Πώς είναι στ’ αλήθεια η εμπειρία μιας προγραμματισμένης καισαρικής;
Καλώς ή κακώς, περίπου οι μισοί τοκετοί στη χώρα μας γίνονται με αυτό τον τρόπο. Όμως οι παρακάτω 8 πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα γι’ αυτό το σενάριο.
Η εμπειρία μιας προγραμματισμένης καισαρικής πιθανότατα δεν θα είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από αυτήν που φαντάζεστε. Θα είναι όμως σίγουρα διαφορετική, γιατί ακόμα και οι πιο γλαφυρές περιγραφές από φίλες και συγγενείς αποδεικνύονται φτωχές μπροστά στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν αφορούν ένα τόσο δυνατό γεγονός όσο η γέννηση του παιδιού μας.
Προσωπικά για παράδειγμα (γέννησα με προγραμματισμένη καισαρική σε ιδιωτική κλινική) κανένας δεν με είχε προϊδεάσει αρκετά για το μετεγχειρητικό πόνο, αλλά ούτε και για την –ευχάριστα– χαλαρή ατμόσφαιρα στην αίθουσα του χειρουργείου.
Ακολουθούν λοιπόν 8 πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα για μια προγραμματισμένη καισαρική.
1. Η προετοιμασία μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα από την ίδια την επέμβαση. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «άχαρες» διαδικασίες όπως το ξύρισμα στην ηβική περιοχή και το κλύσμα και φυσικά η χορήγηση της επισκληρίδιου αναισθησίας. Στην περίπτωσή μου υπήρξε και ένας απρόβλεπτος χρόνος αναμονής, καθώς προηγήθηκε μια επείγουσα καισαρική επέμβαση σε άλλη γυναίκα.
2. Δεν παρακολουθείτε την επέμβαση. Το μόνο που μπορείτε να δείτε στην αίθουσα του χειρουργείου είναι γιατρούς και μαίες να πηγαινοέρχονται με εργαλεία, και το ψυχρό χειρουργικό φως. Προσωπικά προτίμησα, για να προστατεύσω όσο μπορούσα την ηρεμία μου, να κλείσω τα μάτια μου και να κρατήσω μόνο μια ηχητική επαφή με το περιβάλλον μέχρι τη στιγμή που άκουσα το πρώτο κλάμα του μωρού.
3. Στη διάρκεια της επέμβασης δεν νιώθετε πόνο, αλλά αισθάνεστε μια δυσάρεστη πίεση. Είναι κάπως σαν να έχει ανεβεί κάποιος στην κοιλιά σας… και να χοροπηδάει. Δεν πονάτε, αλλά νιώθετε δυσφορία. Αυτή η φάση, στη διάρκεια της οποίας οι ειδικοί βγάζουν το μωρό από τη μήτρα ασκώντας δύναμη (σπρώχνοντας και τραβώντας), ευτυχώς δεν κρατά πολύ και, το κυριότερο, συνοδεύεται από την αξέχαστη στιγμή που παίρνετε για πρώτη φορά στα χέρια το μωρό σας.
4. Η ατμόσφαιρα είναι αναπάντεχα χαλαρή στο χειρουργείο. Μπορεί για εσάς να αποτελεί μια συνταρακτική εμπειρία, αλλά για το προσωπικό του νοσοκομείου η συγκεκριμένη επέμβαση είναι… σαν μία ακόμα μέρα στο γραφείο. Στη δική μου περίπτωση, γιατροί και νοσοκόμες είχαν πιάσει ψιλή κουβέντα στη διάρκεια της καισαρικής, πράγμα που με καθησύχασε αρκετά, διαβεβαιώνοντάς με ότι είναι μια επέμβαση ρουτίνας. Είναι κάπως σαν να έχει πέσει το αεροπλάνο σου σε αναταράξεις, αλλά να βλέπεις τις αεροσυνοδούς να χαμογελούν και να ανταλλάσσουν αστεία.
5. Οι αντιπερισπασμοί μειώνουν το στρες. Το timing της προγραμματισμένης καισαρικής μου αποδείχτηκε ιδανικό για έναν, τουλάχιστον, λόγο: Καθώς η επέμβαση έγινε Παρασκευή, γιατροί και μαίες είχαν πιάσει συζήτηση πάνω από το χειρουργικό τραπέζι για τα σχέδιά τους για το Σαββατοκύριακο, βοηθώντας με να ξεχάσω, έστω και για λίγο, το γεγονός ότι στο μεταξύ έκαναν τα μαγικά τους με το νυστέρι.
6. Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί πολύ λίγο. Παρόλο που η προετοιμασία μού φάνηκε ατελείωτη, η ίδια η επέμβαση ήταν εκπληκτικά σύντομη: η συνολική διάρκειά της δεν ξεπέρασε τα 40 λεπτά.
7. Αμέσως μετά παίρνετε το μωρό στην αγκαλιά σας και μπορείτε να το θηλάσετε. Στο τέλος της επέμβασης εξακολουθείτε να μη νιώθετε καθόλου τα κάτω άκρα σας (καθώς δεν έχει αρχίσει να υποχωρεί η δράση της επισκληριδίου), αλλά το πάνω μέρος του σώματός σας παραμένει απόλυτα λειτουργικό και οι αισθήσεις σας οξύνονται στο φουλ καθώς αγκαλιάζετε για πρώτη φορά το μωρό σας και κάνετε την πρώτη σας, αδέξια έστω, απόπειρα να το θηλάσετε.
8. Ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να σας αιφνιδιάσει. Κάποιες γυναίκες υποστηρίζουν ότι υπέφεραν από τον πόνο της καισαρικής, ενώ άλλες πως δεν ένιωσαν τίποτα. Δεν ξέρω αν η αίσθηση του πόνου είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. Πάντως τουλάχιστον στην περίπτωσή μου ταλαιπωρήθηκα πολύ από το μετεγχειρητικό πόνο στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά την επέμβαση, ενώ το μούδιασμα στην περιοχή της τομής δεν υποχώρησε παρά μόνο αρκετούς μήνες αργότερα. Γι’ αυτό, καλό είναι τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες μετά την καισαρική να έχετε εξασφαλίσει μια σταθερή βοήθεια στο σπίτι.