Παίζουμε τις δέκα ερωτήσεις;
Μικρές ερωτήσεις που κάνουν μεγάλη διαφορά στην επικοινωνία σας με τους εφήβους
Ένα χαρακτηριστικό των εφήβων είναι ότι αρχίζουν να κλείνονται σιγά σιγά στον εαυτό τους, να μη μιλάνε πολύ, να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και να μην εκφράζουν τις σκέψεις τους. Αν εντάξετε στην καθημερινότητά τους μερικές ερωτήσεις-κλειδί ίσως να γίνει πιο εύκολο να ξεκλειδώσετε την επικοινωνία σας μαζί τους. Σίγουρα όχι σε στιλ ανάκρισης και ίσως όχι όλες μαζεμένες, σας προτείνουμε δέκα ερωτήσεις που οι έφηβοι αρέσουν να ακούνε και θα μπουν στη διαδικασία να απαντήσουν:
- Πώς ήταν η μέρα σου; Ξεκινάμε με το γενικό. Δείχνουμε ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν επιλέξετε μία ερώτηση ας είναι αυτή η επιλογή σας. Με τον τρόπο αυτό παραμένουμε συνδεδεμένοι και δεν χάνουμε επεισόδια.
- Υπάρχει κάτι που σε απασχολεί; Περνάμε σε κάτι πιο ειδικό και του δίνουμε τον χρόνο και το χώρο να σκεφτεί, να δει μέσα του και να μας απαντήσει.
- Νιώθεις πίεση ή άγχος για κάτι συγκεκριμένο; Στρέφουμε τη συζήτηση στο πώς νιώθει, αν υπάρχει κάποια μορφή συναισθηματικής πίεσης και του δίνουμε την ευκαιρία να μιλήσει για τα συναισθήματά του.
- Σε δυσκολεύει κάτι στο σχολείο; Ενδιαφερόμαστε για τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντά του και τις επιδόσεις του στο σχολείο, αλλά και για το πώς είναι η σχέση του με τους συμμαθητές και τους καθηγητές του.
- Όλα εντάξει με τους φίλους σου; Δείχνουμε ενδιαφέρον για τις παρέες του, τονίζουμε ότι μας νοιάζει με ποιους κάνει παρέα και θέλουμε να γνωρίζουμε τους φίλους του.
- Θα ήθελες να αλλάξεις κάτι στην καθημερινότητά σου; Δείχνουμε φροντίδα, νιάσιμο και διάθεση να τον βοηθήσουμε να αλλάξει κάτι που τον δυσαρεστεί, τον φοβίζει ή τον αναστατώνει.
- Ποιο τραγούδι σου κόλλησε τελευταία; Η συζήτηση πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και να αφορά όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Παρεμφερείς ερωτήσεις: ποια ταινία είδες τελευταία; Ποιο παιχνίδι παίζεις;
- Τι είναι αυτό που σε παθιάζει; Ή πότε γέλασες τελευταία φορά; Σου αρέσει κάποιο άτομο από την τάξη σου; Ερωτήσεις που έχουν χιούμορ και ρίχνουν… δίχτυα αλλά με καλό σκοπό πάντα!
- Τι σε έκανε σήμερα χαρούμενο; Η χαρά, η ευχαρίστηση, το να βρίσκει και να έχει τρόπους ο έφηβος να χαλαρώνει και να αποσυμπιέζεται είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και η έγνοια του γονιού σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι ουσιαστική, όπως και η συμβολή του!
- Νιώθεις ότι είμαι δίπλα σου για ό,τι χρειάζεσαι και ότι σ’ αγαπάω; Μια ερώτηση που δύσκολα κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, καθώς πολλές φορές θεωρούν την αγάπη τους δεδομένη και αυτονόητη. Στην εφηβεία, ωστόσο, την εποχή της αμφισβήτησης δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Πείτε το, δείξτε το τους, μην τους αφήσετε το περιθώριο να την αμφισβητήσουν…
Μην πιέσετε για τις απαντήσεις. Μη μείνετε μόνο στα λόγια και στο λεκτικό κομμάτι της επικοινωνίας σας. Φροντίστε την επαφή, οπτική και σωματική. Να επιδιώκετε να μη χαθεί η τρυφερότητα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης και της επιτυχημένης επικοινωνίας.