Now Reading
Η σημαντική αξία του πλακούντα μετά τη γέννα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η σημαντική αξία του πλακούντα μετά τη γέννα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ο πλακούντας μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία τόσο της μαμάς όσο και του μωρού

Αφού γεννήσετε, υπάρχει μια μηδενική πιθανότητα να σκέφτεστε ελάχιστα τον πλακούντα. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα έχετε πολλά άλλα πράγματα στο μυαλό σας. Αλλά μια νέα μελέτη υπογραμμίζει γιατί η απόρριψη του πλακούντα μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμων πληροφοριών, με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι η παθολογία του πλακούντα «πρέπει να αποτελεί μέρος ρουτίνας της μαιευτικής και νεογνικής φροντίδας και επίσης αξίζει περισσότερης ερευνητικής προσοχής».

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Press Trends in Molecular Medicine, υπογραμμίζει τη σημασία του πλακούντα και τον πλούτο των πληροφοριών που μπορεί να περιέχει για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού μετά τη γέννηση.

Πρώτα, όμως, μια γρήγορη ανασκόπηση για τον πλακούντα. Η μάζα κυττάρων σε σχήμα τηγανίτας είναι το πρώτο όργανο που αναπτύσσεται μετά τη σύλληψη, κρατώντας όλα τα γονίδια του μωρού σας, έτσι ώστε τα άλλα όργανά του –συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων και όλων των βασικών στοιχείων– να αρχίσουν να σχηματίζονται. Μεταφέρει επίσης αντισώματα στο αναπτυσσόμενο μωρό για να βελτιώσει την ανοσία του μετά τη γέννησή του. Βασικά, ο πλακούντας είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής του μωρού σας πριν από τη γέννηση, χρησιμεύοντας ως το γενετικό του δίδυμο.

Στα δυτικά έθνη, αυτό το θαυμαστό όργανο συνήθως απορρίπτεται ως ιατρικό απόβλητο μετά τον τοκετό, αλλά σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, ο πλακούντας τιμάται σε διαφορετικές πνευματικές τελετές ή/και υπηρεσίες ταφής.

Τώρα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πλακούντας «δεν πρέπει να θεωρείται ως απόβλητος ιστός», όπως λέει η ανώτερη συγγραφέας Mana Parast, MD, PhD, καθηγήτρια παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Μπορούν να μας διδάξουν πολλά όχι μόνο για το τι πήγε στραβά σε μια εγκυμοσύνη, αλλά και για τις επόμενες εγκυμοσύνες για την υγεία της εγκύου και του μωρού».

Λόγω της κρίσιμης ανταλλαγής θρεπτικών συστατικών που παρέχει ο πλακούντας, η παθολογία του πλακούντα μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για πολυάριθμες ανησυχίες, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, νευρολογικά προβλήματα σε βρέφη, υπέρταση εγκυμοσύνης (προεκλαμψία) και άλλα καρδιαγγειακά ζητήματα στον γονέα, μεταξύ άλλων.

Δείτε Επίσης

«Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι μια συγκεκριμένη αλλοίωση στον πλακούντα που ονομάζεται φθινοπωρινή αρτηριοπάθεια είναι δυνητικά δείκτης για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες και άλλες βλάβες μπορούν να μας πουν εάν η προεκλαμψία ή η θνησιγένεια είναι πιθανό να υποτροπιάσουν σε επόμενες εγκυμοσύνες», δήλωσε ο Δρ. προσθέτει η Parast.

Η εξέταση του πλακούντα αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να ανιχνεύσει πιθανές μυκητιασικές λοιμώξεις σε πρόωρα μωρά που διαφορετικά μπορεί να χρειαστούν μέρες για να εντοπιστούν – ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την προστασία των μικρών από ασθένειες ή/και ασθένειες. Ενώ ορισμένα νοσοκομεία ολοκληρώνουν αυτόματα την παθολογία του πλακούντα, η Δρ. Parast σημειώνει ότι η αξιολόγηση και οι πρόσθετες δοκιμές ανάλογα με τις ανάγκες «χρειάζονται σίγουρα πολύ περισσότερους πόρους» – πόρους που μπορεί να μην είναι διαθέσιμοι σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που είναι ήδη δεμένο και υπερβολικά επιβαρυμένο. Ελπίζουμε ότι περισσότεροι ειδικοί θα μιλήσουν για τη σημασία αυτής της έρευνας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι πλακούντες αντί να πετιούνται στα σκουπίδια

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top