Now Reading
Πρέπει να επικοινωνούν οι γονείς τα δικά τους λάθη στα παιδιά τους;

Πρέπει να επικοινωνούν οι γονείς τα δικά τους λάθη στα παιδιά τους;

«Πρέπει να σηκωθείς και να δεχτείς το χτύπημα», το μάθημα ζωής ενός αθλητή στις κόρες του

Όταν οι κόρες του Alex Rodriguez, που είναι τώρα στην εφηβεία, κάνουν λάθη, θέλει να ξέρει ότι θα έχουν την άνεση να το συζητήσουν με τους γονείς τους.

Ο 48χρονος πρώην All-Star του Baseball της Major League, ο οποίος αποσύρθηκε το 2016, έχει κάνει τα δικά του λάθη. Η χρήση φαρμάκων που ενισχύουν την απόδοση είναι ίσως η το μεγαλύτερο από αυτά. Κάτι που έβλαψε ανεπανόρθωτα τη φήμη του και είχε κόστος – εκτιμά–  τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένους μισθούς και χρήματα για επικύρωση.

Ο Rodriguez αναγνώρισε για πρώτη φορά δημόσια τη χρήση αναβολικών το 2009 και έχει περάσει πολλά χρόνια από τότε προσπαθώντας να κάνει τροποποιήσεις και να ξαναχτίσει τη φήμη του. Αυτό σήμαινε να πει στις δύο κόρες του, που ήταν και οι δύο κάτω των 10 ετών τότε, ότι είχε κάνει λάθος – και ότι έπρεπε να είναι ειλικρινής μαζί τους για τα λάθη αυτά.

«Ως πατέρας, η διαφάνεια είναι το κλειδί», λέει ο Rodriguez. «Μέρος του να είσαι πολύ ειλικρινής μαζί τους, ακόμα κι αν ήταν αρκετά μικρά, ήταν να ξέρεις ότι όταν κάνεις ένα λάθος, πρέπει να σηκωθείς, να δεχτείς το χτύπημα και να μάθεις από αυτό».

Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον Rodriguez, του οποίου ο πατέρας είχε αφήσει την οικογένειά του όταν εκείνος ήταν 10 ετών. Ο σκοπός του να είναι διαφανής με τις κόρες του –που τώρα είναι 15 και 18– αφορούσε το να δημιουργήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη τους, έτσι ώστε «μια μέρα, όταν κι εκείνα κάνουν λάθη, να αισθάνονται αρκετά άνετα ώστε να είναι ειλικρινείς με τη μαμά και τον μπαμπά τους» επισημαίνει.

Η δημιουργία μιας τέτοιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης απαιτεί συνεχή προσπάθεια, προσθέτει ο Rodriguez – συμπεριλαμβανομένων πολλών ανοιχτών επικοινωνιών και τακτικών, όπως ο οικογενειακός χρόνος χωρίς συσκευές, αφιερωμένος στη «συνομιλία παλιάς σχολής».

Δείτε Επίσης

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι οι γονείς θα πρέπει να μιλούν με τα παιδιά τους για τα λάθη του παρελθόντος και πώς έμαθαν από αυτά, εφόσον τα μαθήματα είναι κατάλληλα για την ηλικία. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, να διδάξει ότι κανείς δεν είναι τέλειος και να υποδείξει την καλή συμπεριφορά του να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου.

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις από τα παιδιά σου να μην κάνουν ποτέ λάθη, προσθέτει ο Rodriguez: Αν οι κόρες του δεν έκαναν ποτέ, θα ανησυχούσε ότι «δεν προσπαθούν ή δεν δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους αρκετά». Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι λένε ότι δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο ότι θα κάνετε λάθη να σας εμποδίσει από το να ρισκάρετε.

Τα παιδιά «πρέπει να νιώθουν ότι έχουν περιθώριο λάθους», τονίζει ο Rodriguez, προσθέτοντας: «Ελπίζετε απλώς ότι από αυτά τα λάθη τα παιδιά σας θα μπορούν να μάθουν, να βελτιωθούν και να συνεχίσουν να προχωράνε».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top