Now Reading
Τα παιδιά με περισσότερα αδέρφια έχουν χειρότερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα παιδιά με περισσότερα αδέρφια έχουν χειρότερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη εξέτασε χιλιάδες εφήβους στις ΗΠΑ. και την Κίνα και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν περισσότερα αδέρφια είχαν χειρότερη ψυχική υγεία.

Ο αντίκτυπος του να έχεις αδέρφια είναι εδώ και καιρό θέμα συζήτησης. Τώρα μια νέα μελέτη εξετάζει πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Το συμπέρασμα είναι ότι οι έφηβοι με περισσότερα αδέρφια έχουν χειρότερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Family Issues.

Η μελέτη εξέτασε 9.400 μαθητές της όγδοης τάξης στην Κίνα και 9.100 μαθητές της όγδοης τάξης στην Αμερική. Και στις δύο χώρες, οι ερευνητές ζήτησαν τα παιδιά τις απαντήσεις τους σε διάφορες ερωτήσεις για να αξιολογήσουν την ψυχική τους υγεία. Στην Αμερική, αυτά περιλάμβαναν το πώς ένιωθαν για δηλώσεις όπως, «Νιώθω καλά με τον εαυτό μου», «Κάθε φορά που προσπαθώ να προλάβω, κάτι ή κάποιος με σταματάει» και «Σίγουρα αισθάνομαι άχρηστος μερικές φορές», μεταξύ άλλων.

«Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι ο αριθμός των αδελφών σχετίζεται αντιστρόφως με την ψυχική υγεία και στις δύο χώρες», λέει ο Douglas B. Downey, PhD, καθηγητής και διευθυντής προπτυχιακών σπουδών στο τμήμα κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη με τον Rui Cao, έναν διδακτορικό φοιτητή στο πανεπιστήμιο.

Οι έφηβοι χωρίς αδέρφια στην Κίνα διαπιστώθηκε ότι είχαν την καλύτερη ψυχική υγεία, ενώ οι έφηβοι χωρίς κανένα αδερφό ή έναν αδερφό τα πήγαν καλύτερα στην Αμερική. Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ, εκείνοι με μεγαλύτερα αδέρφια ή αδέλφια κοντινής ηλικίας, ιδιαίτερα όσα γεννήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο το ένα από το άλλο, επηρεάστηκαν περισσότερο.

Ο Downey επισημαίνει δύο κύριες πιθανότητες για τα ευρήματα. «Τα αδέρφια λιγοστεύουν τους γονικούς πόρους και διακυβεύουν την ποιότητα των οικογενειακών αλληλεπιδράσεων, οδηγώντας σε χαμηλότερη ψυχική υγεία ή το αποτέλεσμα δεν είναι αιτιολογικό· οι οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά είναι εξαρχής λιγότερο ευνοϊκές για ισχυρή ψυχική υγεία», εξηγεί.

Για τον Dr. Downey, είναι σημαντικό να δούμε τα αποτελέσματα σε μια περίοδο που οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά. Το μέσο μέγεθος νοικοκυριού στην Αμερική συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες. Είναι μια τάση που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως.

«Οι περισσότερες χώρες κινούνται προς τη χαμηλότερη γονιμότητα – αυτό σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά θα μεγαλώσουν με λιγότερα ή καθόλου αδέρφια», εξηγεί. «Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τη σημασία αυτής της δημογραφικής αλλαγής, αλλά η μελέτη μας βρίσκει μια συσχέτιση – περισσότερα αδέρφια συνδέονται με χαμηλότερη ψυχική υγεία – που μπορεί να είναι μια από τις συνέπειες».

Ψάχνοντας βαθύτερα στα αδέρφια και στην ψυχική υγεία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποιότητα των αδελφών δεν μελετήθηκε. «Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα των σχέσεων με τα αδέρφια έχει σημασία – δεν αποτελεί έκπληξη», λέει ο Dr. Downey, «Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε την ποιότητα, πιθανότατα θα είχαμε διαπιστώσει ότι τα επιπλέον αδέρφια –αυτά όπου οι αδερφικές σχέσεις είναι υγιείς– είναι πιθανώς καλά για την ψυχική υγεία».

Αυτό είναι αλήθεια: προηγούμενη έρευνα έχει τεκμηριώσει πολλά πλεονεκτήματα του να έχεις αδέρφια, τα οποία επισημαίνουν επίσης οι συγγραφείς της μελέτης. Οι υγιείς αδερφικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ενσυναίσθηση και ακαδημαϊκά επιτεύγματα και να είναι ένα πολύ απαραίτητο σύστημα υποστήριξης.

«Οι σχέσεις με τα αδέρφια μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό έδαφος εκπαίδευσης για την εξάσκηση σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η επίλυση συγκρούσεων, και τα ενήλικα αδέρφια μπορούν να προσφέρουν αλληλοϋποστήριξη στην ενήλικη ζωή», λέει η Emily Edlynn, PhD, κλινική ψυχολόγος.

Οι οικογένειες με ένα μόνο παιδί έχουν επίσης προνόμια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται για την προσοχή. «Μερικές φορές, οι γονείς μπορεί να αγχώνονται λιγότερο με ένα παιδί σε σύγκριση με πολλά, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα βάρος να νιώθουν ότι το παιδί εξαρτάται μόνο από τον γονέα για να είναι απασχολημένος και ψυχαγωγημένος», προσθέτει η Edlynn.

Δείτε Επίσης

Οι οικογενειακές συνθήκες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα συναισθήματα των παιδιών. «Στη θεραπευτική μου πρακτική, έχω δει τη δυναμική ενός παιδιού να έχει σημαντικές ιατρικές ή ψυχιατρικές ανάγκες που απαιτούν πολλή προσοχή από τους γονείς», υποστηρίζει η Edlynn. «Τα αδέρφια αυτών των παιδιών χρειάζονται συχνά επιπλέον υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν πώς οι υψηλού επιπέδου ανάγκες ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη την οικογένεια».

Μερικά παιδιά εκφοβίζουν τα μικρότερα αδέρφια, θέτοντάς τα σε κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας. Υπάρχουν επίσης καταστάσεις όπου οι φροντιστές που ήδη βρίσκονται υπό υψηλό άγχος απλώς το «επιδεινώνουν με την κάλυψη των αναγκών πολλών παιδιών», επισημαίνει η Edlynn.

Αλλά αν είστε γονιός με πολλά παιδιά, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν τρόποι για να διασφαλίσετε ότι υποστηρίζετε καθένα από αυτά.

«Ως η ίδια μητέρα τριών παιδιών, ξέρω ότι είναι δυνατόν να είμαι προσεκτική και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες σε περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά», λέει η Edlynn. «Απλώς θυμηθείτε να βλέπετε κάθε σχέση ως μοναδική και ξεχωριστή και συντονιστείτε με το είδος της προσοχής που θέλει κάθε παιδί (π.χ. βαθιές συζητήσεις ή μια διασκεδαστική έξοδος). Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να έχετε τακτικά έναν προς έναν χρόνο, ακόμα κι αν είναι μόλις λίγα λεπτά πριν τον ύπνο».

Ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά έχει η οικογένειά σας ή ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, η Dr. Edlynn τονίζει επίσης ότι η γενική τάση στην έρευνα ήταν ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των μοναχοπαιδιών και των παιδιών με αδέρφια, επομένως νομίζω ότι είναι πραγματικά η προτίμηση της οικογένειας για το τι τους λειτουργεί καλύτερα».

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top