Now Reading
Αγαπητή νέα μαμά, είναι εντάξει να μη θες ακόμα κόσμο στο σπίτι

Αγαπητή νέα μαμά, είναι εντάξει να μη θες ακόμα κόσμο στο σπίτι

Περισσότερο από ποτέ, η ασφάλεια του νεογέννητου είναι η μόνη σου προτεραιότητα

Περάσατε το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης σας βιώνοντας τις πρωτόγνωρες συνθήκες της καραντίνας που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού. Καταφέρατε να πάρετε τις σωστές προφυλάξεις και να προστατεύσετε τη δική σας υγεία αλλά και την υγεία του εμβρύου.

Δεν ήταν εύκολο. Η εγκυμοσύνη από μόνη της είναι μια περίοδος αρκετά συναισθηματικά φορτισμένη για τη μέλλουσα μαμά. Με τις ορμόνες να κάνουν έτσι κι αλλιώς πάρτι, το στρες ανεβοκατεβαίνει και το ίδιο συμβαίνει και με τις διαθέσεις που αλλάζαν σε χρόνο dt.

Αυτό ήταν ήδη αρκετό για να νιώθετε περισσότερο από το φυσιολογικό ή το αναμενόμενο κουρασμένη. Όλο αυτό το άγχος για τη μετάδοση του ιού, η απομόνωση, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο φόβος για οποιαδήποτε επαφή, όλα όσα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή και κίνδυνο για εσάς και το μωράκι σας ήταν ένα φορτίο που μεγάλωνε την ήδη αυξημένη αγωνία σας.

Τέλος καλό όμως κι όλα καλά. Ο τοκετός σας πήγε μια χαρά κι έχετε στην αγκαλιά σας ένα υγιέστατο νεογέννητο μικρό μωράκι. Η καραντίνα έχει -σχεδόν- τελειώσει όμως ο κορωνοϊός δεν αποτελεί παρελθόν κι εσείς δεν έχετε καμιά διάθεση αλλά και καμία πρόθεση να διακινδυνέψετε την υγεία του μωρού σας – παίζοντας με τα ποσοστά ή τις πιθανότητες.

Μην έχετε ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε τύψεις. Πρώτη εσείς αυτή τη στιγμή ιδανικά θα χρειαζόσασταν βοήθεια με το μωρό και όσο περισσότερα χέρια είχατε στη διάθεσή σας τόσο καλύτερο θα ήταν και για εσάς και για το νεογέννητο. Όμως προς το παρόν οι συνθήκες δεν ευνοούν ούτε την επαφή ούτε το συνωστισμό ούτε τις επισκέψεις. Κι αν τις μέρες της καραντίνας προστατέψατε τους γονείς σας από την έκθεση στον ιό τώρα είναι η σειρά τους ως νέοι παππούδες να προστατέψουν το εγγονάκι τους.

Οι θείες, θείοι και λοιποί συγγενείς, αλλά και οι κολλητές και οι φίλες σας επίσης μπορούν να κάνουν υπομονή.

Άλλωστε με τη δύναμη και την ευκολία της τεχνολογίας όλοι μπορούν να πάρουν μια πρώτη εικονική ιδέα του μωρού – έστω κι αν τίποτα δεν αντικαθιστά τη φυσική επαφή – αυτή τη στιγμή η αγάπη και η τρυφερότητα των δικών σας ανθρώπων πρέπει να βρει άλλους, πιο ασφαλείς, τρόπους για να εκφραστεί.

Δείτε Επίσης

Αν θέλουν να σας βοηθήσουν, θα βρουν λύση. Θα μπορούν για παράδειγμα να σας βοηθήσουν με όλες τις εξωτερικές σας εργασίες και υποχρεώσεις, από γραφειοκρατικές δουλειές μέχρι πληρωμή λογαριασμών ή να σας βοηθάνε στα ψώνια και στις προμήθειες που αυτό τον καιρό θα χρειαστείτε – ώστε τουλάχιστον να σας απαλλάξουν από τον κίνδυνο να έρθετε εσείς σε επαφή με τον ιό.

Ο καιρός ευνοεί και σύντομα όταν μεγαλώσει λίγο το μωρό θα μπορείτε να βγαίνετε έξω, αλλά πάντα με προσοχή, μη φέρετε σε στενή επαφή κόσμο που δεν φοράει μάσκα ή μην ξεχάσετε να φροντίσετε να έχει απολυμάνει τα χέρια του όποιος το κρατήσει και με την προϋπόθεση να φοράει καθαρά ρούχα σε περίπτωση που το ακουμπήσει πάνω του.

Πολύ προσεχτικός πρέπει να συνεχίσει να είναι και ο μπαμπάς σε περίπτωση που συνεχίζει να βγαίνει έξω για δουλειά. Όταν θα έρχεται σε επαφή με εσάς και το μωρό πρέπει να έχει απολυμανθεί και αλλάξει ρούχα. Όσο μπορεί πάντως καλό θα ήταν να κάνει χρήση του δικαιώματος της γονικής άδειας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top