Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία... ετών 180 - Childit
Now Reading
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία… ετών 180

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία… ετών 180

Το «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Charles Dickens πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Being a Ghost Story of Christmas, κοινώς γνωστό ως A Christmas Carol, είναι μια νουβέλα του Charles Dickens, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο από την Chapman & Hall το 1843 και εικονογραφήθηκε από τον John Leech. Aφηγείται την ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, ενός ηλικιωμένου τσιγκούνη που τον επισκέπτεται το φάντασμα του πρώην συνεταίρου του Τζέικομπ Μάρλεϊ και τα πνεύματα των Χριστουγέννων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Μετά τις επισκέψεις τους, ο Σκρουτζ μεταμορφώνεται σε έναν πιο ευγενικό και γενναιόδωρο άνθρωπο.

Ο Ντίκενς έγραψε τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου οι Βρετανοί εξερευνούσαν και επαναξιολογούσαν τις προηγούμενες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των καλάντων και νεότερων εθίμων, όπως οι κάρτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Επηρεάστηκε από τις εμπειρίες της δικής του νιότης και από τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες άλλων συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων των Washington Irving και Douglas Jerrold. Ο Ντίκενς είχε γράψει τρεις χριστουγεννιάτικες ιστορίες πριν από τη νουβέλα αυτή και άντλησε έμπνευση μετά από μια επίσκεψη στο Field Lane Ragged School, ένα από τα πολλά ιδρύματα για παιδιά του δρόμου του Λονδίνου. Η αντιμετώπιση των φτωχών και η ικανότητα ενός εγωιστή να λυτρωθεί μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε έναν πιο συμπαθητικό χαρακτήρα είναι τα βασικά θέματα της ιστορίας. Υπάρχει συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών για το αν πρόκειται για μια εντελώς κοσμική ιστορία ή αν είναι μια χριστιανική αλληγορία.

Δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μέχρι το τέλος του 1844 είχαν εκδοθεί δεκατρείς εκδόσεις. Οι περισσότεροι κριτικοί εξέτασαν θετικά τη νουβέλα. Η ιστορία αντιγράφηκε παράνομα τον Ιανουάριο του 1844. Ο Ντίκενς κινήθηκε νομικά εναντίον των εκδοτών που χρεοκόπησαν, μειώνοντας περαιτέρω τα μικρά κέρδη του Ντίκενς από την έκδοση. Συνέχισε γράφοντας άλλες τέσσερις χριστουγεννιάτικες ιστορίες τα επόμενα χρόνια. Το 1849 άρχισε τις δημόσιες αναγνώσεις της ιστορίας, η οποία αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που ανέλαβε 127 ακόμη παραστάσεις μέχρι το 1870, τη χρονιά του θανάτου του. Το Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Η ιστορία έχει προσαρμοστεί πολλές φορές για κινηματογράφο, θέατρο, όπερα και άλλες μορφές τέχνης.

https://www.youtube.com/watch?v=5jwkS1A3IsI

Το Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία απαθανάτισε το ζήλο της πρώιμης βικτωριανής αναβίωσης των εορτών των Χριστουγέννων. Ο Ντίκενς αναγνώρισε την επιρροή της σύγχρονης δυτικής τήρησης των Χριστουγέννων και αργότερα ενέπνευσε πολλές πτυχές των Χριστουγέννων, όπως οικογενειακές συγκεντρώσεις, εποχιακά φαγητά και ποτά, χορός, παιχνίδια και μια εορταστική γενναιοδωρία πνεύματος.

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΞΥ

CLASSICS ILLUSTRATEDΔΩΡΑ – ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο άκαρδος, τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ ζει μοναχικά και αντιπαθεί αφάνταστα τα Χριστούγεννα.  Μάλιστα αντιπαθεί και όσους αγαπούν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, ακόμη και τον ανιψιό του, τον μοναδικό του συγγενή!
Όμως αυτά τα Χριστούγεννα, τον επισκέπτονται τρία πνεύματα για να του δώσουν ένα μάθημα σκληρό μα ανθρώπινο. Τα πνεύματα θα ταξιδέψουν τον γερο-Σκρουτζ στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον και θα τον συνταράξουν. Εάν δεν αποκτήσει ανθρωπιά, εάν δεν αρχίσει να δίνει αγάπη στους συνανθρώπους του, το μέλλον προμηνύεται ζοφερό…
Η “Χριστουγεννιάτικη ιστορία” πρωτοδημοσιεύτηκε το 1843. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η πιο εμβληματική ιστορία του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς.

Μια xριστουγεννιάτικη ιστορία | Κάρολος Ντίκενς | Brainfood

See Also

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η διαχρονική ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς για το θαύμα των Χριστουγέννων στη σειρά εφηβικής λογοτεχνίας των εκδ. Φουρφούρι

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας στριμμένος γεροπαράξενος, άκαρδος και αδίστακτος με όλους, λατρεύει το χρήμα και, το χειρότερο απ’ όλα, περιφρονεί τα Χριστούγεννα! Θεωρεί πως είναι μια ανοησία και η αγαπημένη του φράση όταν αναφέρεται σ’ αυτά είναι «Μπα, κουραφέξαλα!». Κανείς δεν του μιλάει στον δρόμο, μα εκείνον δεν τον νοιάζει. Τίποτα δεν τον αγγίζει! Γίνεται λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος να αλλάξει και να γίνει φιλάνθρωπος, αγαπησιάρης και κεφάτος, ο πιο μεγάλος οπαδός της γιορτής στο Λονδίνο; Γίνονται άραγε θαύματα;

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται κάποιους πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες, που του φέρνουν για δώρα σημαντικά μαθήματα ζωής. Το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων θα του δείξουν τον δρόμο της αγάπης κι έτσι θα περάσει τα πρώτα του αληθινά Χριστούγεννα! Βλέπετε; Ποτέ δεν είναι αργά για θαύματα!

Ο Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870) ήταν άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος που ανέδειξε η βικτοριανή Αγγλία και από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε σφοδρός επικριτής τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της τεράστιας φτώχειας, την οποία σήμανε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση. Ο Ντίκενς είναι ο συγγραφέας των φτωχών, των ανήμπορων και των ξεγυμνωμένων. Η νουβέλα του 1843, Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, είναι μια διδακτική ιστορία που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης και σκεπτικισμού, αλλά και ταυτόχρονα ευχάριστη και αγαπημένη, στην οποία γυρίζουμε ξανά και ξανά και κάθε φορά μας τυλίγει το λευκό χιόνι, το λονδρέζικο γκρίζο, το κόκκινο και το πράσινο των στολισμών και, πάνω απ’ όλα, η θέρμη της φωτιάς που τριζοβολά στο τζάκι. Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία συνεχίζει να εμπνέει διασκευές σε κάθε καλλιτεχνικό είδος.

Στη ίδια σειρά κυκλοφορούν: Μικρές κυρίες της Λουίζα Μέι Άλκοτ και Ο Ασπροδόντης του Τζακ Λόντον.

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – Brainfood Εκδοτική

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top