Now Reading
Ο χρόνος οθόνης πριν να κοιμηθεί επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού σας; Να τι δείχνει η έρευνα

Ο χρόνος οθόνης πριν να κοιμηθεί επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού σας; Να τι δείχνει η έρευνα

Ο χρόνος οθόνης μπορεί να φαίνεται καλός τρόπος για να χαλαρώσετε, αλλά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ο ύπνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό όταν έχεις μικρά παιδιά. Οπότε οτιδήποτε το διακόπτει θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Αλλά πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο; Είτε παρακολουθούμε τηλεόραση, παίζουμε στα τηλέφωνα ή τους φορητούς μας υπολογιστές, είτε ακόμη διαβάζουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο στους μικρούς αναγνώστες μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι οθόνες και ο ύπνος δεν αναμειγνύονται καλά, ειδικά για τα παιδιά που χρειάζονται έναν καλό ύπνο για να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν σωστά. Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι, ενώ ο χρόνος οθόνης μπορεί να μην είναι τόσο κακός όσο πιστεύαμε για την ψυχική υγεία, ο διαταραγμένος ύπνος παρέμεινε πρόβλημα. Και η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στις οθόνες από ό,τι συνιστάται.

Μαμά, δεν είσαι μόνη αν έχεις χρησιμοποιήσει τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο ως μέρος της βραδινής ρουτίνας του παιδιού σου. Αλλά εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τις οθόνες και τον ύπνο για να πάρετε την καλύτερη απόφαση για την οικογένειά σας.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να περιορίσετε τις οθόνες πριν τον ύπνο

Οι μελέτες μάς λένε ότι ο χρόνος οθόνης πριν τον ύπνο (βλέποντας τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, τηλέφωνα ή υπολογιστές) μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ώρες ύπνου και σε περισσότερα ξύπνημα στη μέση της νύχτας.

Η Dr. Cara Goodwin, αδειούχος κλινική ψυχολόγος, συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παιδιών και μητέρα τριών παιδιών, κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς όσον αφορά τον χρόνο οθόνης και τον ύπνο. «Οι οθόνες μπορεί να είναι απαραίτητες για να κρατήσουν ένα παιδί ασφαλές και απασχολημένο ενώ βάζουν ένα άλλο παιδί στο κρεβάτι», μοιράζεται με στο site Motherly. «Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές και κινητές συσκευές το βράδυ για να ολοκληρώσουν την εργασία τους».

Αλλά πιστεύει επίσης ότι όλοι οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι οθόνες στον ύπνο. «Οι μελέτες μας λένε σταθερά ότι ο χρόνος οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου για παιδιά όλων των ηλικιών», λέει, επικαλούμενη μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 για τα ηλεκτρονικά είδη και τον ύπνο. «Ο χρόνος που περνά στην οθόνη το βράδυ σχετίζεται με τα παιδιά που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, λιγότερο συνολικά ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας [που είναι σημάδι κακής ποιότητας ύπνου]».

Πώς επηρεάζει ο χρόνος οθόνης τον ύπνο;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι οθόνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο των παιδιών μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το ένα είναι ότι οι οθόνες μπορούν να εκπέμπουν μπλε φως. Το μπλε φως θα μπορούσε να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που παράγει το σώμα μας για να μας κάνει να νυστάζουμε. «Το μπλε φως μας βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση, το οποίο είναι υπέροχο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά προκαλεί προβλήματα όταν χρησιμοποιούνται υπολογιστές, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές τη νύχτα», εξηγεί η Dr. Cara. Και αποδεικνύεται ότι το μπλε φως διαταράσσει ιδιαίτερα τον ύπνο των μικρότερων παιδιών.

Και πώς επηρεάζει συγκεκριμένα ο χρόνος οθόνης τον ύπνο των νηπίων; Η Dr. Cara επισημαίνει ότι αυτό που παρακολουθεί το παιδί σας μπορεί να είναι συναρπαστικό ή τρομακτικό, ανάλογα με την προσωπικότητά του. Μπορεί να το σκέφτονται πολύ μετά την απενεργοποίηση της οθόνης, να τα κρατά ξύπνια ή να τους προκαλεί εφιάλτες που τους ξυπνούν στη μέση της νύχτας.

Τέλος, οι οθόνες ενδέχεται να οδηγήσουν ακούσια σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα ή να μειώσουν το χρόνο που ειδάλλως αφιερώνεται σε άλλες υγιεινές συνήθειες ύπνου. «Οι οθόνες μπορεί να αντικαταστήσουν δραστηριότητες που γνωρίζουμε ότι βελτιώνουν τον ύπνο, όπως μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο, η άσκηση ή ο χρόνος που περνάς σε εξωτερικούς χώρους», λέει η Dr. Cara.

Δοκιμάστε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις για οθόνες

Νούμερο ένα: είναι δική σας επιλογή αν θέλετε ή όχι να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο. Αλλά ίσως αξίζει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς οι οθόνες επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σας, ειδικά αν τα παιδιά σας φαίνονται εξαντλημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εάν αναζητάτε εναλλακτικές λύσεις για τις οθόνες, η Dr. Cara συνιστά να πειραματιστείτε με άλλες δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να χαλαρώσει, όπως το διάβασμα, το μπάνιο ή το δημιουργικό παιχνίδι. «Όλα τα παιδιά κουράζονται με διαφορετικούς τρόπους, οπότε θα συνιστούσα πραγματικά να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σας», προτείνει.

Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές της Dr. Cara για να μειώσετε και να βρείτε εναλλακτικές λύσεις στις οθόνες πριν τον ύπνο (και αυτές οι προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρη την οικογένεια):

Σκεφτείτε να κάνετε οικογενειακό κανόνα να απενεργοποιείτε τα πάντα μια ώρα πριν τον ύπνο. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, εργαστείτε για να μειώσετε τον συνολικό χρόνο το βράδυ. «Η έρευνα διαπιστώνει ότι ο χρόνος έχει σημασία, με τα παιδιά που χρησιμοποιούν οθόνες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα να κοιμηθούν, τους πιο συχνούς εφιάλτες και τη μεγαλύτερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί η Dr. Cara.

Δείτε Επίσης

Δοκιμάστε podcast, ηχητικά βιβλία ή εφαρμογές διαλογισμού. Η Dr. Cara προτείνει να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επιλογές αντί για οθόνη για να απασχολήσετε το παιδί σας ενώ είστε απασχολημένοι με το να βάλετε ένα άλλο παιδί στο κρεβάτι ή να ολοκληρώσετε μια εργασία.

Ελέγξτε το περιεχόμενο. «Να είστε πολύ προσεκτικοί με το περιεχόμενο του χρόνου οθόνης», λέει η Dr. Κάρα. Εξηγεί ότι η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν εκπαιδευτικές εκπομπές σχεδιασμένες για παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ύπνου (έναντι βίαιου ή λιγότερο κατάλληλου για την ηλικία περιεχομένου).

Για τους εφήβους, προτείνει να είστε προσεκτικοί με την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτό φαίνεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ύπνο των μεγαλύτερων παιδιών.

Κρατήστε τις οθόνες έξω από την κρεβατοκάμαρα. «Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά που κοιμούνται κοντά σε τηλεοράσεις ή συσκευές κοιμούνται σημαντικά λιγότερο», σχολιάζει.

Οι οθόνες είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πότε, πώς και πού θα τις χρησιμοποιήσουμε

Μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο που δεν περιλαμβάνει οθόνες μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η οικογένειά σας για καλύτερο ύπνο. «Ανεξάρτητα από τη χρήση της οθόνης το βράδυ, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας συμμετέχει σε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο που δεν περιλαμβάνει οθόνες». Η ρουτίνα πριν τον ύπνο είναι απαραίτητη για να χαλαρώσετε σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επιπλέον, η ανάγνωση ενός βιβλίου με το μικρό σας πριν τον ύπνο μπορεί να σημαίνει ότι θα έχετε μερικές επιπλέον αγκαλιές — κάτι που είναι πάντα ένα σημαντικό μπόνους.

Kid’s Can’t Sleep? Try Limiting Screen Time Before Bed – Motherly

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top