Now Reading
Παιδικές φιλίες, παιχνίδια και καλοκαίρι με κορωνοϊό

Παιδικές φιλίες, παιχνίδια και καλοκαίρι με κορωνοϊό

Πώς να διατηρήσουν τα παιδιά τους φίλους τους και να κάνουν νέους παραμένοντας ασφαλή

Η σχολική χρονιά που προηγήθηκε και έχει πλέον τελειώσει άφησε ένα ψυχολογικό στίγμα στα παιδιά με την καραντίνα να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική τους ζωή και ειδικά τις φιλίες τους.

Αν το παιδί σας έχει ξεκινήσει σχολείο, είτε είναι ακόμα στον παιδικό ή στο νηπιαγωγείο, και τώρα απολαμβάνει την «ελευθερία» του καλοκαιριού, ίσως παρατηρήσετε μια ανησυχία για την πίεση με την οποία σας ζητάει να βρεθεί με τους φίλους του – ειδικά με την καραντίνα να έχει επισήμως τελειώσει, παρά την συνεχιζόμενη ύπαρξη του κορωνοϊού.

Ή ίσως συνειδητοποιείτε ότι το παιδί σας μιλάει πολύ για συγκεκριμένους σχολικούς φίλους ή απλά φαίνεται λυπημένο ή μοναχικό.

Ενώ μια προφανής λύση θα ήταν να καλέσετε κάποιον από τους φίλους του σχολείου, οι ανησυχίες για την κοινωνική απόσταση με τα κρούσματα να εμφανίζουν ξανά ανοδική τάση είναι έντονες.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία ότι η στήριξη των παιδιών που διατηρούν επαφή με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύτιμη». Οι φιλίες ακόμα κι όταν αρχίζουν να εμφανίζονται πριν από το δημοτικό μπορούν να είναι σταθερές και διαρκείς και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή κι ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα αγόρια που πέρασαν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) όταν μπήκαν στην ηλικία των 30 ετών. Και μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι φιλίες μεταξύ των παιδιών πριν το δημοτικό μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές και μακροχρόνιες συναισθηματικές και κοινωνικά δεξιότητες.

Η διατήρηση της φιλίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδηγεί σε περισσότερες ευκαιρίες για την άσκηση κοινωνικών δεξιοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και αλλά και να πετυχαίνουν στη ζωή τους μετά το σχολείο. Μπορεί επίσης να τους ενισχύσει πνευματικά και ακόμη και να υποστηρίξει τη σωματική τους υγεία.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η κοινωνική ικανότητα των παιδιών ήδη από το νηπιαγωγείο βοηθά στην πρόβλεψη προβλημάτων όπως χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η ανεργία και η κατάχρηση ουσιών, μέχρι και δύο δεκαετίες μετά, ακόμα και όταν αλληλοεπιδρούν με άλλες μεταβλητές συνθήκες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Δείτε Επίσης

Τι γίνεται όμως στο εδώ και τώρα με τον κίνδυνο του κορωνοϊού να είναι ακόμα εμφανής. Πώς να βοηθήσετε στη διατήρηση ή τη δημιουργία φιλιών μες στο καλοκαίρι;

  • Η χρήση της τεχνολογίας αυτή τη φορά είναι θεμιτή και χρήσιμη.
  • Ενθαρρύνετε ώρες κοινού παιχνιδιού μέσω εφαρμογών αλληλεπίδρασης.
  • Ενθαρρύνετε τις βιντεοκλήσεις και τις κλήσεις μεταξύ τους για να παραμείνουν σε επαφή.
  • Κανονίστε εξωτερικές δραστηριότητες που σέβονται την κοινωνική απόσταση – όπως το να πηγαίνουν μαζί για ποδήλατο ή πατίνι
  • Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού στη γειτονιά
  • Κανονίστε μια βραδιά θερινού σινεμά
  • Βάλτε τους κοινές προκλήσεις, όπως το να βλέπουν τις ίδιες ταινίες ή να διαβάζουν το ίδιο βιβλίο και να τα συζητάνε μέσω mail ή βιντεοκλήσεων
  • Κανονίστε παιχνίδια με νερό στην αυλή, το καθένα με το δικό του νεροπίστολο
  • Διατηρήστε επαφή με τους πιο κοντινούς του φίλους από το σχολείο του
  • Δημιουργήστε ένα δίκτυο παιδιών κοντά στο σπίτι σας – με παιδιά κοντά στην ηλικία του τα οποία μπορεί να βλέπει και να παίζει μαζί τους άσχετα από το σχολείο, αλλά σε μια σταθερή βάση
  • Αποκτήστε σταθερές συνήθειες που ευνοούν τη δημιουργία και τη διατήρηση φιλιών
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα διακοπών – όπου και αν πάει το παιδί μετά το σχολείο φροντίστε να υπάρχουν παιδιά με τα οποία να μπορεί να περνάει χρόνο μαζί τους
  • Αν έχετε σταθερό χώρο διακοπών –το εξοχικό σας, για παράδειγμα– ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει τις παρέες του και φροντίστε να το βοηθήσετε να τις διατηρήσει.
  • Οι φίλοι που τον περιμένουν σε έναν τόπο διακοπών δημιουργούν μέσα του βάσεις ψυχικής σταθερότητας, τονώνουν το αίσθημα ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και αυτονομίας.

Μάθετέ το να προστατεύετε – να χρησιμοποιεί αντισηπτικά μαντιλάκια, να μην αγγίζει το πρόσωπό του, και να διατηρεί όσο γίνεται μια απόσταση ασφαλείας από τους φίλους του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top