Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να νιώθουν καλά στο σώμα τους
Βάζοντας τις σωστές βάσεις για την αυτοεικόνα αλλά και την εικόνα των άλλων
Όταν αισθάνεστε καλά για το σώμα σας, είναι πιθανό να έχετε καλύτερη αυτοεκτίμηση και ψυχική υγεία, καθώς και μια ισορροπημένη στάση απέναντι στο φαγητό και τη σωματική άσκηση.
Μια υγιής εικόνα του σώματος στην παιδική ηλικία μπορεί να θέσει τα θεμέλια για καλή σωματική και ψυχική υγεία αργότερα στη ζωή. Μια ανθυγιεινή εικόνα του σώματος στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες.
Η εικόνα του σώματος του παιδιού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το οικογενειακό περιβάλλον, την ικανότητα ή την αναπηρία, τη στάση των συνομηλίκων, τα κοινωνικά μέσα, το πολιτισμικό υπόβαθρο και πολλά άλλα.
Η εφηβεία επίσης παίζει μεγάλο ρόλο. Κατά την εφηβεία, το σώμα του παιδιού περνάει πολλές αλλαγές. Αλλά ταυτόχρονα, η ανάγκη τους να ταιριάζουν και να έχουν παρόμοια εμφάνιση με τους άλλους ανθρώπους κι ιδιαίτερα τους συνομηλίκους τους γίνεται πιο σημαντική.
Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει μια θετική εικόνα του σώματος, όπως:
- Να του μιλάτε και να το ακούτε
- Να εστιάζετε στο παιδί ως συνολική προσωπικότητα
- Να είστε ένα θετικό μοντέλο εικόνας σώματος.
- Μιλώντας για το σώμα και την εικόνα του σώματος με το παιδί σας
Το παιδί σας χρειάζεται τη βοήθειά σας για να ταξινομήσει και να καταλάβει τα μηνύματα σχετικά με το σώμα του.
Μερικές φορές μπορείτε να το βοηθήσετε μόνο ακούγοντας ενεργά το πώς αισθάνεται για τις φυσικές αλλαγές της εφηβείας. Αυτό σημαίνει να προσέχετε πολύ τις ανησυχίες του και να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που λέει. Αν το παιδί σας αισθάνεται σύγχυση, μπορείτε να το καθησυχάσετε εξηγώντας του ότι οι αλλαγές είναι φυσιολογικές και ότι σημαίνουν απλώς ότι μεγαλώνει.
Είναι επίσης καλό να μιλήσετε με το παιδί για την εικόνα που δημιουργούν τα κοινωνικά και άλλα μέσα ενημέρωσης. Ορισμένα μέσα θέτουν μη ρεαλιστικά ιδεώδη για τους εφήβους. Αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε εξηγώντας πώς οι εικόνες αυτές συχνά επεξεργάζονται ψηφιακά, έτσι ώστε οι άνθρωποι να φαίνονται πιο «όμορφοι» από ό,τι είναι πραγματικά.
Εάν το παιδί σας δεν μιλάει εύκολα ή δεν σας ανοίγεται, ίσως να χρειάζεται να μιλήσει με κάποιον άλλον έμπιστο ενήλικα ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Μια θετική στάση περιλαμβάνει:
- Το να είναι η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα μέρος της καθημερινής οικογενειακής ζωής
- Αποφεύγοντας ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ή τις αυστηρές δίαιτες
- Εκτιμώντας το σώμα σας για το τι μπορεί να κάνει, όχι μόνο για το πώς φαίνεται
- Με το να είστε υπερήφανοι για τα χαρακτηριστικά του εαυτού σας που δεν σχετίζονται με την εμφάνιση
- Με το να αποδέχεστε και να εκτιμάτε τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το πώς φαίνονται, και κυρίως με το να μη σχολιάζετε τον τρόπο εμφάνισης των άλλων.
Είναι σημαντικό να κάνετε σαφές σε όλους στην οικογένειά σας ότι τα πειράγματα σχετικά με το βάρος ή την εμφάνιση δεν είναι εντάξει. Το πείραγμα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην εικόνα του σώματος και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εκφοβισμό.
Η εφηβική εικόνα σώματος αφορά: σημάδια για τα οποία πρέπει να προσέχετε
Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι το παιδί εστιάζει με προβληματικό τρόπο στο σώμα του. Το παιδί φαίνεται να έχει άγχος και να ανησυχεί για το πώς φαίνεται. Μπορεί να το δείξει:
- Επικρίνοντας το σώμα του – για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει ότι είναι άσχημο
- Συγκρίνοντας συνεχώς το σώμα του με τους άλλους
- Δεν θέλει να βγαίνει έξω από το σπίτι
- Δεν θέλει να κάνει δραστηριότητες ή να δοκιμάζει νέα πράγματα λόγω του τρόπου που αισθάνεται για το σώμα του
- Έχει εμμονή για την απώλεια βάρους, ή για συγκεκριμένα μέρη του σώματός του, όπως το πρόσωπο ή τα πόδια του
- Περνώντας πολλές ώρες στον καθρέφτη
- Συνδέοντας το φαγητό με αισθήματα ντροπής κι ενοχές
Τα παιδιά που έχουν υγιή σχέση με την εικόνα και το σώμα τους και παράλληλα αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους για αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που φαίνονται, έχουν αυτοπεποίθηση, έχουν κοινωνικές δεξιότητες και έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς τους αλλά και τους συνομηλίκους τους.
Τονώστε συνολικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού και δώστε του εφόδια με τα οποία να μπορεί να αξιοποιεί όλο το εύρος των δυνατοτήτων του.