Now Reading
Πώς η εξάσκηση της συναισθηματικής σκοπιμότητας μπορεί να βοηθήσει γονείς και παιδιά

Πώς η εξάσκηση της συναισθηματικής σκοπιμότητας μπορεί να βοηθήσει γονείς και παιδιά

Η επίγνωση των συναισθημάτων μάς βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι – και καλύτεροι γονείς.

Σε άρθρο που διαβάζουμε στο parents.com, η μαμά και δημοσιογράφος Brooklyn White-Grier έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει τη δύναμη να επηρεάζει τη διάθεση της οικογένειάς της: «Όταν νυστάζω και είμαι ήσυχη, τα παιδιά θα σέρνονται στο κρεβάτι μαζί μου, θα με χρησιμοποιούν ως στρώμα για να ακουμπούν πάνω μου ενώ διαβάζουν ή παίζουν επιτραπέζια. Όταν είμαι αισιόδοξη και έτοιμη να χορέψω, το 5χρονο παιδί μου μου ζητά να βάλουμε λίγο Daft Punk ή ένα ζωηρό κομμάτι για να μπορέσουμε να χορέψουμε μαζί. Αν είμαι αναστατωμένη και αποτραβηγμένη, η ενέργεια της οικογένειάς μου μερικές φορές θα πέσει επίσης και θα μας κάνει όλους να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι. Το να προσέχουμε τις συναισθηματικές διακυμάνσεις αλλά και το ψυχικό μας φορτίο βοηθά να φέρουμε μια αίσθηση ειλικρίνειας και σταθερότητας στο σπίτι. Όλοι επωφελούμαστε από τη θετική προοπτική και αυτή τη συναισθηματική επίγνωση».

Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της «συναισθηματικής πρόθεσης», μια πρακτική για το πώς να δίνετε τον τόνο της ημέρας αξιοποιώντας ένα θετικό συναίσθημα.

«Τα συναισθήματα μπορούν να είναι πηγή άνεσης και ελευθερίας», τονίζει η Δρ Racine Henry, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. «Αισθανόμαστε πράγματα με βάση το πώς βιώνουμε τη ζωή και μια ξαφνική έκρηξη συναισθημάτων ή η παρουσία ενός συγκεκριμένου συναισθήματος μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα μας επικοινωνεί έλλειψη ασφάλειας, ανάγκη για άνεση ή επιβεβαίωση ότι κάτι καλό συμβαίνει».

Η Brooklyn White-Grier συνεχίζει: «Είμαι περίεργη να ακούσω τη γνώμη του συζύγου μου. Νομίζω ότι η απόφασή μου να προσπαθήσω να έχω επίγνωση σχετικά με το πώς τα συναισθήματά μου μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές μου δραστηριότητες, καθώς και τη ροή του σπιτιού μας, δεν του έχει γίνει συνείδηση. Είχαμε συζητήσεις για το πώς ένα χαμόγελο, ένα αστείο ή μια μικρή καλοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε σε μια μέρα που κουβαλάει δυσκολίες. Επίσης, ακόμα κι αν μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει δύσκολα, μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα για να την τελειώσουμε με θαλπωρή και τρυφερότητα».

«Το να είσαι συνειδητός για τη συναισθηματική σου κατάσταση μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς, όπως ρύθμιση άγχους/πανικού, σαφή και αποτελεσματική επικοινωνία και διατήρηση των διαπροσωπικών σου σχέσεων με θετικό τρόπο», προσθέτει η Δρ. Χένρι. Συχνά μιλάμε για αυτό που οι άνθρωποι μας «ωθούν να κάνουμε ή να νιώθουμε επηρεάζοντας τον ρόλο που παίζουμε σε ορισμένα αποτελέσματα».

Πάντα θα υπάρχουν δύσκολες μέρες και μερικές φορές θα σηκώνεσαι στη λάθος πλευρά του κρεβατιού. Αυτό είναι μέρος της ζωής και η αναγνώριση αυτού θα δώσει επίσης στα παιδιά την προσωπική δύναμη να αισθάνονται τα συναισθήματά τους τόσο βαθιά όσο χρειάζονται. Η συναισθηματική πρόθεση δεν είναι να αναγκάσεις την καρδιά σου να κάνει αυτό που δεν είναι έτοιμη να κάνει. Είναι να γνωρίζεις πότε μπορείς να επιλέξεις να περάσεις μια υπέροχη μέρα.

«Αυτό το ταξίδι έδειξε επίσης στα παιδιά μου ότι, όπως και η μαμά, είναι σε θέση να καθορίσουν πώς νιώθουν. Χαίρομαι που τα βλέπω να ξυπνούν με ενθουσιασμό για την επόμενη μέρα. Ακόμα κι αν έχουν ανησυχίες, ξέρουν ότι έχουν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο κινούνται τη μέρα» τονίζει η White-Grier. «Τα παιδιά θα ωφεληθούν βλέποντας τη συναισθηματική πρόθεση να διαμορφώνεται για αυτά. Μπορεί να βοηθήσει στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, στη διαχείριση των ορμονικών αλλαγών που προκαλούνται από την εφηβεία και επίσης να βοηθήσει στην ανακάλυψη του εαυτού μας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Επιπρόσθετα, τα παιδιά μπορούν να είναι στα καλύτερά τους όταν οι γονείς/φροντιστές τους είναι στην καλύτερη κατάσταση, οπότε υπάρχει διπλό όφελος», σημειώνει επίσης η Δρ. Henry.

«Αυτό μας άνοιξε επίσης την πόρτα για να συζητήσουμε τη συναισθηματική ρύθμιση – ή τρόπους αποδοχής αυτού που βιώνουμε και επιστροφής στο συναισθηματικό μας κέντρο. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσω της γιόγκα, της βαθιάς αναπνοής και των ειλικρινών συζητήσεων για το πώς τα πάμε. Έχω ενημερώσει τα παιδιά μου ότι αν είναι κάπου όπως το σχολείο ή με άλλα μέλη της οικογένειας, δεν πειράζει να απεμπλακούν για λίγο και να πάρουν μερικές βαθιές αναπνοές για να μπορέσουν να επιστρέψουν στον εαυτό τους. Αυτό τους δείχνει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή, ελεύθερο χώρο στο σπίτι μπορούν να εφαρμοστούν και στον έξω κόσμο.

Δείτε Επίσης

Η πιο σημαντική πτυχή της άσκησης της συναισθηματικής πρόθεσης προήλθε από τη συνειδητοποίηση ότι η επίδρασή της μπορεί να πάει τόσο βαθιά όσο ταιριάζει στον καθένα. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να με βοηθήσει να περάσω στην καθημερινή ζωή, ενώ είναι επίσης ένα άλμα που μπορεί να κρατήσει τα πράγματα ήρεμα μεταξύ του συζύγου μου και εμένα. Το πιο σημαντικό, μπορεί να επηρεάζει θετικά τα παιδιά μας, τα οποία μπορούν πάντα να επωφεληθούν από μια χαρούμενη ματιά στις εμπειρίες τους».

Αν θέλετε να φέρετε συναισθηματική πρόθεση στην πρακτική της οικογένειάς σας, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε. «Ένας κλισέ αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να αρχίσετε να είστε πιο συνειδητή είναι να αναπτύξετε ένα μάντρα και/ή να δημοσιεύσετε επιβεβαιώσεις γύρω από τον χώρο διαβίωσής σας», μας λέει η Δρ. Henry. «Ξεκινήστε τη μέρα σας με προσευχή ή μουσική που αγαπάτε ή απλώς με τη σιωπή. Υπάρχουν περιοδικά και άλλα βιβλία που εστιάζουν στην ανάπτυξη σκόπιμων συνηθειών, που βοηθούν τους συντρόφους να είναι πιο σκόπιμοι για τη σχέση τους. Το κλειδί είναι να βρείτε ποιες θετικές συνήθειες και συμπεριφορές είναι άνετες και βιώσιμες για εσάς και να δεσμευτείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα μέρος της καθημερινότητάς σας».

Η χρήση αυτής της ανεπαίσθητης δύναμης μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας απλώς «οκ» ημέρας και μιας που θα μείνει αξέχαστη από τη διατήρηση της ηρεμίας και της ψυχραιμίας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top