Now Reading
Πώς να αντιμετωπίσετε τη συχνοουρία στην εγκυμοσύνη

Πώς να αντιμετωπίσετε τη συχνοουρία στην εγκυμοσύνη

Η συχνοουρία είναι συχνή στην εγκυμοσύνη, να τι πρέπει να ξέρετε

Η συχνοουρία είναι συχνή στην εγκυμοσύνη, να τι πρέπει να ξέρετε

Η συχνοουρία στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σας να πηγαίνετε τουαλέτα, συχνά σε άβολες ώρες, όπως τη νύχτα.

Τα στατιστικά ποικίλλουν, αλλά οι περισσότερες έγκυοι θα παρατηρήσουν μια αύξηση στην ανάγκη τους για ούρηση. Η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου τα τρία τέταρτα των εγκύων θα εμφανίσουν συχνουρία. Αν και ενοχλητική, η συχνοουρία είναι φυσιολογική και γενικά καλοήθης. Ωστόσο, το σύμπτωμα μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, καθώς μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως μια ουρολοίμωξη ή ακόμα και μια ασυμπτωματική λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερο κίνδυνο για μη φυσιολογικές εγκυμοσύνες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Οι ειδικοί εξηγούν περισσότερα σχετικά με τη συχνοουρία στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του γιατί συμβαίνει, πώς να το αντιμετωπίσετε και πότε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Τι είναι η συχνοουρία στην εγκυμοσύνη;

Πρέπει να σκεφτείς πόσο συχνά πήγαινες πριν μείνεις έγκυος. Συχνή θα ήταν η αύξηση του αριθμού των φορών που πηγαίνετε όταν είστε έγκυος – για τους περισσότερους ανθρώπους, ίσως είναι δύο ή τρεις επιπλέον φορές την ημέρα.

Αιτίες

Η συχνοουρία είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που σας ωθεί να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης εξαρχής.

Όπως πολλά άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης, μπορείτε να κατηγορήσετε για τις αυξημένες μετακινήσεις σας στο μπάνιο τις ορμόνες. Η βήτα HCG, η ίδια ορμόνη που ανιχνεύεται από τεστ εγκυμοσύνης, παίζει ρόλο στην αύξηση της ροής του αίματος στα νεφρά. Οι ορμόνες όπως π.χ. η προγεστερόνη και η χαλασίνη εμπλέκονται επίσης στην αύξηση της διήθησης από τα νεφρά.

Η αύξηση της ροής του αίματος οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή ούρων και συχνοουρία. Αλλά σε αντίθεση με τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως η ναυτία και η κόπωση, η συχνοουρία είναι λιγότερο πιθανό να υποχωρήσει.

Ξεκινώντας περίπου από τις 10 έως τις 12 εβδομάδες, η μήτρα έχει αυξηθεί σε σημείο που προκαλεί κάποια συμπίεση στην ουροδόχο κύστη. Αυτό περιορίζει την ικανότητα της ουροδόχου κύστης να αποθηκεύει ούρα, τα οποία προκαλούν επίσης συχνουρία.

Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην αιτία της συχνουρίας. Καθώς ένα έμβρυο αναπτύσσεται θα υπάρχει λιγότερος χώρος για να βάλουν το κεφάλι τους ή να κινηθούν.

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το κεφάλι του μωρού μπορεί να πιέσει την ουροδόχο κύστη, κάτι που προκαλεί το αντανακλαστικό της ούρησης, γνωστό και ως συσπάσεις της ουροδόχου κύστης και ως εκ τούτου την αίσθηση της ούρησης. Μερικές φορές, οι κινήσεις του μωρού, όπως οι κλωτσιές και οι κινήσεις των χεριών, μπορεί να προκαλέσουν συστολή της ουροδόχου κύστης και έτσι να εμφανιστεί ούρηση. Αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς τον έλεγχό μας μερικές φορές και αυτό το ονομάζουμε ακράτεια.

Πώς να διαχειριστείτε τη συχνή ούρηση στην εγκυμοσύνη

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να σταματήσουμε τη συχνοουρία – είναι το σώμα μας να ανταποκρίνεται στις φυσιολογικές φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, οι ειδικοί μοιράζονται ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι να το διαχειριστείς.

Περιορίστε τα υγρά πριν τον ύπνο

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι κουραστική και μπορεί να προσπαθείτε να λάβετε όλες αυτές τις συμβουλές «να κοιμάστε όσο μπορείτε». Αλλά η ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική τη νύχτα.

Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα νερού ή υγρών που λαμβάνετε αμέσως πριν τον ύπνο. Αυτή είναι μια αρκετά κοινή πρακτική ακόμα και όταν δεν είστε έγκυος.

Δείτε Επίσης

Μπορείτε να δοκιμάσετε να διακόψετε την πρόσληψη υγρών περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο. Για παράδειγμα, εάν η ώρα του ύπνου είναι 9 μ.μ., να σταματήσετε στις 7 μ.μ.

Αλλά μην σταματήσετε να ενυδατώνεστε όλη την ημέρα. Η συνεχής ανάγκη για ούρηση μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να πίνετε αρκετά υγρά.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά στις εγκύους να πίνουν 8 έως 12 φλιτζάνια νερό καθημερινά.

Μειώστε την πρόσληψη ορισμένων ειδών

Συγκεκριμένα ποτά μπορούν να επιδεινώσουν την ανάγκη για ούρηση. Η αποφυγή τροφών με καφεΐνη όπως ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, καφές και τσάι, μπορεί να βοηθήσει.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για ορισμένα τρόφιμα. Ορισμένες τροφές όπως η πικραλίδα, ο ιβίσκος και τα σπαράγγια έχουν φυσικά διουρητικά, τα οποία είναι μόρια που μας κάνουν να πηγαίνουμε πιο συχνά «προς νερού» μας.

Πότε προκαλεί ανησυχία η συχνή ούρηση;

Η συχνοουρία στην εγκυμοσύνη είναι συνήθως συχνή, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής ιατρικής πάθησης. Η συχνή ούρηση όταν συνοδεύεται από πυρετό ή πόνο ή οσμή στα ούρα μπορεί να είναι σημάδια ουρολοίμωξης. Επιπλέον, η συχνουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη κύησης εάν συμπίπτει με αυξημένη δίψα. Είναι καλύτερο να επισημάνετε τις ανησυχίες σας στον γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει εξετάσεις και εργαστήρια, όπως το τεστ γλυκόζης για διαβήτη κύησης, προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top