεγαλύτερους στόχους και εισαγάγετε την επένδυση, τονίζοντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει στη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία τους. Το να τα βοηθήσουμε να σκεφτούν το μέλλον και να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό συμβάλλει σε μια νοοτροπία οικονομικής ευθύνης, η οποία είναι ένα διαρκές δώρο για να γίνει.

Κάθε εποχή είναι εξαιρετική για να διδάξετε τα παιδιά σας για τα χρήματα, οι γιορτές είναι γεμάτες με επιπλέον ευκαιρίες για να ενσταλάξετε έξυπνες οικονομικές συνήθειες και να κάνετε συζητήσεις για τα χρήματα με την οικογένειά σας.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top