Now Reading
Πέντε διασκεδαστικές δραστηριότητες που βοηθούν στην εκμάθηση της ομιλίας

Πέντε διασκεδαστικές δραστηριότητες που βοηθούν στην εκμάθηση της ομιλίας

Γνωρίζετε ότι η εκμάθηση της ομιλίας δεν ενέχει μόνο την εκμάθηση νέων λέξεων αλλά και την εξάσκηση των οργάνων παραγωγής της ομιλίας;

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας για να το πετύχει; Η απάντηση είναι το παιχνίδι!

Το παιδί σας μπορεί ήδη να λέει μερικές απλές λέξεις. Όμως, η εκμάθηση νέων λέξεων από μόνη της δεν επαρκεί για να διασφαλίσετε ότι θα μιλήσει σωστά στο μέλλον και ότι θα έχει τη δυνατότητα να προφέρει δυσκολότερους ήχους όπως το “ρ”. Γι’ αυτό, εκτός από την επέκταση του λεξιλογίου του παιδιού σας, είναι σημαντικό να θυμάστε και τις ασκήσεις για τα χείλη και τη γλώσσα. Εδώ θα βρείτε μερικά παιχνίδια που όχι μόνο βελτιώνουν τη λειτουργία των οργάνων της ομιλίας αλλά παράλληλα προσφέρουν πολλή διασκέδαση σε εσάς και το παιδί σας.

Ασκήσεις για τα χείλη και τη γλώσσα

1. Βρουμ, βρουμ! Φανταστείτε ότι είστε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν μέσα στην πόλη. Κάθε φορά που το αυτοκίνητό σας αρχίζει να κινείται, εκφέρετε ήχους που μιμούνται έναν κινητήρα: βρουμ, βρουμ! Προσπαθήστε να δώσετε έμφαση στο “ρ” κάνοντας τη γλώσσα σας να δονείται λίγο. Αυτοκίνητα που έχετε κατασκευάσει με τουβλάκια LEGO® DUPLO® μπορούν να σας βοηθήσουν στο παιχνίδι σας. Είναι επίσης μια απίθανη ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας τα βασικά της οδικής ασφάλειας.

2. Γιάμι! Δείξτε πόσο πολύ σας άρεσε το φαγητό! Πρώτα, δονήστε ελαφρά τα χείλη σας παρατείνοντας πολύ τον ήχο του “μ”. Μετά, ανοίξτε το στόμα σας για να εκφέρετε ολόκληρη τη λέξη “γιάμι” και ξανακλείστε το για να ολοκληρώσετε με έναν πολύ παρατεταμένο ήχο του “μ”. Τώρα βγάλτε τη γλώσσα σας και κάντε κυκλικές κινήσεις, προσπαθώντας να γλείψετε τα χείλη σας πολύ καλά. Τεντώστε τη γλώσσα σας σαν να θέλετε να αγγίξετε τη μύτη σας, τα μάγουλα και το πηγούνι σας.

3. Αστείες Φατσούλες! Κάντε ένα διαγωνισμό για τις πιο αστείες φατσούλες. Τα πάντα επιτρέπονται: βγάλτε έξω τη γλώσσα, σουρώστε τα χείλη ή ο,τιδήποτε άλλο φανταστείτε.

Δείτε Επίσης

4. Το Μικρό Ψαράκι! Κάντε ότι είστε ένα ψάρι και μιμηθείτε τις κινήσεις του στόματός του. Πώς; Είναι απλό: ρουφήξτε τα χείλη σας και αρχίστε να τα ανοιγοκλείνετε.

5. Ηχώ! Φανταστείτε ότι είστε στο δάσος όπου ζει η Ηχώ. Πείτε στο παιδί σας ότι είναι η Ηχώ. Εκφωνήστε διάφορα φωνήεντα με οποιαδήποτε σειρά. Το παιδί σας πρέπει να τα επαναλαμβάνει με ακρίβεια.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση:

Το σετ LEGO® DUPLO® Περιπέτειες της Φάρμας, θα προσφέρει στο παιδί σας μια ιδέα από την αγροτική ζωή και επίσης θα δώσει σε εσάς περισσότερες ιδέες για την υποστήριξη της ανάπτυξης της ομιλίας. Το σετ περιέχει φιγούρες αλόγου και αγελάδας, που είναι ιδανικές για παιχνίδια με συμμετοχή των οργάνων παραγωγής της ομιλίας. Μπορείτε να κάνετε ότι είστε αγελάδες που τρώνε γρασίδι. Μασήστε το αργά και πολύ καλά, κάνοντας μεγάλες κινήσεις με όλη τη σιαγόνα. Ή παίξτε με το άλογο, κάνοντας διάφορους ήχους. Ρουθουνίστε και βγάλτε αέρα από το στόμα για να κάνετε τα χείλη σας να δονηθούν. Μπορείτε επίσης να μιμηθείτε τον ήχο που κάνουν τα πέταλα του αλόγου πάνω στο πλακόστρωτο. Για να κάνετε τον ήχο των πετάλων, χτυπήστε τον ουρανίσκο με τη γλώσσα σας ενώ σουρώνετε τα χείλη σας. Ξεκινήστε αργά και μετά σταδιακά αυξήστε το ρυθμό, σαν να καλπάζετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top