Now Reading
Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί τίποτα στο νήπιό μας, αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα;

Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί τίποτα στο νήπιό μας, αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα;

Σίγουρα δεν είναι λύση να κλειδώσουμε την πόρτα του δωματίου του, ακόμα και αν αυτό μας δίνει μια ψευδαίσθηση σιγουριάς.

Όταν ένα νήπιο μεταβαίνει από την κούνια στο παιδικό κρεβάτι ή όταν έστω κατεβάζουμε τα κάγκελα της κούνιας, διάφορες τρομακτικές σκέψεις αρχίζουν να περνούν από το μυαλό μας: και τι θα γίνει αν ξυπνήσει το βράδυ και αποφασίσει, για παράδειγμα, να μαγειρέψει, ανάβοντας τη συσκευή της κουζίνας;

Η λύση δεν είναι σίγουρα να κλειδώσουμε την πόρτα του παιδικού δωματίου, ακόμα κι αν κατά βάθος μας δελεάζει αυτή η ιδέα. «Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο, υπάρχει και το ζωτικό θέμα της ασφάλειας. Σε περίπτωση φωτιάς ή ενός άλλου επείγοντος περιστατικού στο σπίτι, πιθανόν το παιδί να μην καταφέρει να βγει έξω», προειδοποιεί η κλινική ψυχολόγος και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Γέιλ Dr. Lynelle Schneeberg.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες το νήπιό μας να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και να αρχίσει να περιφέρεται στο σπίτι χωρίς επίβλεψη; Μπορούμε, καταρχήν, να τοποθετήσουμε πορτάκια ασφαλείας στις επικίνδυνες ζώνες του σπιτιού, όπως στην κουζίνα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τις προσεγγίσει ενώ εμείς κοιμόμαστε. Μια άλλη ιδέα είναι να τοποθετήσουμε έναν αισθητήρα κίνησης, που θα μας ειδοποιεί, π.χ. μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό, κάθε φορά που ανιχνεύει δραστηριότητα στο σπίτι.

Δείτε Επίσης

Η πιο αποτελεσματική λύση, ωστόσο, είναι να βρούμε μια ρουτίνα ύπνου που βοηθάει το νήπιο να κοιμηθεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ παράλληλα, στη διάρκεια της μέρας, του δίνουμε ευκαιρίες για σωματική εκτόνωση. Σε περίπτωση που οι νυχτερινές αφυπνίσεις συνεχιστούν, καλό είναι να συμβουλευτούμε ειδικό, καθώς η συγκεκριμένη συνήθεια δεν υπονομεύει μόνο την ασφάλεια του παιδιού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top