Now Reading
Μπαμπάς από (το) σπίτι!

Μπαμπάς από (το) σπίτι!

Μπαμπάδες σε τηλεργασία ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε ως τώρα!

Μπορεί η πανδημία να αποτελεί προς το παρόν για πολλούς από εμάς ένα κακό όνειρο που φτάνει στο τέλος του, ωστόσο σε αρκετούς φαίνεται να άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της. Όχι, εδώ δεν θα μιλήσουμε για τα μελανά της σημεία, αλλά για τα διαφορετικά, τα εναλλακτικά, αυτά που μέχρι τώρα δεν είχαμε ποτέ φανταστεί και όμως έχουμε αγαπήσει. Όπως τον μπαμπά στο σπίτι!

Μια πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου, ξεσκεπάζει τα ποσοστά τηλεργασίας τόσο κατά τη δεδομένη περίοδο αλλά και από τον Μάρτιο του 2020 όπου και σημειώθηκε η αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως αναφέρει, 2 στους 5 Έλληνες, ποσοστό δηλαδή της τάξης του 39% δηλώνουν πως εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμα από απόσταση. Μια συνθήκη πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη που άλλαξε τις ισορροπίες σε κάθε ελληνική οικογένεια. Πίσω στα δικά μας λοιπόν…

Στο σπίτι μας, πέρα από τις ονομαστικές γιορτές, τα γενέθλια, τις επετείους γάμου, γνωριμίας και σχέσης(ε ναι!) γιορτάζουμε και τα χρόνια του μπαμπά μας στο σπίτι. Και μπορώ να πω, πως αν και δυσκολευτήκαμε στην αρχή, η μετάβαση του μπαμπά στη μητρότητα πλήρους απασχόλησης σε όλο αυτό το διάστημα, φαίνεται να μας έχει ξελασπώσει αρκετές φορές. Γιατί βλέπετε, είναι σπουδαίο να φεύγεις για δουλειά έχοντας στο νου σου πως είναι πάντα κάποιος πίσω να το προσέχει, να περιμένει το παιδί σου να γυρίσει από το σχολείο, να δει αν έχει φάει, ειδικά αν στερείσαι βοήθειας, να βάλει νερό στο σκύλο, να κλείσει το φαγητό στην ώρα του, να μην αναμετριέσαι καθημερινά με τους ψυχαναγκασμούς σου, αν έκλεισες το θερμοσίφωνα, αν έβγαλες το σίδερο από την πρίζα, να πετάγεται μέχρι το σούπερ-μάρκετ όταν τελειώνει το γάλα, αλλά κυρίως να έχεις έναν άνθρωπο τέτοιας εμπιστοσύνης σε κάθε τι που εσύ απλά δε μπορείς να ανταποκριθείς.

Για όλους τους μπαμπάδες που έχουν μπει στην ίδια θέση λόγω της νέας συνθήκης πραγμάτων, θα πρέπει να το παραδεχτούμε πως είστε οι σούπερ ήρωές μας αλλά και των παιδιών. Γιατί με την ίδια μαεστρία που ταiζετε το μωρό, παράλληλα συμμετέχετε με ψυχραιμία και επαγγελματισμό σε αλλεπάλληλα meetings στο teams. Γιατί το ωράριο σας εκτοξεύτηκε και οι απαιτήσεις της δουλειάς σας τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και ενώ προσπαθείτε να είστε σωστοί επαγγελματίες για να πάρετε αυτήν την προαγωγή που θα σας ανεβάσει επαγγελματικά σε άλλο level, μπορείτε παράλληλα να απλώνετε ένα πλυντήριο σβήνοντας μία μία τις δουλειές από τα πρωινά post it. Είστε ο ορισμός του multitasking, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν γυναικείο και ειδικά μαμαδίστικο προνόμιο. Όμως ο τίτλος αυτός σήμερα φαίνεται να σας ανήκει δικαιωματικά. Και όταν γυρίζει η μαμά από τη δική της δουλειά, τα πιάτα στο νεροχύτη είναι πλυμένα, το σπίτι κάπως τακτοποιημένο, το παιδί ταϊσμένο και καθαρό και υπάρχει ζεστό φαγητό να την περιμένει, ενώ εσείς νιώθετε πως η βάρδια σας τελείωσε και παίρνετε μερικές ανάσες ανακούφισης κάνοντας ένα τσιγάρο. (ηλεκτρονικό ή όχι). Τώρα μπορείτε επιτέλους να αφοσιωθείτε στη δουλειά!

Και εντάξει καταλαβαίνουμε πως σίγουρα δεν ονειρευόσασταν να γίνετε η Μαίρη Παναγιωταρά του σπιτιού, η άτιμη μοίρα σας έφερε σε αυτή τη θέση,  αλλά υπάρχουν πράγματα που δε θα αλλάζατε ποτέ μέσα σε όλο αυτό, όπως και εμείς. Και μπαμπάδες, όσο σκληροί και να το παίζετε κατά βάθος είστε αυτά τα γλυκά πλάσματα που δικαίως τόσο αγαπήσαμε.

Δε θα αλλάζατε ποτέ τα “μπαμπά” που ακούτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και αν σας βαράνε κόκκινο στα νεύρα, γατί υπό άλλες συνθήκες αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ, πέρα από τα σαββατοκύριακα. Δε θα είχατε αυτά τα μικρά διαλείμματα για γαργαλητό και γέλια που σας κάνουν ακαταμάχητους στα μάτια των παιδιών σας, γιατί θα βρισκόσασταν μερικά χιλιόμετρα μακριά σε ένα γραφείο μαζί με άλλους πενηντάρηδες μιλώντας για οικονομία και πολιτική. Δε θα βλέπατε σε παγκόσμια πρώτη τις ζωγραφιές που ήρθαν φρέσκιες από το σχολείο, ούτε θα μαθαίνατε πρώτοι τα νέα, που συχνά έχουν ξεχαστεί μέχρι το απόγευμα. Ίσως παραπονιέστε που και που, που είστε συνεχώς σπίτι με τις φόρμες αλλά ξεχνάτε πόσο σας δυσκόλευαν τα κοστούμια με τον καύσωνα. Ή μπορεί να έχετε ανάγκη την παρέα των συναδέλφων σας αντί να “λούζεστε” τα tantrums του δίχρονου παιδιού σας μετά τον παιδικό σταθμό. Αλλά σκεφτείτε και τον αντιπαθητικό προϊστάμενο που σας έβαζε συνεχώς όλο και πιο απαιτητικά projects. Καλά και τώρα το κάνει, αλλά ίσως αντισταθμίζεται κάπως με αυτό το κουρασμένο κορμί που βαραίνει στην αγκαλιά σας και το βάζετε για ύπνο τα μεσημέρια. Που κάθεστε πλάι του με τον υπολογιστή σας σιωπηλά, ακούγοντας τις ήρεμες ανάσες του, ενώ αφέθηκε στα ασφαλή σας χέρια.

Δείτε Επίσης

Έχεις τόσο όμορφες στιγμές πια μπαμπά.. Έχεις γίνει πολύτιμος για όλους. Ένα υπέροχο πρότυπο πατέρα και η πανδημία σε βοήθησε σε αυτό! Έχεις αναπτύξει μια υπέροχη σχέση με τα παιδιά σου ισάξια με αυτή της μαμάς. Γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος. Μέσα από αυτόν και τη φροντίδα που φέρνει, γίνεσαι απαραίτητος. Ένας μπαμπάς ικανός που τα καταφέρνει όλα.

Η πανδημία μπορεί να πήρε πολλά αλλά συγχρόνως κάτι έφερε.. Σε εμάς αποκάλυψε έναν πολύτιμο σύντροφο. Έναν σπουδαίο σύμμαχο στη γονεικότητα. Που πολλές φορές αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνει και θαυμάζω το κουράγιο και την ηρεμία που διαχειρίζεται καταστάσεις που εγώ δεν μπορώ.

Ακόμα και αν αλλάξουν κάποτε τα δεδομένα μπαμπά, ένα είναι σίγουρο.. Πως μέσα σε μια δύσκολη για σένα συνθήκη, υπήρξες υπέροχος για την οικογένειά σου. Και αυτό είναι μια κατάκτηση που θα σου ανήκει για πάντα!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top