10 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει αναπτύξει ασφαλή προσκόλληση
Ο τρόπος που συνδεόμαστε με το παιδί μας πρέπει να εξελίσσεται σε έναν υγιή δεσμό
Η ανάπτυξη ενός υγιούς δεσμού με τα παιδιά σας είναι ο στόχος κάθε γονέα. Όχι μόνο επηρεάζει τη σχέση τους με εσάς (τον κύριο φροντιστή τους), αλλά θα επηρεάσει επίσης τις μελλοντικές τους σχέσεις – με φίλους, ρομαντικούς συντρόφους και πολλά άλλα. Και αυτός ο δεσμός ξεκινά την ημέρα που γεννιούνται. Το πώς συνδέονται με τους φροντιστές τους και αν αυτή η σύνδεση τους κάνει να νιώθουν αγαπητοί και ασφαλείς, είναι μέρος μιας ψυχολογικής θεωρίας που ονομάζεται θεωρία προσκόλλησης – και ιδανικά τα παιδιά αναπτύσσουν μια ασφαλή προσκόλληση στους φροντιστές τους που μεταμορφώνεται σε βαθύ δεσμό με την πάροδο του χρόνου. Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε εάν το παιδί σας έχει δημιουργήσει ασφαλή προσκόλληση.
Τι είναι η ασφαλής προσκόλληση;
Από τα τέσσερα στυλ προσκόλλησης, η ασφαλής προσκόλληση είναι η πιο βέλτιστη για υγιείς σχέσεις σε όλη τη ζωή του παιδιού σας.
Η ασφαλής προσκόλληση αναπτύσσεται όταν οι φροντιστές ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός παιδιού. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά αναπτύσσουν μια κοσμοθεωρία όπου οι άλλοι είναι αξιόπιστοι και έμπιστοι.
Η ασφαλής προσκόλληση αρχίζει να σχηματίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής και βασίζεται στη βιολογική ανάγκη του παιδιού για επιβίωση και στην ψυχολογική του ανάγκη για ασφάλεια.
Τα τέσσερα βασικά στυλ προσκόλλησης είναι: ασφαλής, αποφευκτική, αγχώδης και αποδιοργανωμένη.
Ασφαλής προσκόλληση: Χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, άνεση με οικειότητα και ανεξαρτησία και γενικά σταθερή αυτοεκτίμηση και καλές δεξιότητες ανθεκτικότητας.
Αποφευκτική (απορριπτική) προσκόλληση: Χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσταση, απροθυμία να εξαρτηθείς από άλλους, κατασταλή συναισθηματικών αναγκών και υπερβολική εξάρτηση από επιτεύγματα και προσωπικούς/επαγγελματικούς στόχους ως τρόπο διατήρησης της αυτοεκτίμησης.
Αγχώδης προσκόλληση: Περιλαμβάνει φόβο εγκατάλειψης, έντονη ανάγκη για εγγύτητα, δυσκολία στην ανεξάρτητη δράση, ειδικά σε σημαντικές αποφάσεις, και ενασχόληση με τις σχέσεις ως τρόπο να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.
Αποδιοργανωμένη προσκόλληση: Περιλαμβάνει σημαντική δυσκολία στη συναισθηματική ρύθμιση, το να βρίσκονται σε επίμονες καταστάσεις μάχης ή φυγής, έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής αντιμετώπισης κάτω από το στρες και να πιστεύουν ότι δεν αξίζουν καλά πράγματα στη ζωή.
Σημάδια ότι το παιδί σας έχει αναπτύξει μια ασφαλή προσκόλληση
Αναρωτιέστε αν το παιδί σας είναι στερεωμένο με ασφάλεια; Εδώ είναι 10 σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε, σύμφωνα με κλινικούς ψυχολόγους.
Σας βλέπουν ως μια ασφαλή βάση
Ένα με ασφαλή προσκόλληση στην παιδική χαρά θα φύγει και θα παίξει, μετά θα γυρίσει πίσω στην ασφαλή βάση του για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και μετά θα ξαναφύγει μέχρι να χρειαστεί να επιστρέψει για περισσότερη σύνδεση.
Αυτό μπορεί να μοιάζει με τα παιδιά σας, καθώς ωριμάζουν, με το να μπορούν να φεύγουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, να διατηρούν μεγαλύτερες αποστάσεις και να αρχίζουν να χρησιμοποιούν λιγότερες φυσικές μορφές ανεφοδιασμού. Για παράδειγμα, αντί να έρθει κοντά σας και να σας ζητήσει να καθίσει στην αγκαλιά σας ή να σας αγκαλιάσει, ένα παιδί μπορεί απλώς να κάνει οπτική επαφή από μακριά.
Έχουν μια χαρούμενη επανένωση μαζί σας
Τα παιδιά που είναι ασφαλώς συνδεδεμένα θα πρέπει να είναι χαρούμενα και ανακουφισμένα όταν επανενώνονται με τον φροντιστή τους μετά από έναν χωρισμό, ακόμα κι αν είναι σύντομος (όπως πηγαίνοντας σε μια συνάντηση με έναν φίλο ή περνούν τη μέρα τους στο σχολείο).
Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια είναι τα δύο στοιχεία που υποδεικνύονται από αυτήν την αντίδραση. Τα συναισθήματα χαράς ενσταλάζουν ότι το αγαπούν και το υποστηρίζουν.
Αναζητούν παρηγοριά από εσάς όταν στενοχωριούνται
Ένα ασφαλώς συνδεδεμένο παιδί θα θέλει επίσης ο φροντιστής του να το βοηθήσει να απαλύνει οδυνηρά ή άβολα συναισθήματα. Τα παιδιά με ασφαλή προσκόλληση απευθύνονται στον φροντιστή τους για επιβεβαίωση κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων, πιστεύοντας ότι οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν.
Έχουν υγιείς φιλίες
Ένα άλλο σημάδι ότι το παιδί σας έχει ασφαλή προσκόλληση είναι ότι αναρρώνει καλά από τη σύγκρουση με τους φίλους του – και η δημιουργία στενών φιλιών μπορεί ακόμη και να ωφελήσει την ψυχική υγεία του παιδιού σας.
Όταν τσακώνονται με έναν φίλο, πιστεύουν ότι θα τα ξαναβρούν, είναι σε θέση να φανταστούν ότι ο φίλος τους μπορεί να μην ήθελε να τους βλάψει επίτηδες, αλλά ίσως να περνούσε μια δύσκολη μέρα. Το να μπορείς να καταλαβαίνεις την οπτική του άλλου, να δίνεις στους ανθρώπους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και να νιώθεις σίγουρος ότι η επίλυση είναι δυνατή είναι όλα δείκτες ενός ασφαλούς στυλ προσκόλλησης.
Η ασφαλής προσκόλληση μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ικανότητα δημιουργίας θετικών κοινωνικών συνδέσεων επειδή βοηθά τα παιδιά να μάθουν να εμπιστεύονται και να συμπονούν τους άλλους, όπως ακριβώς έχουν κάνει με τους βασικούς φροντιστές. Δεν σημαίνει ότι τα πάνε καλά με όλους, αλλά δείχνουν την ικανότητα να καλλιεργούν τουλάχιστον μερικές ποιοτικές συνδέσεις.
Μπορούν να ονομάσουν τα συναισθήματά τους
Η ικανότητα να διατυπώνουν με ακρίβεια τα συναισθήματά τους από πολύ μικρή ηλικία μπορεί επίσης να δείξει ότι ένα παιδί είναι ασφαλώς συνδεδεμένο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι μεγαλώνετε ένα συναισθηματικά έξυπνο παιδί. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πολλά παιδιά με ασφαλή προσκόλληση θα μπορούν να αναφέρουν μερικά από τα συναισθήματά τους και να συζητήσουν πώς αισθάνονται. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό γιατί σημαίνει ότι έχουν εσωτερικεύσει αυτά με τα οποία τους έχουν υποστηρίξει οι γονείς. Αυτό υποστηρίζει επίσης καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία αργότερα στη ζωή.
Μπορούν να συνέλθουν από αναποδιές
Εάν τα παιδιά σας δείχνουν ανθεκτικότητα, πιθανότατα έχουν αναπτύξει ασφαλή προσκόλληση. Αυτά τα παιδιά είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σχετικά καλά το άγχος και έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους ή να μαθαίνουν τις απαραίτητες δεξιότητες με σχετική ευκολία, επειδή έχουν ένα θεμέλιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Μπορεί να αισθάνονται στενοχωρημένα όταν χωρίζονται από εσάς
Αν και αυτό μπορεί να μη μοιάζει με θετικό σημάδι ασφαλούς προσκόλλησης, μπορεί να σηματοδοτεί ότι το παιδί σας έχει αναπτύξει μια υγιή σχέση με τους φροντιστές του – σε τελική ανάλυση, σημαίνει απλώς ότι του λείπετε και θέλει να είναι κοντά σας. Αυτό μπορεί συχνά να εκληφθεί λανθασμένα ως σημάδι ότι το παιδί είναι ανασφαλώς προσκολλημένο, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν είμαστε καλά συνδεδεμένοι, μπορεί να αισθανόμαστε ακόμα αγωνία για τον αποχωρισμό από τις φιγούρες προσκόλλησης μας.
Είναι στοργικά
Τα παιδιά που συνδέονται με ασφάλεια συχνά δεν διστάζουν να δείξουν στοργή και ή να επικοινωνήσουν ανοιχτά τα συναισθήματα αγάπης τους, αντανακλώντας την άνεση τους με συναισθηματική εγγύτητα. Ο καθένας εκφράζει τη στοργή του διαφορετικά, αλλά αν φαίνεται ανοιχτό στο να μοιραστεί θετικά συναισθήματα και να νοιαστεί για εσάς και τους άλλους, αυτό είναι ένα υπέροχο σημάδι.
Μπορεί να απελευθερώσουν συναισθήματα μετά το σχολείο
Μπορεί αυτό να είναι ένα άλλο λιγότερο ευχάριστο σημάδι ασφαλούς προσκόλλησης, αλλά οι γονείς που παλεύουν με ένα άτακτο παιδί μετά το σχολείο (γνωστό ως κατάρρευση περιορισμού) μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν λόγους να είναι περήφανοι για τον εαυτό τους. Όταν τα παιδιά μας συγκρατούν κάτι μέσα τους όλη μέρα στο σχολείο και μετά μόλις ξανασμίγουν μαζί μας (η ασφαλής φιγούρα προσκόλλησης τους), τα αφήνουν όλα χαλαρά. Αποθηκεύουν τις πιο άσχημες, ακατάστατες στιγμές τους μόνο για εμάς, επειδή ξέρουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) ότι είστε ασφαλή δοχεία για αυτό το ακατέργαστο αφιλτράριστο συναίσθημα.
Έχουν αυτοπεποίθηση
Τα παιδιά που συνδέονται με ασφάλεια θα δείξουν εμφανή σημάδια αυτοπεποίθησης – με άλλα λόγια δεν φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους και είναι ειλικρινή για τα συναισθήματά τους. Αυτά τα παιδιά τείνουν να μιλούν πιο γρήγορα από άλλα παιδιά και θα χαρούν να αναφέρουν τις προτιμήσεις τους.