Μπαμπά δεν χρειάζεται να είσαι σούπερ-μπαμπάς ή σούπερ ήρωας
Αρκεί να είσαι παρών και να συμμετέχεις ενεργά στη ζωή του παιδιού σου
Αποφύγετε το σύνδρομο σουπερμπαμπάδων ή υπεργονιών και να θυμάστε απλώς να είστε συνειδητός γονιός. Οι υπεργονείς μοιάζει να είναι παντού. Υπάρχει η αίσθηση ότι μπορούν να τα κάνουν όλα – να δουλεύουν και να μαγειρεύουν και να φροντίζουν τα παιδιά τους και να είναι μοντέλα φυσικής κατάστασης και ποτέ δεν φαίνεται να χρειάζονται βοήθεια ή δεν θέλουν καθόλου.
Πολλές φορές, οι καλοπροαίρετοι γονείς προσπαθούν πάρα πολύ στο να είναι τέλειοι. Μπαίνουν στη διαδικασία να σκέφτονται ότι η πραγματική ζωή είναι σαν να βλέπουν μια εικόνα στο Pinterest ή στο Facebook, και ότι τους κρίνουν οι άλλοι έναντι αυτής της εικόνας.
Πάντα φαίνεται να υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει – και πάντα θα υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει περισσότερα – ίσως και καλύτερα, θα συμπληρώσω. Πολλές φορές, ως γονέας, θα παλέψετε με την ιδέα ότι δεν κάνετε αρκετά και ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσατε να κάνετε, αν μόνο είχατε αρκετό χρόνο.
Ωστόσο, τα άτομα των φωτογραφιών δεν είναι πράγματι αληθινά, με πραγματικές ανάγκες και πραγματικά προβλήματα – η ζωή τους δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις γονέας είναι απλά να είσαι ο καλύτερος γονέας που μπορείς να είσαι. Πάντα να κρίνετε τον εαυτό σας μόνο με τα δικά σας κριτήρια – όχι των άλλων. Να θυμάστε ότι οι εικόνες δεν είναι πραγματικές και ότι κάποιες φωτογραφίες μπορεί να απλώς να κάνουν τη γονική ζωή να μοιάζει ιδανική και εξωπραγματική.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε καθώς υποφέρετε από το σύνδρομο των υπερμπαμπάδων είναι ότι πρόκειται να αντιμετωπίσετε πολλά εμπόδια. Θέλετε, πρώτα απ’ όλα, να είστε σίγουροι ότι είστε σε θέση να φροντίζετε τα παιδιά σας. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε το καλύτερο δυνατό και χρησιμοποιήστε εργαλεία που σας ταιριάζουν (ημερολόγια, μαθήματα, βιβλία, συμβουλές) για να παραμείνετε δυνατοί.
Αυτό που πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το πιο σημαντικό μέρος του να είσαι καλός γονέας δεν είναι το να είστε σίγουροι ότι παίρνουν μαζί τους για σνακ σπιτικά μπισκότα, να φτάσουν στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες εγκαίρως ή επίσης να τους προσφέρουν τα πάντα στον κόσμο που πιθανώς θα μπορούσαν να θέλουν.
Θα κάνετε λάθη και ίσως χρειαστεί να ζητήσετε συγνώμη. Όταν συμβεί αυτό, τα παιδιά σας θα είναι πραγματικά πιο κοντά σας. Θα τους έχετε επίσης δείξει με αυτό τον τρόπο πώς να χειρίζονται τα λάθη αλλά και τις προσδοκίες τους στη ζωή. Θα διαπιστώσετε επιπλέον ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να σχετίζονται και να ταυτίζονται περισσότερο με εσάς, επειδή είναι επίσης ατελείς.
Αφιερώστε λίγο χρόνο και αναλογιστείτε ποιες ήταν οι δικές σας καλύτερες στιγμές από τα παιδικά σας χρόνια μέχρι που μεγαλώσατε – ποιες στιγμές με τους γονείς, τους δασκάλους ή άλλους ήταν πραγματικά ξεχωριστές για εσάς και είχαν μεγάλη επίδραση πάνω σας. Σκεφτείτε τι έκανε αυτές τις στιγμές να ξεχωρίσουν. Ήταν κάποιος που σας βοήθησε; Επιτεύχθηκε ένας μεγάλος στόχος; Γελούσατε για ένα οικογενειακό αστείο;
Αυτές οι αναμνήσεις παραμένουν μαζί μας και καθορίζονται από την αγάπη, την αφοσίωση και την ειλικρίνεια. Δεν καθορίζονται από το αν θα φαίνεστε ή όχι υπέροχοι σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αν θα καυχηθείτε για επιτεύγματα.
Όσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει αυτό για εσάς, το να κάνετε όσο γίνεται περισσότερα για τα παιδιά σας μπορεί να σας ωθήσει να επιστρέψετε στο σημείο που όλοι θα είστε κι εσείς (και τα παιδιά) εξαντλημένοι και άδειοι.
Σκεφτείτε 3-5 απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας αυτήν την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να είναι μια βόλτα, να παίξετε ένα αγαπημένο παιχνίδι, να σχεδιάζετε μια ζωγραφιά μαζί, να πάτε για ποδήλατο – απλά πράγματα όπως δηλαδή.
Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε να είστε στη στιγμή τους, να είστε παρόντες και να συμμετέχετε δημιουργικά κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων – χωρίς συσκευές, μόνο χρόνο με την οικογένεια.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο κάθε στιγμή. Η γονική μέριμνα δεν είναι ανταγωνισμός με άλλους – είναι συνεχής αγώνας να είμαστε όσο γίνεται καλύτεροι γονείς, όχι τέλειοι ούτε υπερήρωες.