Now Reading
Αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία διαβάζοντας τα πιο υπέροχα βιβλία

Αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία διαβάζοντας τα πιο υπέροχα βιβλία

Πώς και με ποια βιβλία η ανάγνωση θα γίνει η πιο απολαυστική καλοκαιρινή περιπέτεια

Με το σχολείο κλειστό και τις μεγάλες καλοκαιρινές μέρες να μας ξεμυαλίζουν όλους, είναι η τέλεια στιγμή για να βουτήξετε σε συναρπαστικές ιστορίες και να ξεκινήσετε λογοτεχνικές περιπέτειες με τα παιδιά σας. Αυτό το καλοκαίρι αφήστε τα βιβλία να ταξιδέψουν την οικογένειά σας, σε φανταστικά ταξίδια, αποκομίζοντας επίσης τα πολυάριθμα οφέλη της κοινής ανάγνωσης. . Εμείς έχουμε διαλέξει πέντε εξαιρετικά παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που θα κάνουν αξέχαστο, σαν απολαυστική περιπέτεια, το καλοκαίρι των μικρών αναγνωστών.

Διακοπές με απίθανους ήρωες και ηρωίδες

Η ανάγνωση αυτών των εκπληκτικών ιστοριών το καλοκαίρι όχι μόνο ενισχύει τις δεξιότητες γραμματισμού, αλλά παρέχει επίσης θαυμάσιες ευκαιρίες για εξερεύνηση σχετικών δραστηριοτήτων και πυροδότηση ουσιαστικών συζητήσεων, κάνοντας όλα τα μέλη της οικογένειας να έρθουν πιο κοντά και η ανία να γίνει άγνωστη λέξη.

1. «Μονοκερούπολη: Αερόστατα, λούνα παρκ και αξέχαστα γενέθλια» της Άννας Πουνσέτ

Σύνοψη: Τι καλύτερο για το καλοκαίρι από ένα πάρτι που θα σας μείνει αξέχαστο! Μπείτε στον μαγικό κόσμο της Μονοκερούπολης, όπου η Κλαυδία και οι φίλες της προετοιμάζονται για μια μοναδική γιορτή – ένα πάρτι γενεθλίων που δεν θα έχει προηγούμενο! Αν ψάχνετε ιδέες για το ιδανικό πάρτι, εδώ σίγουρα θα βρείτε τις καλύτερες. Το 2ο βιβλίο της πολύ επιτυχημένης σειράς μιλάει για τη φιλία, τη δύναμη της αγάπης και την αξία της χαράς.

Οφέλη της ανάγνωσης: Ενισχύει τη φαντασία, ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και βελτιώνει το λεξιλόγιο μέσω της οικοδόμησης ενός μαγικού κόσμου και της παιχνιδιάρικης αφήγησης.

Δραστηριότητες

Χειροτεχνίες: Δημιουργήστε χειροτεχνίες με θέμα τον μονόκερο, όπως κέρατα μονόκερου ή πολύχρωμες μάσκες μονόκερου.

Σχεδιασμός πάρτι: Διοργανώστε το δικό σας πάρτι «πάνω κάτω», με αντεστραμμένους ρόλους, ανάποδες διακοσμήσεις και ασυνήθιστα παιχνίδια.

Θέματα συζήτησης: Μιλήστε για το τι κάνει τους εορτασμούς ξεχωριστούς και πώς μερικές φορές μπορεί να είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό να κάνεις πράγματα διαφορετικά.

2. «Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ: Ληστεία στο κοτέτσι» της Ουλρίκε Ράιλανς

Σύνοψη: Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς μυστήριο είναι σαν καλοκαίρι χωρίς παγωτό! Ακολουθήστε την Πένι Πέπερ και τις φιλενάδες της στην 11η περιπέτειά τους, καθώς προσπαθούν να λύσουν ένα συναρπαστικό μυστήριο που περιλαμβάνει μια επιδρομή σε… κοτέτσι. Κι αν πιστεύετε ότι ένα αγρόκτημα δεν είναι μέρος για μια ντετέκτιβ, θα διαπιστώσετε ότι παντού μπορεί να κρύβεται ένα μυστήριο που περιμένει να διαλευκανθεί – ακόμα και ανάμεσα σε κότες και αγελάδες.

Οφέλη της ανάγνωσης: Προωθεί την κριτική σκέψη, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την ομαδική εργασία καθώς τα παιδιά ακολουθούν τις περιπέτειες της Πένι και της ντετεκτιβοπαρέας της.

Δραστηριότητες

Παιχνίδια μυστηρίου: Ετοιμάστε το δικό σας κυνήγι ντετέκτιβ στο σπίτι, ολοκληρωμένο, με στοιχεία και ένα μυστήριο προς επίλυση – αν είστε στην εξοχή ή στο χωριό, μπορείτε να βρείτε κι ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό του βιβλίου (αλλά δεν είναι και απαραίτητο)!

Συνεδρίες Ε&A: Συζητήστε πώς η Πένι Πέπερ λύνει προβλήματα και τη σημασία της ομαδικής εργασίας και της παρατήρησης.

Παιχνίδι ρόλων: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναλάβουν τον ρόλο ντετέκτιβ και να δημιουργήσουν τα δικά τους μυστήρια.

3. «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ: Ψηλά τα χέρια!» του Γίργκεν Μπανσέρους

Σύνοψη: Ο ντετέκτιβ Κλουζ δεν κάνει ποτέ διακοπές, αλλά μπορεί να γίνει η καλύτερη παρέα για το καλοκαίρι των παιδιών, καθώς στο 32ο βιβλίο της σειράς λύνει μια αινιγματική υπόθεση, γεμάτη σασπένς και χιούμορ. Ακολουθήστε τον σε μια ακόμα συναρπαστική περιπέτεια και δείτε πώς μπορείτε να εξιχνιάζετε μυστήρια στον ύπνο και τον ξύπνο σας!

Οφέλη από την ανάγνωση: Ενισχύει τις αναλυτικές δεξιότητες, βελτιώνει την εστίαση και την προσοχή στη λεπτομέρεια και δείχνει την αξία της επιμονής.

Δραστηριότητες

Δημιουργική γραφή: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γράψουν τις δικές τους αστυνομικές ιστορίες, εμπνευσμένες από τις περιπέτειες του Κλουζ.

Διασκέδαση με δακτυλικά αποτυπώματα: Δείξτε στα παιδιά την τεχνική των δακτυλικών αποτυπωμάτων χρησιμοποιώντας ασφαλή επιθέματα μελάνης και χαρτί.

Θέματα συζήτησης: Συζητήστε για τη σημασία της ηθικής στην επίλυση προβλημάτων και τον ρόλο της επιμονής στην επίτευξη των στόχων.

4. « Το Σταυροδρόμι του Οπουδήποτε» της Cressida Cowell

Σύνοψη:

Φαντάζεστε να είχατε το χάρισμα να σχεδιάζετε χάρτες κόσμων που ξεπερνούν και την πιο τρελή φαντασία; Σκεφτείτε τώρα να ζωντάνευαν αυτοί οι χάρτες – πόσες απίστευτες περιπέτειες θα μπορούσατε να ζήσετε! Χάρη στο πρώτο βιβλίο της σειράς θα κάνετε ένα εκπληκτικό ταξίδι με μια ομάδα παιδιών που περιηγούνται μέσα από μαγικούς και παράλληλους κόσμους, ανακαλύπτοντας το θάρρος και τη φιλία.

Οφέλη της ανάγνωσης: Τροφοδοτεί τη φαντασία, εισάγει τις έννοιες της γενναιότητας και της ανθεκτικότητας και καλλιεργεί την αγάπη για φανταστικές περιπέτειες.

Δραστηριότητες

Δημιουργία χαρτών: Δημιουργήστε ευφάνταστους χάρτες των δικών σας «οπουδήποτε», με λεπτομερή τοπία και μυθικά πλάσματα.

Ημερολόγια περιπέτειας: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κρατούν ημερολόγια περιπέτειας, καταγράφοντας τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους και τα όνειρά τους.

Θέματα συζήτησης: Αναλύστε τα θέματα της φιλίας, της γενναιότητας στην αντιμετώπιση άγνωστων καταστάσεων και της δύναμης της φαντασίας στην υπέρβαση προκλήσεων.

5. «Οι Φύλακες των Χαμένων Πόλεων: Αθέατοι» της Σάνον Μέσεντζερ

Σύνοψη:

Το τέταρτο βιβλίο της best seller σειράς που δεν θα θέλετε να αφήσετε από τα χέρια σας! Ακολουθήστε τη Σόφι και τους φίλους της σε ένα μυστικιστικό βασίλειο καθώς πολεμούν σκοτεινές δυνάμεις και αποκαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες. Αυτό το καλοκαίρι θα ανακαλύψετε ότι τίποτα τελικά δεν είναι όπως φαίνεται – κι αυτό θα γίνει αφορμή για την αρχή μιας νέας περιπέτειας.

Οφέλη από την ανάγνωση: Ενισχύει την ενσυναίσθηση, ενθαρρύνει την ομαδική εργασία και διευρύνει την κατανόηση περίπλοκων αφηγήσεων και την ανάπτυξη χαρακτήρων.

Δείτε Επίσης

Δραστηριότητες

Δημιουργία χαρακτήρων: Σκιαγραφήστε χαρακτήρες που θα μπορούσαν να υπάρχουν στις Χαμένες Πόλεις, με ειδικές ικανότητες ή μοναδικά χαρακτηριστικά.

Fantasy World-Building: Κατασκευάστε μια μικρή μακέτα μιας σκηνής από τις Χαμένες Πόλεις χρησιμοποιώντας υλικά χειροτεχνίας.

Θέματα συζήτησης: Αναλογιστείτε τα θέματα της πίστης, της ανακάλυψης του εαυτού και της σημασίας της στάσης ενάντια στην αδικία.

Τα οφέλη του καλοκαιρινού διαβάσματος

Γραμματισμός και μάθηση: Η καλοκαιρινή ανάγνωση βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση των δεξιοτήτων γραμματισμού, αποτρέποντας την «καλοκαιρινή αδράνεια», όπου οι μαθητές ξεχνούν μέρος των όσων έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Family bonding: Το να διαβάζουμε μαζί προσφέρει πολύτιμες στιγμές που συμβάλλουν στην ενίσχυση του δεσμού γονέα-παιδιού, καλλιεργώντας την αγάπη για την αφήγηση και τις κοινές εμπειρίες.

Δεξιότητες ζωής: Πολλά από αυτά τα βιβλία διδάσκουν κρίσιμες δεξιότητες ζωής, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ενσυναίσθηση, η ανθεκτικότητα και η δημιουργικότητα.

Κάνοντας την ανάγνωση διαδραστική

Για να εμπλουτίσετε και να κάνετε διαδραστική την εμπειρία ανάγνωσης, σκεφτείτε τα εξής:

Διαβάζοντας δυνατά: Διαβάζετε εκ περιτροπής δυνατά με το παιδί σας. Αυτό μπορεί να κάνει την ιστορία να ζωντανέψει, ενώ θα βελτιώσει τις δεξιότητες ακρόασης και κατανόησης.

Κύκλοι συζήτησης: Αφού διαβάσετε ένα κεφάλαιο, συζητήστε με το παιδί σας τα γεγονότα, τα κίνητρα των χαρακτήρων και πιθανά αποτελέσματα, για να ενθαρρύνετε την κριτική σκέψη.

Εκδρομές που σχετίζονται με το βιβλίο: Σχεδιάστε τοπικά ταξίδια ή δραστηριότητες που σχετίζονται με τα θέματα του βιβλίου, όπως επισκέψεις σε μουσεία, αγροκτήματα, περιπάτους στη φύση.

Αυτό το καλοκαίρι ας γράψουμε ιστορία μετατρέποντας κάθε σελίδα σε περιπέτεια, κάθε ιστορία σε μάθημα και κάθε χαρακτήρα σε φίλο. Αυτά τα βιβλία είναι πύλες σε κόσμους όπου η φαντασία δεν γνωρίζει όρια και οι χαρές της ανάγνωσης μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Καλή –και περιπετειώδη– ανάγνωση! Kαι για να ανακαλύψετε περισσότερες αναγνωστικές επιλογές για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις μπείτε εδώ.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top