Now Reading
Πώς να μάθετε στο παιδί σας να στρώνει το κρεβάτι του

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να στρώνει το κρεβάτι του

Μια μικρή εργασία, ένα βήμα για μεγαλύτερη υπευθυνότητα

Έρχεται ένα σημείο στη ζωή κάθε γονέα όταν καθαρίζει τις συνέπειες ενός ανεμοστρόβιλου παιχνιδιών και σκέφτεται, «Για περίμενε, γιατί δεν το κάνει αυτό το παιδί μου;» Καλά νέα – θα έπρεπε να το κάνει! Ενώ τα περισσότερα παιδιά δεν απολαμβάνουν ακριβώς να κάνουν δουλειές, η δημιουργία δομής και καλών συνηθειών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους.

«Οι δουλειές διδάσκουν στα παιδιά πολλά σημαντικά συναισθηματικά και κοινωνικά μαθήματα», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin, LCSW, συγγραφέας του «13 Things Strong Kids Do». «Μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνοι άνθρωποι που κατανοούν τη σημασία του να συμμετέχουν και να κάνουν τον ρόλο τους».

Μια από τις καλύτερες εισαγωγικές δουλειές για το μικρό σας είναι να το βάλετε να στρώσει το κρεβάτι του το πρωί. «Είναι απλό και δεν διαρκεί πολύ», λέει η Morin. Φυσικά, πρέπει να του διδάξετε τα σχετικά προτού αποκτήσουν τη συνήθεια.

Αποδεικνύεται ότι μια απλή αγγαρεία όπως το στρώσιμο του κρεβατιού μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά! Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν δουλειές ως παιδιά μεγαλώνουν για να γίνονται πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο ανεξάρτητοι ενήλικες. «Οι δουλειές βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους, καθώς αναγνωρίζουν ότι είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά», τονίζει η Morin. «Αποκτούν επίσης μια αίσθηση επιτευγμάτων και βλέπουν πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους».

Διδάσκοντας στο παιδί σας πώς να στρώνει το κρεβάτι

Η Morin προτείνει να ξεκινήσετε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται, δίνοντάς του οδηγίες βήμα προς βήμα για να στρώσει το κρεβάτι. «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από το τράβηγμα των σεντονιών μέχρι την οργάνωση των μαξιλαριών, ανάλογα με το πόσο ακατάστατο είναι το κρεβάτι του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας», εξηγεί.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να δείξετε στο παιδί σας κάθε βήμα και να μιλήσετε για το πώς το κάνετε. (Λέγοντας φράσεις όπως: «Πρώτα, θα τραβήξω προς τα πάνω το σεντόνι και θα το ισιώσω. Μετά, θα τραβήξω την κουβέρτα και θα τη βάλω μέσα. Τέλος, θα τακτοποιήσω τα μαξιλάρια».) Περπατήστε τα στη μία πλευρά του κρεβατιού και βάλτε το να ισιώσει το κρεβάτι και μετά αφήστε το να κάνουν το ίδιο από την άλλη πλευρά. Δείξτε του πώς θα πρέπει να μοιάζει ένα κρεβάτι που είναι στρωμένο.

Στην αρχή, τα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται λίγο ατημέλητα, αλλά δεν πειράζει! Κάθε φορά που στρώνει το κρεβάτι, εστιάζουμε σε μια διαφορετική δεξιότητα. Για παράδειγμα, πρώτα, βάλτε το να δουλέψει για να τραβήξει προς τα πάνω τα σκεπάσματα έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε γωνία. Στη συνέχεια, μπορεί να εργαστεί για να βελτιώσει τα σεντόνια για να απαλλαγούν από τυχόν τσαλακωμένες περιοχές.

Αφού το καταφέρει, μπορεί να προχωρήσει στο πάπλωμα και στη συνέχεια να δημιουργήσει έναν τρόπο οργάνωσης των μαξιλαριών. Μόλις αρχίσει να καταλαβαίνει όλα τα βασικά, μπορείτε να του ζητήσετε να το δοκιμάσει ενώ εσείς επιβλέπετε.

Δείτε Επίσης

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εργασία του στρώσιμο του κρεβατιού, η Morin εξηγεί ότι είναι μια χρήσιμη αγγαρεία που πρέπει να την αναθέσετε, καθώς πρέπει να ολοκληρώνεται κάθε μέρα. Αυτό του δημιουργεί τη συνήθεια να ολοκληρώνει μια αγγαρεία, η οποία μπορεί να το παρακινήσει να ασχοληθεί με άλλες δουλειές. «Το να στρώνουν το κρεβάτι τους το πρωί τους δίνει επίσης την ευκαιρία να βιώσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης το πρωί και μπορεί να ξεκινήσει καλύτερα τη μέρα τους», προσθέτει η Morin.

Για να γίνει λίγο πιο διασκεδαστικό, η Morin συνιστά επίσης να «διδάξει» το παιδί σας σε μια κούκλα ή λούτρινο ζωάκι πώς να στρώνει το κρεβάτι. «Η διδασκαλία σε κάποιον άλλο θα ενισχύσει αυτό που μαθαίνει», εξηγεί. Όσο περισσότερο εξασκούνται, τόσο μεγαλύτερη σιγουριά θα αποκτήσουν.

Για τα μικρά με ένα βουνό από λούτρινα ζωάκια στο κρεβάτι, ορίστε ένα ειδικό κουτί ή χώρο του δωματίου για να τα αποθηκεύσετε. Το πρωί, δείξτε τους πώς να παίρνουν κάθε παιχνίδι, ένα προς ένα, και να τα βάζουν πίσω. (Εξηγήστε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να στρώσουν το κρεβάτι όταν είναι όλα καθαρά!) Όταν είναι ώρα για ύπνο, μπορούν να πάνε στον ειδικό χώρο «παιχνιδιών ώρας για ύπνο» και να διαλέξουν αυτά με τα οποία θέλουν να χουχουλιάσουν.

Θυμηθείτε, δεν είναι σημαντικό να είναι τέλειο – είναι σημαντικό ότι προσπάθησαν!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top