Now Reading
Πώς να καταφέρετε τα παιδιά να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους

Πώς να καταφέρετε τα παιδιά να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους

Καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσουν ιούς

Ακόμα και σε εμάς τους μεγάλους ο συνειδητός έλεγχος για κάτι τόσο ασυναίσθητο όπως το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας θέλει προσπάθεια. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδία, οι εντολές ή οι απαγορεύσεις χρειάζονται λεπτό χειρισμό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να δοκιμάσουν οι γονείς.

Χρησιμοποιήστε Θετική Ενίσχυση

Τα παιδιά τείνουν να αντιδρούν καλύτερα στη θετική ενίσχυση παρά στην κριτική ή τη διόρθωση.

Είναι σημαντικό οι γονείς να βρουν φράσεις με τις οποίες να επαινούν τα παιδιά όταν δεν αγγίζουν το πρόσωπό τους – δείχνοντάς τους ότι κάνουν κάτι καλό κι ότι πρέπει απλώς να το συνεχίσουν. Για τα παιδιά είναι πιο εύκολο να έχουν στο μυαλό τους να συνεχίσουν να κάνουν κάτι απ’ ό,τι να το σταματήσουν ή να μην το κάνουν καθόλου.

Δοκιμάστε φράσεις όπως:

Μπράβο που δεν αγγίζεις το πρόσωπό σου

Πολύ χαίρομαι που έχεις τα χέρια στις τσέπες σου ή στο τραπέζι…

Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν μικρά κίνητρα, όπως αυτοκόλλητα, παιχνίδια, λιχουδιές ή ακόμα και επιπλέον χρόνο ενασχόλησης με έξυπνες συσκευές για να τα επιβραβεύσουν που δεν χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να αγγίξουν το πρόσωπό τους.

Να τους το επισημαίνετε όταν αγγίζουν το πρόσωπό τους

Ενώ η θετική ενίσχυση είναι το κλειδί, οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του πότε αγγίζουν το πρόσωπό τους απλώς με το να τους το επισημαίνουν κάθε φορά που το κάνουν.

Οι γονείς μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να μιλήσουν στα παιδιά για το πώς οι ίδιοι κατάφεραν να πειθαρχήσουν τον εαυτό τους και να μην αγγίζουν πλέον το πρόσωπό τους…

Μπορούν για να εξασκηθούν να παίξουν ένα παιχνίδι… που όποιος αγγίξει (ή καλύτερα όποιος πάει να αγγίξει) πρώτος το πρόσωπό του να χάνει…

Δώστε τους κάτι άλλο για να αγγίζουν

Όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, τα παιδιά που έχουν τα χέρια τους ελεύθερα μπορεί να βρεθούν σε μεγαλύτερο πειρασμό να αγγίξουν το πρόσωπό τους.

Οπότε βρείτε τους κάτι με το οποίο να απασχολήσουν τα δάχτυλά τους.

Δείτε Επίσης

Εξηγήστε τους την έννοια των μικροβίων

Αν ένα παιδί είναι τουλάχιστον 3 χρονών, μπορείτε να ξεκινήσετε να εξηγείτε την έννοια των μικροβίων και πώς εξαπλώνονται όταν αγγίζουμε το πρόσωπό μας, ακριβώς όπως τους εξηγείτε τη σημασία του να βήχουν ή να φτερνίζονται στους αγκώνες τους.

Πράγματι, υπάρχουν πολλοί κατάλληλοι για την ηλικία τρόποι να εκπαιδεύονται τα παιδιά σχετικά με τα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων διασκέδασης. Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το αίτημά σας να σταματήσουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, τους εμπλέκετε περισσότερο στη διαδικασία και τους δίνετε ένα επιπλέον κίνητρο για τον στόχο.

Παράλληλα με την απομάκρυνση των χεριών από το πρόσωπο πρέπει να τονίσουμε και τη σημασία να μη βάζουν στο στόμα μολύβια, στυλό ή διάφορα άλλα αντικείμενα που έχουν την τάση τα παιδιά να βάζουν μηχανικά στο στόμα τους. Το ίδιο ισχύει και για τσίχλες και καραμέλες… αν το βγάλουμε από το στόμα μας και το πιάσουμε δεν το ξανατρώμε…

Εστιάστε στο πλύσιμο των χεριών

Επειδή είναι πράγματι δύσκολο να καταφέρετε τα παιδιά να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε υγιεινές συνήθειες που είναι ευκολότερο να ελεγχθούν.

Η διδασκαλία των παιδιών να πλένουν τα χέρια τους είναι μια καλή πρακτική που οι γονείς πρέπει να κάνουν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από την είδηση μιας επιδημίας. Οι γονείς μπορούν επίσης να προωθήσουν την υγεία των παιδιών τους, φροντίζοντας να παίρνουν τα παιδιά με τη διατροφή τους όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ή να πάρουν έξτρα βιταμίνες αν τους το συμβουλεύσει ο γιατρός τους, και ενθαρρύνοντας τη σωματική άσκηση και προσέχοντας να κοιμούνται όσο τους είναι απαραίτητο.

(το άρθρο γράφτηκε με αφορμή δημοσίευση στη huffingpost.co.uk)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top