Now Reading
Οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης για μικρά παιδιά

Οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης για μικρά παιδιά

Για να μη θρηνήσουμε καμία απώλεια από πνιγμό αυτό το καλοκαίρι

Πολλά παιδιά δεν έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης – ενώ βασίζονται σε ένα γιλέκο κολύμβησης, σωσίβια ή άλλα βοηθήματα επίπλευσης όταν πηγαίνουν για κολύμπι. Παρόλο που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να επιβιώσουν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτά τα βοηθήματα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πνιγμός είναι η νούμερο ένα αιτία τυχαίου θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-4 ετών – και το 88% των πνιγμών συμβαίνει παρουσία τουλάχιστον ενός ενήλικα. Από το κράτημα των παιδιών σε κατακόρυφη θέση έως τη δημιουργία μιας ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, τα βοηθήματα επίπλευσης δεν διασφαλίζουν ότι το παιδί σας μπορεί να κολυμπήσει σωστά.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να διδαχθούν πώς να κολυμπάνε σωστά παρά να επαφίενται σε ένα βοήθημα κολύμβησης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού.

Τα σωσίβια, από τα μπρατσάκια, τις κουλούρες, τα μακαρόνια δεμένα στη μέση του παιδιού σαν δαχτυλίδι, τα γιλέκα με τα τουβλάκια και όλα τα βοηθήματα επίπλευσης έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αναπτύξουν μια αναποτελεσματική και λανθασμένη στάση κολύμβησης.

Όταν τα φοράνε, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κολυμπήσουν σαν να κάνουν ποδήλατο με τα πόδια και τα χέρια τους για να προωθηθούν μέσω του νερού. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια την οποία δεν μπορούν να αντέξουν όταν κολυμπούν μόνα τους.

Επίσης, τα βοηθήματα αυτά δεν διδάσκουν στα παιδιά αντοχή, σωστή αναπνοή ή διαχείριση πιθανών κινδύνων. Η γνώση της τεχνικής κολύμβησης είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας κολύμβησης, καθώς βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν αναπνευστικές τεχνικές και να ελέγχουν την ποσότητα ενέργειας που ξοδεύεται.

Η μη εκμάθηση των βασικών στάσεων κολύμβησης θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού και ακόμη και πνιγμού.

Τα γιλέκα κολύμβησης μικρών παιδιών μπορούν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Για τα παιδιά, τα βοηθήματα επίπλευσης δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης ότι μπορούν να κολυμπήσουν όταν στην πραγματικότητα, δεν μπορούν. Εάν βρίσκονται στο νερό μόνο με βοηθήματα επίπλευσης και δεν έχουν διδαχθεί ποτέ σωστές στάσεις κολύμβησης, δεν ξέρουν πώς να κολυμπούν, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Έτσι, όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να μπουν στο νερό χωρίς τα βοηθήματα επίπλευσης, πιστεύοντας ότι μπορούν να κολυμπήσουν μόνα τους.

Δείτε Επίσης

Ακολουθούν 5 λόγοι για να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε βοηθήματα κολύμβησης μικρών παιδιών στην πισίνα αυτό το καλοκαίρι:

  1. Τα γιλέκα κολύμβησης μικρών παιδιών κρατούν τα παιδιά όρθια σε κάθετη θέση – σε αντίθεση με το πώς πρέπει κανονικά να κολυμπούν ή να επιπλέουν.
    Τα γιλέκα κολύμβησης μικρών παιδιών, τα οποία μοιάζουν με σωσίβια με φερμουάρ ή αγκράφα ζώνης στο μπροστινό μέρος, διατίθενται συχνά στην αγορά ως γιλέκα «μάθετε να κολυμπάτε» ή «προπόνηση κολύμβησης» και δεν είναι σωσίβια που έχουν εγκριθεί από το λιμενικό.
  1. Κρατούν τα παιδιά σε όρθια θέση στο νερό. Αλλά αυτό που πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η κάθετη θέση είναι μια θέση πνιγμού.
    Φορώντας ένα γιλέκο κολύμβησης, τα παιδιά διδάσκονται ότι για να κολυμπήσουν πρέπει να παραμείνουν κατακόρυφα, κάτι που είναι λανθασμένο και επικίνδυνο. Όταν ένα παιδί προσπαθεί να κολυμπήσει χωρίς τη συσκευή επίπλευσης, η μυϊκή μνήμη θα τα αναγκάσει σε όρθια θέση στο νερό, με μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού.
  1. Για τους γονείς, τα βοηθήματα επίπλευσης δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πιστεύοντας ότι το παιδί είναι ασφαλές λόγω του βοηθήματος μπορεί να αφήσουν την επιτήρησή του και να είναι λιγότερο προσεκτικοί όταν επιβλέπουν το παιδί τους. Ωστόσο, τα παιδιά που βασίζονται σε βοηθήματα επίπλευσης δεν ξέρουν πώς να κολυμπούν σωστά – και εάν τα σωσίβια ξεφουσκώσουν, λυθούν ή βγουν για οποιονδήποτε λόγο, ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε μόλις 20 δευτερόλεπτα.
  2. Τα βοηθήματα επίπλευσης μικρών παιδιών δεν είναι ανθεκτικά.
    Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα βοηθήματα επίπλευσης δεν πρέπει να είναι αξιόπιστα είναι επειδή δεν είναι ανθεκτικά. Μπορούν εύκολα να χαλάσουν χωρίς προειδοποίηση.
    Τα βοηθήματα επίπλευσης δεν είναι 100% αξιόπιστα. Τα περισσότερα συνοδεύονται και με τυπικές προειδοποιήσεις όπως: «Κατά τη χρήση ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη».
    Ενώ τα βοηθήματα επίπλευσης διατίθενται στο εμπόριο ως must-have για παιδιά, δεν είναι εντελώς ανθεκτικά ή ασφαλή. Στην πραγματικότητα, μερικά κατασκευάζονται ακόμη και με φθηνά υλικά.
  1. Τα βοηθήματα επίπλευσης συμβάλλουν στη φοβία του νερού
    Τα βοηθήματα επίπλευσης αυξάνουν επίσης τη φοβία του νερού, επειδή τα περισσότερα από αυτά εμποδίζουν το νερό να αγγίξει το πρόσωπο ενός παιδιού. Εάν τα παιδιά δεν έχουν συνηθίσει να βρέχουν το πρόσωπό τους, μπορεί να αναπτύξουν φόβο και μπορεί να αντιδράσουν με ένα επικίνδυνο τρόπο όταν κάτι τέτοιο συμβεί.
    Ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εάν το νερό χτυπήσει το πρόσωπό τους, ένα παιδί μπορεί να πανικοβληθεί ή να ακινητοποιηθεί στο νερό. Επίσης, μπορεί να μην μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του λόγω του φόβου και του πανικού που ίσως βιώσει, ειδικά αν πιεί νερό ή μπει το νερό στο στόμα ή τα μάτια του.

 

Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι το παιδί σας έχει μάθει τον σωστό τρόπο κολύμβησης

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top