Now Reading
Είναι ώρα να μιλήσουμε για το άγχος ή την ανησυχία μετά τον απογαλακτισμό

Είναι ώρα να μιλήσουμε για το άγχος ή την ανησυχία μετά τον απογαλακτισμό

Πάνω από το 50% των μητέρων βιώνουν άγχος μετά τον απογαλακτισμό, σύμφωνα με έρευνα της Aeroflow Breastpumps.

Περισσότερες από τις μισές μητέρες (53%) βιώνουν άγχος μετά τον απογαλακτισμό, σύμφωνα με την έρευνα θηλασμού του 2023 της Aeroflow Breastpumps, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο που έχει ο απογαλακτισμός στην ψυχική υγεία μετά τον τοκετό – και την ανάγκη για περισσότερους πόρους ψυχικής υγείας. Η εταιρεία εξέτασε 508 μητέρες που απέκτησαν παιδιά τον περασμένο χρόνο, με 409 ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Αλλά αν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε, δεν είστε μόνες. Το άγχος μετά τον απογαλακτισμό δεν συζητείται συχνά. «Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές του θηλασμού και της γαλουχίας, το άγχος μετά τον απογαλακτισμό δεν έχει ερευνηθεί και επομένως έχει κατανοηθεί ελάχιστα. Εξαιτίας αυτού, πολλές μητέρες δεν είναι προετοιμασμένες για αυτό όταν συμβεί», δηλώνει η Jessica Madden, MD, FAAP, IBCLC, ειδικός για το θηλασμό και τη διατροφή των βρεφών και ιατρικός διευθυντής της Aeroflow Breastpumps. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το άγχος μετά τον απογαλακτισμό – και πώς να το αποτρέψετε δυνητικά αρχικά.

Τι είναι το άγχος μετά τον απογαλακτισμό;

Το άγχος μετά τον απογαλακτισμό εμφανίζεται συνήθως εντός ημερών έως λίγων εβδομάδων από τη διακοπή του θηλασμού.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το γενικό άγχος, από συναισθηματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα ανησυχίας, στρες και πανικού μεγαλύτερα από το συνηθισμένο, έως σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα ταχυκαρδίας, αίσθημα παλμών, ζάλη, χλωμό δέρμα, τρέμουλο και εφίδρωση. Τείνει να διαφέρει από την κατάθλιψη μετά τον απογαλακτισμό, στην οποία μπορεί να νιώθετε δάκρυα, θλίψη και με άλλο τρόπο κατάθλιψη.

Γενικά, τα συμπτώματα του άγχους μετά τον απογαλακτισμό ή της κατάθλιψης τείνουν να υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες, αλλά για ορισμένες μητέρες, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να απαιτούν υποστήριξη με τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής ή θεραπείας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης μετά τον απογαλακτισμό που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι καλή ιδέα να λάβετε εξωτερική βοήθεια.

Τι προκαλεί το άγχος μετά τον απογαλακτισμό;

Όπως συμβαίνει με πολλές αλλαγές στην περίοδο μετά τον τοκετό, πιθανότατα μπορείτε να κατηγορήσετε τις ορμόνες σας. Κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού, το σώμα πηγαίνει από την παραγωγή μητρικού γάλακτος σε παύση, και παρόλο που υπάρχει μικρή έρευνα για το φαινόμενο, πιστεύεται ότι αυτή η ταχεία πτώση των ορμονών που υποστηρίζουν τη γαλουχία κατά τον απογαλακτισμό μπορεί να προκαλέσει την έναρξη του άγχους.

Οι δύο κύριες ορμόνες που εμπλέκονται στη γαλουχία είναι η προλακτίνη (η κύρια ορμόνη παραγωγής γάλακτος) και η ωκυτοκίνη (ορμόνη σύνδεσης). Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη «καλής αίσθησης» που μας βοηθά να νιώθουμε ήρεμοι και χαλαροί ενώ θηλάζουμε. Αλλά όταν η ωκυτοκίνη διαχέεται, αυτά τα συναισθήματα ανησυχίας μπορούν γρήγορα να εμφανιστούν. Επιπλέον, διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης συμβαίνουν επίσης κατά τον απογαλακτισμό, που μπορεί επίσης να επισπεύσει την κατάθλιψη, το άγχος ή και τα δύο

Η συνθήκη μπορεί να οριστεί ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ήταν το ταξίδι θηλασμού ή αν σταματήσατε οικειοθελώς ή όχι. Επειδή αυτή η μετατόπιση των ορμονών της γαλουχίας μπορεί επίσης να προκαλέσει την έναρξη της περιόδου σας, η επανέναρξη του εμμηνορροϊκού σας κύκλου θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με την πάθηση, δεδομένου ότι το άγχος μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Πώς διαφέρει το άγχος μετά τον απογαλακτισμό από το άγχος μετά τον τοκετό;

Κάποια από αυτά μπορεί να ακούγονται γνωστά σε αυτό που πολλές μητέρες βιώνουν ως επιλόχειο άγχος, και ενώ υπάρχει κάποια επικάλυψη συμπτωμάτων, οι δύο καταστάσεις είναι διακριτές. Τα συμπτώματα άγχους μετά τον απογαλακτισμό εμφανίζονται μετά τον απογαλακτισμό από τον θηλασμό, ενώ το άγχος μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Αλλά τα συμπτώματά σας και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να επηρεάσουν την όρεξή σας, τον ύπνο, τη γνωστική λειτουργία, τις σχέσεις, τον δεσμό γονέα-παιδιού και την ικανότητα να λειτουργείτε και να παρακολουθείτε καθημερινές εργασίες – είναι τόσο σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε εκτεταμένη συζήτηση και υποστήριξη για όλες τις περιπτώσεις διαταραχών ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό (PMHDs).

Αν νιώθετε άγχος μετά τον απογαλακτισμό από τον θηλασμό, δεν είστε μόνες και δεν έχετε τίποτα «στραβό» με εσάς. Αυτό το άγχος είναι αποτέλεσμα μιας ροής στις ορμόνες του σώματός σας που ήταν απαραίτητες για την παραγωγή γάλακτος για να αναπτυχθεί και να θρέψει άλλον άνθρωπο. Αν και αυτά τα συναισθήματα άγχους δεν θα διαρκέσουν για πάντα, δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνοι σας.

Δείτε Επίσης

Πότε να αναζητήσετε θεραπεία

Αν δυσκολεύεστε, απευθυνθείτε στον σύντροφό σας ή σε έναν έμπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας, μέντορα ή επαγγελματία υγείας για βοήθεια και καθοδήγηση, ειδικά εάν εσείς ή άλλοι κοντινοί σας άνθρωποι παρατηρείτε ότι τα συμπτώματά σας παρεμποδίζουν την ικανότητά σας να λειτουργήσετε. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να συστήσει εάν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή.

Πώς να αποτρέψετε το άγχος μετά τον απογαλακτισμό

Εάν αυτή τη στιγμή θηλάζετε και σχεδιάζετε να απογαλακτιστείτε σύντομα και ανησυχείτε για τις επιπτώσεις του απογαλακτισμού στην ψυχική υγεία, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Είναι σημαντικό να προσέχετε την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων, αλλά προσπαθήστε να μην την αφήσετε να επηρεάσει το δικό σας χρονοδιάγραμμα για το χρονικό διάστημα που θα θέλατε να θηλάσετε. Θυμηθείτε, ο παρατεταμένος θηλασμός έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας, αλλά αυτό ισχύει μόνο εάν εξακολουθεί να λειτουργεί και για τους δύο σας. Η Madden υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας «αργής και σταθερής» προσέγγισης για τον απογαλακτισμό από το θηλασμό, όταν είναι δυνατόν, για την πρόληψη μεγάλων διακυμάνσεων στις ορμόνες.

«Ελπίζω ότι κάποια μέρα θα έχουμε συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για την πρόληψη του άγχους και της κατάθλιψης μετά τον απογαλακτισμό», σημειώνει, αλλά η τυπική σύστασή της είναι να σταματήσετε μία συνεδρία νοσηλείας ή άντλησης την ημέρα μία φορά την εβδομάδα.

«Επομένως, αν θηλάζετε επτά φορές την ημέρα, μειώστε το σε έξι φορές την ημέρα, κάντε το για μια εβδομάδα και μετά μειώστε στις πέντε φορές την ημέρα, περιμένετε μια εβδομάδα και ούτω καθεξής», εξηγεί. Αυτή η σταδιακή μείωση του θηλασμού ή των συνεδριών άντλησης θα αρχίσει να δίνει σήμα στο σώμα σας να παράγει λιγότερο γάλα και θα βοηθήσει στην ήπια μείωση των ορμονών που προάγουν τη γαλουχία στην κυκλοφορία.

Και αν σκέφτεστε να απογαλακτιστείτε σύντομα; Απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο γαλουχίας για βοήθεια και για να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να συναντήσετε στην πορεία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top