Now Reading
Πώς οι αντιξοότητες μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία

Πώς οι αντιξοότητες μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία

Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της IBM: Εδώ είναι το No. 1 πράγμα που έκανε η μαμά μου για να μεγαλώσει τέσσερα πολύ επιτυχημένα στελέχη

Αν ρωτούσατε τη μαμά της Ginni Rometty πώς κατάφερε να μεγαλώσει τέσσερις CEOs, θα ήταν τόσο έκπληκτη όσο εσείς. «Η μαμά μου [είναι] πάντα σαν “πώς συνέβη αυτό;”»
εξομολογήθηκε η Rometty, πρώην διευθύνων σύμβουλος της IBM, πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής του World Business Forum. «Μέχρι σήμερα, θα λέει “δεν έκανα κάτι”».

Η μικρότερη αδερφή της Rometty, Darlene Nicosia, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής τροφίμων Hearthside Food Solutions. Η αδερφή της Anette Rippert υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής στη συμβουλευτική εταιρεία Accenture πριν συνταξιοδοτηθεί πέρυσι και ο αδερφός της Joe Nicosia είναι υπεύθυνος εμπορικών δραστηριοτήτων στην εμπορική εταιρεία Louis Dreyfus Company.

Ένα συγκεκριμένο μάθημα από τη μαμά τους τους βοήθησε να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, η Rometty είπε: «Ποτέ μην αφήνετε κανέναν άλλο να ορίσει ποιος είστε».

Μεγαλώνοντας, η οικογένεια ζούσε κανονικά και δίκαια, είπε η Rometty. Αυτό άλλαξε όταν ήταν 15 ετών και ο πατέρας της, η κύρια πηγή εισοδήματός τους, έφυγε. «[Μας] άφησε τίποτα, ούτε σπίτι, ούτε φαγητό, ούτε χρήματα», είπε.

Η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει, δεχόμενη κουπόνια τροφίμων και κρατική βοήθεια. Η μητέρα της –η οποία δεν είχε δουλειά εκείνη την εποχή, είπε η Rometty– κατάφερε να βρει δουλειά σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

Η μητέρα της δεν άφησε ποτέ τις περιστάσεις της να «καθορίσουν το μέλλον της ως θύμα», τόνισε η Rometty, προσθέτοντας: «Αυτή η ιδέα της σκληρής δουλειάς, αυτή η ιδέα μιας πορείας προς τα εμπρός, αυτή η ιδέα… ο εαυτός σου να γίνεται ο πυρήνας του ποιος θα είσαι με τον καιρό, με κάνει να αντιλαμβάνομαι πώς έφτασα ως εδώ καθώς κοιτάζω πίσω».

Πώς οι αντιξοότητες μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία

Για τα τέσσερα αδέρφια, το βίωμα της εμπειρίας της μαμάς τους τα ενδυνάμωσε να εργάζονται σκληρά, να παραπονιούνται λιγότερο και να «δουλεύουν συνεχώς για λύσεις», επισήμανε η Rometty. Αναφέρθηκε σε ένα απόφθεγμα από τη συγγραφέα μπεστ σέλερ και ερευνήτρια ηγεσίας Μπρενέ Μπράουν, που τη βοήθησε να κατανοήσει την εμπειρία της αυτή ως ενήλικη: «η κύρια πηγής ανησυχίας σήμερα είναι ότι οι γονείς θέλουν να φτιάξουν τα πάντα για τα παιδιά τους, αντί να τα αφήσουν να αντέξουν τις αντιξοότητες. «Η μαμά μου δεν επέλεξε αυτές τις καταστάσεις [που βρισκόμασταν], αλλά το ότι προσπάθησε να κάνει ό,τι καλύτερο… έβαλε ψηλά τον πήχη».

Δεν είναι μόνη: Πολλά πρόσωπα των επιχειρήσεων έχουν συζητήσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν προτού επιτύχουν τελικά. Η Oprah Winfrey έχει μιλήσει για το ότι μεγάλωσε στον Μισισιπή χωρίς νερό και ηλεκτρισμό, για παράδειγμα. Ο Mark Cuban κοιμόταν στο πάτωμα στα 20 του, ενώ προσπαθούσε να λανσάρει την πρώτη του startup, τη MicroSolutions, είπε σε πάνελ της SXSW νωρίτερα φέτος.

Δείτε Επίσης

Όλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια και είναι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε αυτά που καθορίζει πόσο επιτυχημένος θα γίνετε, σύμφωνα με την Christine Carter, κοινωνιολόγο και αντιπρόεδρο της επιστήμης του μετασχηματισμού στο BetterUp.

«Οι εκλεκτοί καλλιτέχνες μετατρέπουν τις αντιξοότητες σε επιτυχία», έγραψε η Carter στο περιοδικό Greater Good του UC Berkeley το 2013. «Δεδομένου ότι οι αντιξοότητες στη ζωή είναι δεδομένες, η επιτυχία και η ευτυχία μας εξαρτώνται από την ικανότητά μας όχι απλώς να τις αντιμετωπίζουμε αλλά να εξελισσόμαστε πραγματικά εξαιτίας αυτών».

Η Rometty συμφωνεί: Το να ξεπεράσει η μαμά μου τις δυσκολίες της έμαθε να είναι πιο αισιόδοξη και να σκέφτεται το μέλλον. «Μετά από αυτό, τίποτα δεν μου φαινόταν πραγματικά κακό», είπε. «Πάντα ένιωθα ότι δεν υπάρχει κακό τέλος μετά από αυτό».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top