Now Reading
Πώς να μείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς

Πώς να μείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς

Οδηγός για γονείς και παιδιά σε περιοχές με κίνδυνο φωτιάς

Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα συχνά σημαίνουν γραφικά τοπία, ηλιόλουστες παραλίες και αγαπημένες οικογενειακές στιγμές. Ωστόσο, η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος ενέχει και τον πιθανό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα, θέτοντας σημαντικές απειλές για την ασφάλεια. Ως γονείς, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε πώς να ενεργείτε γρήγορα για να προστατεύσετε την οικογένειά σας εάν ξεσπάσει πυρκαγιά μέσα ή κοντά στο σημείο των διακοπών σας. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε:

1. Μείνετε ενημερωμένοι

Πριν από το ταξίδι σας

Έρευνα: Κατανοήστε το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς του προορισμού των διακοπών σας. Περιοχές με πυκνά δάση ή επαναλαμβανόμενα ιστορικά πυρκαγιών απαιτούν επιπλέον επαγρύπνηση.

Μείνετε ενημερωμένοι: Κατεβάστε εφαρμογές τοπικών ειδήσεων ή ακολουθήστε κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρέχουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για περιστατικά πυρκαγιάς και καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας

Παρακολούθηση: Ελέγχετε τακτικά επίσημες πηγές όπως η Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία (Πυροσβεστικό Σώμα), οι τοπικές αρχές και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για προειδοποιήσεις και ενημερώσεις πυρκαγιάς.

2. Προετοιμασία κιτ έκτακτης ανάγκης

Δημιουργήστε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης προσαρμοσμένο για γρήγορη εκκένωση, που περιλαμβάνει:

Απαραίτητα: Νερό, μη ευπαθή τρόφιμα, ρούχα, μάσκες (για προστασία από την εισπνοή καπνού) και προμήθειες πρώτων βοηθειών.

Έγγραφα: Σημαντικά έγγραφα όπως διαβατήρια, ταυτότητα, στοιχεία ασφάλισης και λίστα επαφών έκτακτης ανάγκης.

Ηλεκτρονικά: Πλήρως φορτισμένα κινητά τηλέφωνα, power banks και φορητά ραδιόφωνα.

3. Αναπτύξτε ένα σχέδιο εκκένωσης

Γνωρίστε τις εξόδους

Προσδιορίστε όλες τις πιθανές εξόδους από το κατάλυμά σας και εξοικειωθείτε με τις διαδρομές εκκένωσης.

Ασφαλείς ζώνες: Έχετε ένα προκαθορισμένο ασφαλές σημείο συνάντησης μακριά από πιθανές ζώνες πυρκαγιάς.

Πρακτικές ασκήσεις: Διεξάγετε τακτικές οικογενειακές ασκήσεις για να διασφαλίσετε ότι όλοι, ειδικά τα παιδιά, γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

4. Ενεργήστε αμέσως μετά από προειδοποίηση

Αν ξεσπάσει φωτιά

Ειδοποίηση: Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ενημερώστε τους για την τοποθεσία σας.

Εκκένωση: Μην περιμένετε επίσημες οδηγίες εάν δείτε φωτιά να πλησιάζει. Ενεργήστε αμέσως. Συγκεντρώστε γρήγορα την οικογένειά σας και πάρτε το κιτ έκτακτης ανάγκης.

Μείνετε ήρεμοι: Παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση και να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή.

5. Ασφάλεια κατά την εκκένωση

Με τα ΠΟΔΙΑ

Αποφύγετε περιοχές με έντονη βλάστηση (π.χ. δάση, θάμνοι).

Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα υγρό πανί για να ελαχιστοποιήσετε την εισπνοή καπνού.

Με το αυτοκίνητο

Δείτε Επίσης

Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις οπές εξαερισμού για να αποτρέψετε την είσοδο καπνού.

Οδηγήστε προς την πλησιέστερη ασφαλή ζώνη, αποφεύγοντας στενούς δρόμους που μπορούν εύκολα να αποκλειστούν από φωτιά ή πεσμένα δέντρα.

6. Καταφύγιο στη θέση (Τελευταία λύση)

Εάν η εκκένωση δεν είναι δυνατή και πρέπει να καταφύγετε στη θέση σας:

Σε εσωτερικούς χώρους: Μείνετε σε δωμάτιο μακριά από τη φωτιά, κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες και χρησιμοποιήστε βρεγμένες πετσέτες για να σφραγίσετε τα κενά κάτω από τις πόρτες.

Σε εξωτερικούς χώρους: Βρείτε μια περιοχή καθαρή από βλάστηση, ξαπλώστε στο έδαφος ενώ καλύπτεστε με οτιδήποτε μπορεί να παρέχει θερμική προστασία (π.χ. βρεγμένες κουβέρτες).

7. Βήματα μετά την εκκένωση

Μόλις βρεθείτε σε ασφαλή τοποθεσία

Αναφορά: Ενημερώστε τις αρχές και τους αγαπημένους σας για την κατάσταση και το πού βρίσκεστε.

Ιατρική προσοχή: Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν κάποιος έχει τραυματισμούς ή εμφανίσει εισπνοή καπνού.

Μείνετε ενημερωμένοι: Συνεχίστε να παρακολουθείτε επίσημα κανάλια για ενημερώσεις και οδηγίες σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να επιστρέψετε.

Να θυμάστε

Η προετοιμασία και η γνώση είναι οι καλύτερες άμυνές σας έναντι της απρόβλεπτης απειλής δασικής πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια των οικογενειακών σας διακοπών στην Ελλάδα. Παραμένοντας ενημερωμένοι, προγραμματίζοντας εκ των προτέρων και γνωρίζοντας πώς να ενεργήσετε μπροστά σε κίνδυνο, μπορείτε να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την ευημερία των αγαπημένων σας προσώπων. Απολαύστε τα ταξίδια σας με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι είστε εξοπλισμένοι για να χειριστείτε κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top